• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.5° Переважно ясно

Без Миколаївського порту Україна має потенціал експортувати до 3 млн тонн зерна у місяць, — аналіз

Миколаївський порт ще не скоро повернеться до повноцінної роботи, а без нього через відкриті зернові коридори Україна теоретично зможе вивозити на продаж не більше 3 мільйонів тонн зернових у місяць.

За запитом Latifundist Media оцінку українським спроможностям надавала одна з торгівельно-аналітичних компаній.

Якщо зернова угода продовжить працювати, то Україна зможе поставляти на ринок до 3 млн тонн зерна на місяць, але Миколаївський порт навряд чи вдасться залучити до перевезень.

— Важко очікувати повернення до повноцінної роботи, оскільки у нас багато руйнувань у порту, а лінія фронту війни знаходиться поблизу цієї території. Я думаю, що терміни відновлення українських поставок до довоєнного рівня, швидше за все, будуть вимірюватися роками, — пояснив колишній комерційний директор «Державної продовольчо-зернової корпорації України» (ДПЗКУ) Богдан Костецький.

Згідно його оцінок, країни ЄС будуть змушені надавати деяким країнам Африки продовольство, аби замінити українські поставки.

Нагадаємопосол України у Швеції Андрій Плахотнюк казав, що в умови угоди між Україною, Турцією та ООН щодо експорту українських зернових морем входив пункт про недоторканність порта у Миколаєві для російських атак.


Читайте також: