• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

REPORTAGE: Понад половина херсонців вважає, що відновлення міста слід починати із відбудови зруйнованого, — опитування

Херсонці у центрі міста після звільнення у листопаді 2022 року. Архівне фото «НикВести»Херсонці у центрі міста після звільнення у листопаді 2022 року. Архівне фото «НикВести»

59% мешканців Херсона вважають, що відновлення міста слід починати із відбудови зруйнованого.

Про це свідчать результати онлайн-опитування херсонців щодо соціально-економічної та безпекової ситуації у громаді, проведеного на замовлення Фонду громади Херсона «Захист». 

Ще 49% містян вважають, що відновлення слід починати з пошуку та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів.

43% херсонців переконані, що спочатку треба повернути людей у громаду, а 22% переконані, що слід налагоджувати зв’язок між людьми та різними структурами.

Серед стратегічних напрямків розвитку Херсона містяни назвали розвиток малого та середнього бізнесу (77%), розвиток промисловості (61%), розвиток туризму та рекреації (53%).

Дослідження проводилось благодійною організацією «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Звіт складено за результатами дослідження онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних – дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади.

Вибірка сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує 5% з вірогідністю 0.95. У вибірці представлені як херсонці, які зараз знаходяться в громаді, так і ті, хто виїхав з Херсона після 24 лютого 2022 й наразі перебуває в інших областях України або за кордоном. 

Опитування миколаївців у 2024 році

Аналітичне опитування у 2024 році показало: 18% миколаївців не знають, чи будуть виїжджати з міста у разі повторного наступу РФ на південь, а 43% миколаївців вважають, що справи в місті йдуть у неправильному напрямку.

Також рейтинг схвалення діяльності Миколаївської обласної військової адміністрації знизився з 73% у 2023 році до 48% у 2024 році. А діяльність Миколаївського міського голови схвалюють 36% місцевих.

Після цього міський голова Олександр Сєнкевич відреагував на результати щорічного муніципального дослідження. Він заявив про відповідальність медіа за формування негативних «настроїв» серед населення. 

65% миколаївців відповіли, що зацікавлені в інформації щодо того, скільки коштів отримала місцева влада на реконструкцію та як вони були витрачені. Водночас якість наданих послуг містяни оцінили середньо: стан медицини, захисних укриттів, роботи поліції, лікарень та навчальних закладів.

Ще майже половина миколаївців вважає, що економічне становище в Україні погіршиться в найближчі 12 місяців

Понад половина опитаних миколаївців вважають, що повернути містян, які від початку повномасштабної війни виїхали з  Миколаєвадопоможе підвищення заробітної плати (43%) та відновлення зруйнованого житла (35%).

Читайте також: