• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Зеленський нагородив миколаївську шаблістку Харлан орденом князя Ярослава Мудрого

Президент України Володимир Зеленський нагородив орденом князя Ярослава Мудрого ІV ступеня олімпійську чемпіонку, чемпіонка ІІІ Європейських ігор із фехтування Ольгу Харлан.

Відповідний указ президента №565/2023 опублікований на сайті глави держави, пишуть «НикВести».

Всього напередодні Дня фізичної культури і спорту президент вручив державні нагороди 18 спортсменам, які досягли високих результатів на ІІІ Європейських іграх у Кракові влітку цього року.

Володимир Зеленський також нагородив миколаївських спортсменів:

  • Орденом «За заслуги» ІІ ступеня нагородили Олега Кухарика — чемпіона та срібного призера з веслування на байдарках та каное;
  • Ордени «За заслуги» ІІІ ступеня здобули чемпіони зі стрибків у воду Кирило Болюх, Олег Колодій, Данило Коновалов та Олексій Середа.

Нагадаємо, миколаївська шаблістка Ольга Харлан на старті чемпіонату світу з фехтування в Мілані (Італія) перемогла росіянку Анну Смирнову. Після змагання представниця України відмовилася потиснути руку росіянці, яка, своєю чергою, подала протест через брак «прояву поваги» з боку українки. За це Міжнародна федерація фехтування (FIE) дискваліфікувала Харлан з чемпіонату світу. Після інциденту спортсменка записала відеозвернення, в якому подякувала українцям за підтримку.

Однак 28 липня Міжнародний олімпійський комітет надав Ользі Харлан автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024. МОК висловлює їй підтримку і виділяє квоту на Олімпіаду через те, що вона не мала можливості завоювати її на чемпіонаті світу, а пізніше Всесвітня федерація фехтування призупинила її дискваліфікацію.

Крім того, президент Федерації фехтування України Михайло Ілляшев розкритикував та закликав до відставки голову технічного директорату чемпіонату світу-2023 Дітера Ламера, який опинився у центрі скандалу з дискваліфікацією Ольги Харлан.

Пізніше Ольга Харлан розповіла, що російських спортсменів повернули на Олімпійські ігри тому, що Міжнародний олімпійський комітет вважає їх дискваліфікацію — дискримінацією.

Читайте також: