• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

У мережі зʼявилось відео страти українського військового — йому заживо відрізали голову

Увечері 11 квітня в мережі зʼявилося відео, на якому, імовірно, страчують українського військового.

На поширеному росіянами відео видно, як люди у військовій формі з білими стрічками (зазвичай їх використовують для ідентифікації російські військові в Україні) обезголовлюють живу людину у формі з українськими відзнаками.

Обличчя людей на півторахвилинному відео закриті масками. Один з, імовірно, російських військових веде переговори рацією і дає вказівки іншому (який і скоює вбивство за допомогою ножа).

На записі також видно, як ці двоє людей демонструють на камеру бронежилет з українськими відзнаками. На формі людини, яку страчують, видно жовту стрічку (їх під час війни використовують українські військові).

У кадрі є зелене листя, тож незрозуміло, коли саме записали це відео.

Після появи відео керівник Офісу президента Андрій Єрмак у своєму Telegram написав: «За все буде відповідь і відповідальність», не уточнивши, чи йдеться про відео катування.

Нагадаємо, що 6 березня активісти Сергій Стерненко та Ігор Лаченков опублікували в Twitter відео розстрілу росіянами полоненого українського військового. Його стратили після того, як він відповів окупантам «Слава Україні». Вбивство неозброєних військовополонених за Женевською конвенцією є воєнним злочином. Служба безпеки порушила кримінальну справу через розстріл українського військовополоненого. Її відкрили за ст. 438 ч. 2 ККУ — порушення законів та звичаїв війни.

Згодом Служба безпеки України остаточно підтвердила ім’я українського військового, якого росіяни розстріляли після слів «Слава Україні!». Це снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТрО Чернігівської області Олександр Мацієвський, як і казали раніше в управлінні сил ТрО «Північ».

Читайте також: