• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

У запасі більше 70 тисяч таблеток йодиду калію, — Шамрай запевнила, що Миколаїв готовий до можливої радіаційної загрози

У Миколаєві достатньо запасів йодиду калію, щоб захистити населення від радіації у разі аварії на Запорізькій АЕС.

Про це розповіла начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міськради Ірина Шамрай в інтерв’ю ТРК «НІС-ТВ»

Вона зазначила, що Миколаївська область в будь якому випадку потрапляє в радіаційну зону, проте не варто панікувати, адже регіон достатньо віддалений від ЗАЕС.

—Я думаю, що значних доз радіації у нашого населення не буде, тому що ми знаходимося віддалено, більше 350 кілометрів, — запевнила вона.

Проте, у разі радіаційної загрози, Ірина Шамрай радить в першу чергу закрити вікна та не допускати повітря в приміщення. Бажано не виходити з дому та чекати подальші інструкції.

Вона наголосила, що  при необхідності всьому населенню будуть роздавати йодид калію, однак, як саме розповсюджуватимуть препарат, вона не сказала.  Ірина Шамрай  запевнила, що проблем з таблетками не буде, вони є у достатній кількості на складах.

— Пігулки треба буде випити, коли буде дана команда. Ви ж розумієте, хмара не буде так швидко йти, як звук, треба деякий час, доба або півтори. За цей час кожен центр знає, яка кількість населення у них на дільниці. Вони є у достатній кількості. Більше 70 тисяч таблеток є по нашим центрам, термін придатності до 2034 року, — розповіла вона.

Також вона розповіла, що таке йодид калію та навіщо його приймати.

— Якщо радіація, то препарат заміщає радіоактивний йод в щитоподібній залозі та не дає радіації наповнити уразливі органи, в яких потім і відбуваються зміни. Але все залежить від індивідуального організму, як він справляється з тою чи іншою проблемою, яка в ньому виникає. У нас є люди на обліку, які ліквідовували наслідки Чорнобильської аварії, але вони живуть достатньо адекватним життям. Все буде залежати від дози та поведінки людей, — зазначила Ірина Шамрай.

Раніше повідомлялося, що ООН не має оцінок з приводу того, хто завдає ударів по Запорізькій АЕС.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що російські окупанти повинні залишити територію Запорізької АЕС, оскільки їхнє перебування на станції ставить під загрозу весь континент.

Нагадаємо, 25 серпня 2022 року, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів.

Російське військове командування раніше погрожувало зупинити роботу найбільшої у Європі Запорізької атомної електростанції.

26 серпня вдень стало відомо про те, що Запорізька АЕС знову виробляє електроенергію в українську мережу – один із зупинених у четвер енергоблоків ЗАЕС під’єднано до енергомережі і наразі триває набір потужності.

Читайте також: