• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22° Похмуро

«Наше життя перетворилося на жах», — жителі Миколаєва поскаржилися на сирену, встановлену надто близько до будинку

Жителі багатоповерхового будинку на проспекті Центральному, 166 в Миколаєві скаржаться на гучну сирену, яку нещодавно встановили на даху сусідньої будівлі: просять перенести трохи далі або зробити її тихіше.

Кореспонденти «НикВести» поспілкувалися з місцевими жителями щодо вказаної проблеми.

— Ну немає вже сил ніяких. Дуже гучно, звикнути до цього неможливо, — каже один зі співрозмовників.

Частіше за все жаліються миколаївці, у яких є діти, адже вважають, що такий гучний звук сирени може негативно вплинути на здоров’я дитини.

— Це дуже впливає на дитину. Дитина це не показує, але потім це може страхами, енурезом та іншими проблемами вийти, — розповіла жителька.

Однак, думки жителів щодо ситуації все ж розділилися, дехто вважає, що поки не закінчиться повномасштабна війна «треба терпіти». Стосовно ідеї інших жителів перенести сирену трохи далі від житлового будинку кажуть, що «якщо перенесуть, то комусь іншому буде погано».

— Ну а що робити, це ж сповіщення, без нього теж ніяк не обійтися, — підкреслив один з мешканців сусіднього дому.

Під час спілкування з мешканцями двору сталася суперечка між двома чоловіками. Один з учасників конфлікту дістав, ймовірно, пневматичний пістолет і намагався вистрілити у повітря.

З проханням про перенесення сирени місцеві жителі уже звернулися до контакт-центру Миколаївської міськради. У своєму зверненні вони зазначили, що раніше сирена знаходилася неподалік — на території заводу.

— Було нормально чутно, хай почеплять на супермаркет Південний Буг з боку Фокстроту. Буде і чутно навкруги та вити буде на площу, а не у вікна комусь. Як завиє — оглухнути можна, — пишуть у коментарях до звернення.

Служба оперативного реагування надала відповідь на вказане звернення. Там пояснили, що сирена встановлена відповідно до норм, тому для того, щоб змінити її місце розташування немає вагомих причин.

— Сирена встановлена за затвердженою схемою озвучення території міста та області, та є складовою регіональної (внутрішньообласної) системи централізованого оповіщення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій «Сигнал-ВО». Враховуючи вищевикладене, в умовах запровадження на території України правового режиму воєнного стану, змінити місце влаштування сирени не уявляється можливим, — йдеться у коментарі.

Нагадаємо, влітку у Миколаївській ОВА оголосили повторний тендер на монтаж сирен в 100 селах області. Планують витратити на роботи 3,6 мільйони гривень.

Попередній тендер було оприлюднено 19 травня. Однак через неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель, його відмінили. Зазначається, що у розділі «Вид предмету закупівлі» при оголошені закупівлі обрано – Закупівля товару, а фактично предметом закупівлі є закупівля послуг.

Управління з питань цивільного захисту Миколаївської облдержадміністрації шукає виконавця послуг з монтажу 100 штук сирен «С-40К» та налагоджування встановленого обладнання з підключенням його до територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення (ТАСЦО) Миколаївської області.

Нагадаємо, що сирени були закуплені за 2 мільйони 330 тисяч гривень. Їх придбали у ФОП «Пилипів Сергій Андрійович».

Аукціон стартує 11 липня. Переможець повинен буде до 1 грудня цього року встановити сирени в 100 селах Миколаївського та Баштанського районів. Гарантійні зобов’язання – не менше 12 місяців.

Раніше повідомлялося, від 24 лютого минулого року в Україні сирена пролунала понад 16 тисяч разів. За цей час діти провели у підземних укриттях в середньому близько 920 годин або понад 38 днів.

Читайте також: