• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.2° Похмуро

На Миколаївщині працює Норвезька рада у справах біженців: чим вона може бути корисною жителям області

Миколаївська міська рада підписала Меморандум про взаєморозуміння із Норвезькою радою у справах біженців

Норвезька рада у справах біженців (NRC) присутня в Україні з 2014 року. Однак з початку великої війни організація значно розширила свою діяльність і відкрила офіси ще у шести містах, зокрема – Миколаєві. Наразі представництво NRC в Україні надає підтримку вимушеним переселенцям та людям, які постраждали від війни: їжею, житлом, водою, покращенням санітарних умов, грошовою та правовою допомогою.

«НикВести» розповідають, як Норвезька рада у справах біженців допомагає Миколаєву та області, а також чим організація може бути корисною українцям. 

ШІСТЬ НАПРЯМКІВ РОБОТИ NRC

Допомагати жителям важкодоступних прифронтових районів у Миколаївській області команда екстреного реагування NRC почала ще від початку вторгнення, а допомагати Миколаєву організація починає лише зараз.

Наразі Норвезька рада у справах біженців має шість основних напрямків роботи: 

  • інформаційна підтримка, консультування та юридична допомога (ICLA). Окрім надання юридичних консультацій експерти також проводять тренінги та юридичні експертизи домогосподарств, що були відібрані для реалізації проєктів із забезпечення укриття; 
  • укриття, водопостачання та гігієна (Shelter-WASH). Сюди входить легкий та середній ремонт пошкоджених в результаті бойових дій будинків, ремонт бомбосховищ, допомога в підготовці до зими постраждалому від війни населенню в недостатньо забезпечених населених пунктах, надання грошової допомоги для винаймання житла в оренду, ремонт шкіл, роздача наборів швидкого реагування на пошкодження житла та непродовольчих товарів (NFI); 
  • захист від насильства (PFV). Експерти проводять моніторингові заходів соцзахисту населення, беруть супровід індивідуальних випадків надання допомоги, а також надають технічну підтримку Фонду глухих у Миколаївській області; 
  • підтримка та розміщення переміщених осіб (UDOC). Організація надає підтримку Транзитному центру ВПО, довідкові послуги для переселенців та координує центри розміщення ВПО;
  • освіта (Education). NRC допомагає з відновленням шкіл та надає психосоціальну підтримку викладачам та учням;
  • продовольча безпека та засоби до існування (LFS). Організація надає ваучери на будівельні матеріали для ремонту приміщень для утримання домашньої худоби для пом’якшення умов холодної погоди, а також ваучери на сільгоспматеріали (знаряддя та насіння для весняного посіву).

ВІДНОВЛЕННЯ 35 БОМБОСХОВИЩ У МИКОЛАЄВІ ТА 400 БУДИНКІВ В ОБЛАСТІ

У березні 2023 року Норвезька рада у справах біженців підписала з міською радою Миколаєва меморандум щодо відновлення 35 бомбосховищ міста. Йдеться про покращення умов в укриттях житлових будинків, уточнили «НикВести» в NRC.

«Це бомбосховища у звичайних житлових будинках. Але це не прості укриття, а повноцінні бомбосховища відповідно до переліку ДСНС. Вони знаходяться у звичайних будинках, до яких люди мають доступ», — повідомили там. 

Наразі усі 35 бомбосховищ вже відновлено. Там встановили аварійне освітлення, відремонтували санвузли, а також надали 800 наборів для відповідного облаштування бомбосховищ (розкладачки, постільну білизну, подушки, акумуляторні батареї, аварійні ліхтарі). 

У 2024 році організація планує збільшити кількість бомбосховищ для відновлення, наразі там обговорюють кількість та перелік робіт.

Водночас NRC наразі відновлює у Миколаївській області 200 будинків, які були пошкоджені за час війни й потребують легкого та середнього ремонту. Зробити це планують до кінця 2023 року. Капітальним відновленням будинків організація не займається, уточнили «НикВести» там. 

Для цього Норвезька рада у справах біженців проводить експертну оцінку пошкоджень житла та його юридичну експертизу відповідно до інформації, наданої кластером з укриття, повідомили там: «Ми самі не обираємо людей. Ми тісно працюємо з кластером з відбудови житла, а вони тісно співпрацюють з місцевою владою. Люди подають свої заявки про пошкоджене житло і вже тоді сам кластер складає перелік таких адрес. Далі різні організації, й ми зокрема, їдемо і вже самостійно проводимо оцінку».

Оскільки відновлення житла — один з найпопулярніших запитів серед жителів Миколаївщини, наступного року організація планує відремонтувати ще 200 будинків. Рада зараз також розглядає можливість їх відновлення й на території Миколаєва. 

«У нас є два варіанти: або ваучери на будівельні матеріали, якщо люди можуть самостійно виконати роботи, або наші контрагенти, які прийдуть і робитимуть повністю усі роботи», — додали в NRC. 

БЕЗКОШТОВНА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДЛЯ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ

Цього року у Миколаєві почав працювати Центр юридичної підтримки ВПО та мешканців громад, що постраждали від війни. Там переселенці можуть отримати безкоштовну правову допомогу для:

  • подачі заяви на компенсацію за пошкоджене або зруйноване житло;
  • отримання допомоги постраждалим від підриву Каховської ГЕС;
  • отримання спадщини;
  • внесення інформації до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Юристи NRC надають консультації щовівторка з 09:00 до 12:00 в приміщенні департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (кабінет № 230) юристи NRC надаватимуть консультації з питань:

«Яскравим прикладом є те, що багато людей навіть не можуть подати заяву на отримання компенсації з тієї причини, що об'єкт нерухомості відсутній в Державному реєстрі речових прав. Для багатьох людей, на жаль, ця процедура є досить складною — вони не знають з чого почати. А тут можуть розповісти, як це правильно зробити, з чого почати і куди звертатися для того, щоб це було зроблено швидко та якісно», — сказав заступник директора департаменту ЖКГ Ігор Набатов. 

СУМА ДОПОМОГИ МИКОЛАЇВЩИНІ ЗНАЧНА

«Сказати точну суму допомоги області важко, адже скільки всього вже було зроблено, скільки проєктів реалізовано», кажуть у Норвезькій раді у справах біженців.

«Ми почали свою активну діяльність у Миколаївській області ще минулого року. З того часу ми постійно присутні в області різними проєктами. Ми допомагали й будівельними матеріалами при обстрілах, й роздачею води після підриву Каховської дамби. Тому я навіть не знаю, якою сумою оперувати, але вона значна», — розповіли там.

Під час останньої зустрічі 13 листопада з міською владою представники Норвезької ради у справах біженців анонсували, що напередодні зими стартують два проєкти з підтримки внутрішньо переселених осіб, до яких мають намір включити і Миколаїв. Організація збирається покрити потреби 300 домогосподарств в теплому одязі та інших речах, які потрібні під час зими. Водночас NRC планує допомагати з оплатою оренди житла сім'ям, які не можуть собі цього дозволити. Передбачається, що найбільш вразливим категоріям населення видаватимуться кошти на пів року вперед, щоб вони могли зосередитись на пошуку роботи та інших потребах, щоб не бути залежними від гуманітарної допомоги.

Наразі на обліку стоять 409 сімей-переселенців, які потребують розселення у Миколаєві, оскільки їх житло наразі пошкоджене і проживати там неможливо, уточнив тоді заступник міського голови Анатолій Петров.

«Це люди, які орендують житло, у яких або приватні будинки розбиті, або знищено цілі під'їзди. Їх можна було б включити в цю програму підтримки і передати ці кошти на оренду житла. Це була б конкретна допомога», — сказав Анатолій Петров.

Представники Норвезької ради у справах біженців повідомили, що ця допомога цілком можлива, а тому попросили надати їм списки людей.

Юлія Бойченко, «НикВести»

Читайте також: