• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Журналісти ідентифікували понад 2 тисячі чоловіків, які втекли з країни завдяки системі «Шлях»

За дозволами Львівської ОВА через систему «Шлях» від червня 2022 року до лютого 2023 з України виїхали та не повернулися щонайменше 2 248 чоловіків призовного віку. 

Такі дані наводять журналісти NGL.media, які кілька місяців досліджували використання системи «Шлях».

Вони змогли ідентифікувати всіх цих чоловіків, але їхні імена не оприлюднили — натомість журналісти назвали громадські та благодійні організації, які сприяли виїзду цих чоловіків за кордон.

За різними оцінками, така «послуга» коштує на чорному ринку від $3 000 до $5 000 з людини, тож ідеться про десятки мільйонів доларів прибутку.

Загалом NGL.media виявило 372 такі організації та розказує про лідерів цього антирейтингу, завдяки яким виїхали сотні ухилянтів.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що військовозобов’язаних українців, які покинули Україну за підробленими довідками про непридатність до служби, можуть екстрадувати додому.

Також Володимир Зеленський повідомив, що в Україні перевірять рішення військово-лікарських комісій щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені після початку повномасштабної війни.

Читайте також: