• середа

    18 вересня, 2024

  • 18.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 18 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.8° Похмуро

У Миколаївській облраді працюють над створенням регіональних правил озеленення міст та сел

У Миколаївській області хочуть створити «регіональні правила озеленення». Регуляторний документ міститиме норми щодо висадки дерев та кущів, а також їх обрізки і кронування.

Депутатка Миколаївської обласної ради Алла Ряжських на своїй сторінці у Facebook повідомила, що декілька тижнів тому на засіданні постійної комісії з питань екології облради було створено робочу групи щодо поводження із зеленими насадженнями.

«В результаті плідного спілкування з представниками Екоінспекції та мерії міста Києва було прийнято рішення перейняти досвід столиці та створити правила кронування дерев та поводження із зеленими насадженнями. У понеділок (2 жовтня, — прим.) відбудеться перше засідання робочої групи», — написала вона.

Новостворена робоча група разом із дендрологом КП «Миколаївські парки» розроблятиме  відповідний документ. Алла Ряжських сподівається, що нові правила поводження із зеленими насадженнями будуть прийняті на обласній сесії та стануть обов’язковими для виконання на території Миколаївської області.

Крім того, депутатка прокоментувала рішення міської ради спрямувати на закупівлю пікапів для військових 7 мільйонів гривень, за які планувалося висаджувати нові дерева та кущі у місті. Алла Ряжських запропонувала меру міста Олександру Сєнкевичу провести акцію з висадки дерев, які придбають самі містяни.

«Оскільки офіційне висадження дерев відкладається до перемоги, міське керівництво може організувати спільно з небайдужими мешканцями висадку дерев. Я думаю, що знайдеться кілька десятків бажаючих придбати саджанці певного виду та віку. Так, не виключаю, багато хто буде говорити, що все вкрадено, що це має робити місто. Звичайно, так! Але пікапи для військових справді важливіші, а наші легені, у разі, якщо ми будемо зволікати, чекати можуть хіба що алергію», — впевнена Алла Ряжських.

Раніше повідомлялося, що комунальне підприємство «Миколаївські парки» має намір придбати 511 саджанців дерев та 16 тисяч 420 кущів за 7 мільйонів 726 тисяч 475 гривень. Після чого мер Миколаєва Олександр Сєнкевич поцікавився у містян, чи варто закуповувати саджанці.

Нагадаємо, що у травні цього року Комунальне підприємство «Миколаївські парки» замовило на п’ять мільйонів гривень послуги з видалення дерев, санітарної та омолоджувальної обрізки дерев, корчування пнів та висаджування дерев на території міста. Мова йшла про висадку 50 молодих кленів. Строк виконання робіт − 31 грудня.

Також нагадаємо, що у Миколаєві створять карту дерев, які потрапили у зону ризику через будівництво водогону. За їх збереженням слідкуватиме спеціальна наглядова комісія, у яку увійшли представники громадськості та екологи.

Читайте також: