• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.5° Переважно ясно

Нардеп Гайду: Україна експортує більше продовольства, ніж торік

З початку року Україна експортувала майже 49 мільйонів тонн агропродукції.

Про це заявив Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Він підкреслив, що за 9 місяців 2023 року Україна вивезла на 32% більше збіжжя, ніж за аналогічний період 2022 року.

«Така динаміка склалася через те, що в 2023 році більша частина продовольства експортувалася завдяки роботі «зернового коридору». Через одеські порти вдалося вивезти перехідні залишки, що утворилися в країні з початком війни та блокадою українського експорту російськими військами. Також свій вплив мало і нарощування обсягів експорту альтернативними шляхами, особливо річковими портами Дунаю, що збільшили свою пропускну здатність в 2 рази», — наголосив Олександр Гайду.

До речі, зараз найбільші обсяги українського продовольства експортують саме через дунайські порти.

«Зараз структура експорту сильно змінилася. Наприклад, у вересні 2022 року 58% продовольства експортувалося через порти Одеської області в рамках «зернового коридору», 17% — річкові порти Дунаю, 15% — залізницею та 10% — автотранспортом. В вересні 2023 року 63% обсягу було експортовано через річкові порти Дунаю, 26% — залізницею, 10% — автотранспорт та 1% — морські порти Одеської області»,  зазначив Олександр Гайду.

Також Україна працює над розвитком сухопутної логістики. Зокрема, нещодавно контроль тих вантажів, що рухаються з українсько-польського кордону до литовських портів, проходитиме в спрощеній процедурі. А саме — ветеринарний, санітарний та фітосанітарний контроль вантажі проходитимуть безпосередньо в порту Клайпеда.

«Цей крок однозначно пришвидшить процес переходу кордону. Варто зазначити, що це один із багатьох заходів, що зараз запроваджуються для прискорення експорту української агропромислової продукції», — підсумував Олександр Гайду.

Нагадаємо, протягом повномасштабного вторгнення агросектор зазнав прямих збитків на суму 8,7 мільярдів доларів. До них відносяться втрати сільськогосподарської техніки, тваринництва, багаторічних культур, виробництв, готової продукції тощо.

Читайте також: