• неділя

    22 вересня, 2024

  • 26.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 22 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 26.6° Ясне небо

Залучають дітей: СБУ викрила організаторів фейкових мінувань

Правоохоронці викрили групу підлітків, яка причетна до серії анонімних псевдомінувань в Україні. Координаторами діяльності групи виявилися представники російської спецслужби.

Про це повідомляє СБУ.

За даними слідства, група підлітків причетна до псевдомінувань у Києві та решті регіонів. Найбільше підлітки «мінували» будівлі органів державної влади та об’єкти соціальної інфраструктури.

Так, у жовтні 2022 року група одночасно повідомила про фейкові мінування 14 місцевих судів. У СБУ зазначили, що діяльність групи дистанційно координували представники російської спецслужби.

Росіяни створили спільноту в інтернеті, до якої регулярно залучали дітей із різних регіонів України. Далі саме за вказівками агентів підлітки періодично розсилали на електронні адреси держустанов неправдиві повідомлення про «мінування».

Для розсилки використовували сторонні імена та спеціальні комп'ютерні програми для приховування своєї локації. Проте правоохоронці викрили організатора групи — ним виявився неповнолітній житель Чернігівщини.

Хлопець мав контакти із представником російської спецслужби, який зв'язувався з підлітком через месенджер і ставив завдання.

Під час обшуку за адресою проживання підлітка виявили мобільний телефон та комп’ютер.

Наразі триває слідство у межах кримінального провадження щодо завідомо неправдивого повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів критичної інфраструктури. Підозрюваним загрожує до восьми років позбавлення волі.

Нагадаємо, нещодавно кіберфахівці СБУ припинили розкрадання активів українських компаній, які опинилися на тимчасово окупованих територіях України: до оборудки причетні посадовці Державної податкової служби.

Читайте також: