• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Похмуро

Українські хірурги провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора

У Львові провели унікальну операцію з пересадки легень від посмертного донора. Це друга така операція в Україні і перша, яку українські лікарі провели самостійно без допомоги іноземних колег.

Операція тривала 16 годин, повідомляє пресслужба МОЗ.

— Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему — ледь міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує 11-річного сина. На операцію зважився, щоб його хлопчик мав тата. Наразі дихає самостійно і почувається чудово! — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Його рідні погодилися віддати органи заради порятунку життя.

— Це рішення дозволило врятувати не тільки Олексія, а цілих ПʼЯТЬ життів! Крім легенів лікарі змогли пересадити ще серце, печінку і нирки! Всі операції пройшли вдало! Світла пам’ять донору. Безмежна вдячність рідним за їхнє рішення! — розповіли в МОЗ.

Історичну операцію виконала команда Першого медоб’єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним.

Раніше у Миколаївській обласній дитячій клінічній лікарні фахівці кількох медичних закладів провели унікальну операцію по видаленню великої пухлини у 15-річної дівчини.

Читайте також: