• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Потрібні десятиріччя: Як триває процес розмінування Миколаївської області

Миколаївщина досі залишається однією з найбільше  замінованих областей України. Після захоплення Херсона область стримала подальше просування російських військ на півдні – деякі населені пункти регіону опинилися під окупацією чи на лінії зіткнення. Відтоді окупанти активно мінували ці території, особливо під час контрнаступу ЗСУ.

Після деокупації почалося  їх розмінування. Як сьогодні відбувається цей процес, хто з міжнародних партнерів долучається до нього та скільки часу потрібно на очищення усієї області – читайте у матеріалі «НикВести»

ПОТЕНЦІЙНО ЗАМІНОВАНО 10% МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Від початку великої війни на Миколаївщині потенційно заміновано 754 тисячі гектарів, що складає 30% усієї області, повідомили «НикВести» в Миколаївській обласній військовій адміністрації. Йдеться про території, які потребують обстеження, оскільки певний час вони були окуповані російськими військами. Найбільш замінованими є території Баштанського та Миколаївського районів, уточнили «НикВести» в Головному управлінні ДСНС України у Миколаївській області.

Водночас невідомою залишається мінна ситуація в досі окупованих селах Василівка, Покровка та Покровське, що знаходяться на території Кінбурнської коси. Є випадки підриву на мінах диких тварин та цивільних, розповів раніше у коментарі «НикВести» місцевий житель Олександр, який довгий час перебував там під окупацією.

«Вони (російські загарбники, – прим.) замінували повністю всю косу: від господарчої зони до Чорного моря. Навіть самі підриваються. Раніше у нас постійно було 70 диких коней. Як я останні рази був там, то лежали їх кістки, коней практично вже немає, підриваються. У будь-який час можна почути вибух – це означає, що хтось наступив. Мій сусід поїхав на риболовлю і підірвався на міні», – розповідає чоловік. 

Розмінування Кінбурнської коси після звільнення цієї території буде непростим. «Йтиметься не тільки про наземне розмінування, а й підводне. Це ж стосується і територій Очаківщини. Населені пункти Куцурубської та Очаківської громади обстрілюються ворогом ледь не щодня, тому залишки боєприпасів розкидані як на суші, так і у воді», – пояснив «НикВести» заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації Віталій Мокренко.

«ЗНАЙОМИЙ ФЕРМЕР ПІДІРВАВСЯ НА МІНІ, КОЛИ ХОТІВ ОБРОБИТИ ПОЛЕ»

Однак заміновані не тільки заповідні території Миколаївської області, але й землі сільськогосподарського призначення, житлові сектори, залізничні шляхи, автодороги, ділянки вздовж ліній електропередач, газо- та водогонів, а особливо – території поблизу колишніх ворожих позицій, повідомляють в ДСНС. Там можна знайти чимало вибухонебезпечних предметів: російські міни, підривачі, нерозірвані ворожі снаряди.

Тільки з початку року на мінах в області підірвалися 43 людини: 24 випадки у Баштанському районі та 19 – у Миколаївському. 10 людей загинули, ще 47 отримали поранення, серед них троє дітей.

Підриваються й фермери, які попри мінну загрозу працюють у полях Миколаївської області. Декілька випадків підриву через детонацію нерозірваних у полі снарядів трапилося у селі Зелений Гай, розповів «НикВести» місцевий фермер Іван. 

«Одне поле [російські військові] замінували з РСЗВ: з неба попадали «касети», деякі повибухали, а деякі – залишились. Тут на міні підірвався знайомий. Він хотів обробити поле і натрапив на міну, вона вибухнула. Ще на одній ми підірвалися комбайном», – розповів фермер.  

Станом на вересень 2023 року територію села розмінували, увесь час там працювали сапери, згадує Іван. 

«У нас вже все розмінували. Якщо сапери щось знаходили, то одразу знищували. Нас у спеціальних групах попереджали: будьте уважні, зараз працюватимуть сапери, будуть вибухи. Але минулого року ми все одно весь час працювали у полі», – додав він. 

РОЗМІНОВАНО ПОНАД 12 ТИСЯЧ ГЕКТАРІВ 

Розмінування області почалося чи не одразу після деокупації громад. Станом на початок вересня 2023 року піротехніки обстежили понад 90 тисяч гектарів області, 12 тисяч 560 гектарів вже розмінували, повідомили у Миколаївській ОВА. Більша частина з них – поля, оскільки ці території мають пріоритетність у розмінуванні. Власне, саме Миколаївщина у березні цього року стала першою серед областей, де розпочалося гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. 

«Всього оброблено вже більше 60 тисяч гектарів сільгоспземель. План на цей рік – близько 85 тисяч. Ми його виконаємо», – запевнив Віталій Кім.

Темпи розмінування області поступово нарощуються, повідомили в Миколаївській ОВА. Насамперед це повʼязано з залученням додаткових спеціалістів, які щодня виїжджають на розмінування територій. Для цього працюють піротехніки Державної спецслужби транспорту, Збройних сил України, Держслужби з надзвичайних ситуацій, а також міжнародні оператори з гуманітарного розмінування. Всього над «очищенням» області працюють 67 піротехнічних груп, додали в ОВА.

Свою роботу вони починають з обстеження металодетекторами потенційно замінованих територій. До процесу долучають й машину механізованого розмінування MV-4 на дистанційному керуванні, яка спроможна витримувати навіть детонацію мін та боєприпасів. Ця машина фактично дозволяє убезпечити життя саперів, оскільки здатна самостійно виконувати огляд та очищення території, пошук закопаних предметів й, власне, розмінування.

Після того, як сапери знайшли заміновану територію, відбувається оточення периметра зони розмінування. Далі – за допомогою дрону сапери контролюють процес знешкодження мін, розповів «НикВести» старший групи розмінування Олександр Дворецький. 

«Зараз проводиться перевірка оточення, яке виставлено: чи є безпека для населення, чи нікого немає в зоні ураження. Після того, як прийде доповідь, що безпечно і можна працювати, буде проводитись знешкодження», – пояснив він. 

З розмінуванням Миколаївщини чимало допомагають й міжнародні партнери. До прикладу, Організація Об'єднаних Націй спрямувала 4 мільйони доларів на закупівлю засобів для розмінування області. Однак цих коштів, ймовірно, не вистачить для усіх замінованих територій, вважає очільник ОВА Віталій Кім. 

«Гадаю, що не вистачить, тому що тільки кількості мін, які треба знищити, і території – це займе багато часу і багато грошей», – повідомив він.

Водночас до розмінування долучаються латвійські та швейцарські благодійники, повідомили «НикВести» в ГУ ДСНС Миколаївської області. Вони передали надзвичайникам 10 сучасних мультичастотних металошукачів та провели тренінги для українських піротехніків.

Всього до «очищення» області сьогодні залучено 5 міжнародних операторів протимінної діяльності, уточнюють в Миколаївській ОВА: «HaloTrust», «Demining Solutions», Представництво Данської ради у справах біженців в Україні, Норвезька міжнародна організація Norwegian People’s Aid та Представництво DanChurchAid в Україні.

ЩОБ ПРИШВИДШИТИ ТЕМПИ РОЗМІНУВАННЯ ПОТРІБНА РОБОТОТЕХНІКА

Однак для ефективнішого розмінування області потрібна роботизована техніка, повідомив у коментарі «НикВести» заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації Віталій Мокренко. Це дозволить, каже він, як пришвидшити темпи робіт, так й убезпечити життя піротехніків.  

«Поповнення та підсилення гарнізону спеціальною роботизованою технікою — питання, яке завжди на часі. Адже це не лише про швидкість, а ще й про безпеку для наших піротехніків, які можуть працювати над розмінуванням не в безпосередній близькості із вибухонебезпечними предметами, а з певної відстані», – сказав Віталій Мокренко.

Йдеться про машини для дистанційного розмінування типу DOK-ING MV-10 або аналог, уточнили в Миколаївській ОВА. Спереду такої техніки встановлений ланцюговий інструмент, під дією якого й спрацьовують протипіхотні та протитанкові міни.

Скільки часу потрібно на розмінування усієї Миколаївської області – наразі невідомо, каже Віталій Мокренко: «На сьогодні важко говорити про темпи розмінування усіх територій області, адже є певні фактори, які впливають на цей процес. По-перше, слід враховувати щільність замінованості нашого регіону. Для приведення в безпечний стан усіх територій потрібно залучення великої кількості фахівців та сучасної спеціальної техніки».

Однак очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім прогнозує, що цей процес може зайняти десятки років. Показово, що ще у січні 2022 року, до повномасштабного вторгнення, сапери продовжували розміновувати територію Миколаївщини після Другої світової війни, зокрема – Кінбурнську косу.

Бойченко Юлія, «НикВести»

Читайте також: