• неділя

    8 вересня, 2024

  • 17.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 17.2° Ясне небо

Іспанський снайпер, ризикуючи життям, врятував трьох побратимів на південному фронті — йому віддячив сам президент

Іспанець Хуан, що захищає південні рубежі України, зберіг життя трьох побратимів на Херсонщині, на яких полював російський дрон. При цьому він сам отримав поранення, після чого до нього зі словами подяки завітав президент Володимир Зеленський.

Про героїчний випадок написала агенція EFE.

Ветеран з 13-річним досвідом вступив у підрозділ Української добровольчої армії «Арей» на посаду снайпера.

— Якби я був багатим, я б пожертвував на допомогу Україні. Якби я був лікарем, то приїхав би лікувати поранених. Але я вмію добре битися, тому вирішив допомогти якнайкраще, — розповів він про свою мотивацію.

Його командир розповів журналістам, що Хуан надзвичайно ефективно знищував ворожі цілі у бою. У своєму підрозділі громадянин Іспанії був єдиним іноземцем, але це не завадило йому знайти спільну мову з іншими солдатами.

Під час боїв на півдні Херсонщини доброволец врятував життя інших бійців, але зазнав поранень.

— Я побачив дрон прямо над ними. Дрон перевозив якусь вибухівку, яку він збирався скинути на солдатів, як можна побачити на багатьох відео в Інтернеті, — розповів снайпер.

Військовий провів п'ять днів у реанімації та був переведений до Одеси. Він втратив декілька пальців з правої руки та частину м’яза правого стегна. Під час вибуху у нього також травмувалися печінка і нирки.

— Дорогою до лікарні у мене двічі зупинялося серце. Мене врятували колеги та медики, які мене реанімували, — сказав він.

Поранений був дуже здивований, коли наприкінці липня до нього у палату завітав президент, який подякував йому за службу та сфотографувався з ним. Зеленський також пообіцяв повернутся, щоб особисто нагородити Хуана за збереження життя побратимів у бою.

Тепер він сподівається якомога швидше відновитися і повернутися до свого підрозділу, аби бути корисним у будь-якому вигляді, хоча б як інструктор.

Перед цим іспанські видання переповіли про охочого воювати за Україну, який покинув Каталонію, щоб відстояти Миколаїв.

Читайте також: