• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Швейцарія надасть Україні понад €100 млн на розмінування

Швейцарський уряд виділить понад 100 мільйонів євро на гуманітарне розмінування в Україні упродовж наступних 4 років.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Зазначається, що відбулась зустріч міністерки економіки України Юлії Свириденко з Федеральним радником із закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісом.

— Масштаби забруднення України мінами та снарядами, що не вибухнули, безпрецедентні та найбільші з часів Другої світової війни. Самотужки наша держава вирішити проблему не в змозі. І ми дуже вдячні Уряду Швейцарії за допомогу та підтримку, яку отримує Україна в цій сфері, — зазначила Юлія Свириденко.

З її слів, плануючи роботи, Україна дотримується міжнародної системи пріоритетів розмінування. У першу чергу обстежується критична інфраструктура, наприклад, газогони, лінії електропередач. Друге — це безпека громадян, обстеження домівок. Третє — землі сільськогосподарського призначення. І на завершення — ліси і надводне-підводне розмінування.

Зі свого боку Ігнаціо Кассіс запевнив, що Швейцарія й надалі налаштована тісно співпрацювати з урядом України в питаннях гуманітарного розмінування. За його словами, уряд Швейцарії планує, що Друга Міжнародна донорська конференція з гуманітарного розмінування України відбудеться наступного року в їх країні.

Раніше стало відомо, що Україна отримає від Хорватії 5 мільйонів євро та від Іспанії 1,5 мільйона на потреби гуманітарного розмінування.

Також 11 жовтня Норвегія оголосила про виділення фінансової допомоги для розмінування України. Йдеться про 18,5 мільйона доларів.

Читайте також: