Керівництво миколаївської філії АМПУ займається рейдерською діяльністю

Приводом для розслідування стала напружена ситуація у Миколаївському морському торговельному порту, працівники якого вже кілька тижнів пікетують Миколаївську філію Адміністрації морських портів України. Нагадаємо, перші вуличні акції протесту проти появи "команди Пінькасів" у ММТП та з вимогою відставки міністра інфраструктури Володимира Омеляна почались у листопаді 2016го року.

Керівник Миколаївської філії ДП «АМПУ» В.Козонак безпідставно припинив дію договору ТОВ «Метал стивідорінг компані» (МСК), що передбачав можливість доступу до причалу №12, для здійснення робіт. В результаті без роботи залишилось більше 230 портовиків. У зверненнях до правоохоронних органів, прокуратури та нардепів Профспілкова організація порту намагалась привернути увагу до того, що ситуація з компанією «МСК» це не поодинока проблема, це ознака системної роботи нового керівництва Миколаївської філії АМПУ з метою руйнування бізнесу стивідорів у Миколаївському порту та його захоплення.

Натомість, 25го квітня 2017 року керівництво АМПУ заявило про те, що між Миколаївською філією державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (адміністрації Миколаївського морського порту) та державним підприємством «Миколаївський морський торговельний порт» було укладено договір «Про забезпечення доступу портових операторів до причалів». Цим договором державному підприємству надається право користування 12 причалом Миколаївського морського порту терміном дії договору 10 років з правом пролонгації.

Зазначимо, що багато років Миколаївський морський порт не займається стивідорною діяльністю, а здає всі свої активи та потужності в оренду приватним підприємствам. За такою ж орендною схемою працює Одеський порт. Можна багато розмірковувати на тему «а як було б краще», але по-факту – саме Одеський і Миколаївський порт є лідерами з залучення інвестицій у галузь. Натомість, керівник миколаївської філії АМПУ Віктор Козонак вважає, що «Підписання цього договору ставить крапку в монополії приватних підприємств, які працюють в Миколаївському морському порту, та повертає державі право проводити стивідорну діяльність і отримувати прибуток». Створивши таким чином картинку для ЗМІ, нібито йде боротьба за державне підприємство, Віктор Козонак та родина Пінькасів намагаються приховати свою злочинну діяльність.

Про що не згадав Віктор Козонак, так це про те, що за три тижні до цього, 4 квітня 2017 року він підписав на строк в 10 років договори про доступ до причалів №4,5, 6, 9, 10, 11, 12 компаніям ТОМ «Тріонта Логісткікс», договір №33-П-МИФ-17, ТОВ «Тріонта Плюс», договір №34-П-МИФ-17 та ТОВ «Авеста транс», договір №35-П-МИФ-17, які не є портовими операторами в порту та не мають ні відповідного майна, ні виробничих потужностей ні працівників відповідного фаху.

Це дає нам підстави зробити висновок, що конфлікт з компанією МСК за право користування 12м причалом був «пробним шаром». 

З якою метою це було зроблено? Ми вважаємо, що таким чином, використовуючи адміністративний ресурс в особі В.Козонака та О.Трощенкова, ця організована група намагається здійснити рейдерський захват бізнесу миколаївських стивідорних компаній, адже причалами №4,5, 6, 9, 10, 11, 12 вже довший час користуються наступні компанії: ТОВ «НікМетТермінал» (группа ArcelorMittal), ТОВ «НікМорСервіс», ТОВ «Южная Стівідорінг Компані Лімітед», ТОВ «Стівідорна Інвестиційна Компанія», ТОВ «Нова Європейська Компанія», ТОВ «Метал Стівідоринг Компані», закальний вантажообіг яких складає більше 10 млн.тон на рік.

Якби вдалось заборонити компанії «МСК» доступ до причалів та унеможливити здійснення ними господарської діяльності, то наступним кроком мало стати примусове укладання договорів з іноземними інвесторами, які сьогодні побудували термінали у Миколаївському порту, розірвання договорів оренди та укладання їх з «правильними» компаніями.

По аналогічній схемі В.Козонак "викидає" з порту і агентські компанії, які довгий час професійно виконували свої обов’язки. За свідченнями портовиків, В.Козонак відкрито заявляється, що в порту буде працювати одна агентська компанія – ТОВ «СервісТранс».

В своєму бажанні "захопити" стивідорний бізнес у Миколаївському порту організована група, яка очолює сьогодні миколаївську філію АМПУ, діє нахабно, не думаючи про наслідки.

Чи може сьогодні якась компанія просто «зайти» до порту і почати працювати, не оплативши так званий «вхідний квиток» у вигляді необхідних для діяльності інвестицій?

Наприклад, 12 причал, на якому, начебто, мало займатись стивідорною діяльністю ДП «Миколаївский морський торговельний порт» (ММТП):

- Суміжні з 12м причалом складські площі – передані в оренду приватній компанії;

- Підйомно-транспортне устаткування – у ДП «ММТП» його немає;

- Трудовий персонал - у ДП «ММТП» його немає;

- Закупівля необхідного устаткування не передбачена у фінансовому плані ДП «ММТП», тобто, якщо припустити, що у В.Козонака та його угрупування все вийшло – здійснювати господарську діяльність буде неможливо.

Фактично, здійснюється саботаж господарської діяльності терміналів у Миколаївському порту з метою шантажу та здирництва. При цьому заручниками цих планів є не тільки транснаціональні компанії, які вклали кошти в Україну, створили тут робочі місця, але й трудові колективи.

Віктор Козонак та його угрупування чудово знає, що для доступу на причали порту будь-яка компанія-портовий оператор має відповідати наступним вимогам: 

1. - Документи, що підтверджують наявність в користуванні підйомно-транспортного та іншого аналогічного устаткування.

2.  - Договір використання складських приміщень та території порту (у випадку, коли перевалка вантажу згідно з РТК здійснюється за прямим варіантом без використання складу, наявність такого договору не обов’язкова.

3.  - Дозвіл на викиди забруднюючих речовин.

4.  - Робоча технологічна карта, що узгоджена Державною екологічною інспекцією.

5- . План охорони портового засобу або письмове забов’язання виконувати план охорони портового засобу, який вже на ньому введено іншим оператором.

6.  - Свідоцтво (сертифікат), що підтверджує рівень знань працівника суб’єкта перевезення небезпечних вантажів, яке видано працівникам портового оператора (у разі якщо портовий оператор планує обробляти небезпечні вантажі).

7.  - Дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на екcплуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

8. -  Посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці працівників портового оператора.

9. - Декларація відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки та у визначених випадках, позитивний висновок за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об’єкта чи приміщення. 

Тим не менш, крім 12го причалу, який намагались передати ДП «ММТП», всі інші причали були передані на 10 років «Тріонта Логісткікс», ТОВ «Тріонта Плюс», та ТОВ «Авеста транс». Чи задовольняють ці компанії вище перерахованим вимогам? Думаю питання риторичне, а відповідь передбачувана.

Нас зацікавило хто є кінцевим бенефіціаром цих компаній, чиї вказівки так зухвало виконують В.Козонак, В.Пінькас та їх угрупування з захоплення бізнесу стивідорів Миколаївського порту.

Згідно з відкритими реєстрами компанії мають всі ознаки фіктивності. 

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "АВЕСТА ТРАНС" LLC "ABESTA TRANS". Керівник, КИСЛЯК НАТАЛІЯ ЛЕОНІДІВНА. Місцезнаходження 03150, м.Київ, Голосіївський район, ВУЛИЦЯ ВЕЛИКА ВАСИЛЬКІВСЬКА, будинок 66-Б. Дата реєстрації 25.11.2016 (5 місяців). Засновник юридичної особи КАТІН АНТОН ВОЛОДИМИРОВИЧ є засновником ще 14 компаній різного профіля.

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТРІОНТА ПЛЮС. Директор Ємельянов Олександр Вікторович. Засновник Ємельянов Олександр Вікторович. Дата реєстрації 13.06.2007 (9 років 10 місяців).

ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "ТРІОНТА ЛОГІСТІКС. Засновник: Гурт Людмила Миколаївна. Директор: Гурт Людмила Миколаївна. Дата реєстраці 01.08.2016 (8 місяців).

За допомогою сервісу www/youcontrol.com.ua та Єдиного державного реєстру юридичних осіб ми знайшли зв’язок між компаніями «Тріонта Логісткікс» та ТОВ «Тріонта Плюс» (дивіться схеми у додатках), який вказує на те, що фактично, це одна компанія або організована група осіб, які намагається витіснити стивідорні компанії з Миколаївського порту.

Сподіваємось отримати реакцію міністра інфраструктури Володимира Омеляна, голови АМПУ та правоохоронних органів.

Олександр Діордієв, "Морські бізнес-новини України"

Смотреть полную версию