А керівник хто? Як в університеті Богомольця воюють за посаду ректора

 

— Я не знаю, хто у нас зараз в.о. ректора. Дзвоніть у канцелярію, - заявила ВВС News Україна декан медичного факультету університету Богомольця Наталія Літвінова.

У понеділок, 10 вересня, не розуміли або казали, що не знають ім'я свого керівника ні у відділі кадрів, ні у канцелярії.

За посаду ректора найбільшого медичного вишу країни йде боротьба схожа на довгий серіал, у якому фігурують викрадення документів, бійки і взаємні звинувачення.

Що відбувається в університеті Богомольця, хто ним керує і що про це думають студенти і викладачі, дізнавалась ВВС News Україна.

Історія конфлікту

Про університет Богомольця сперечаються ще з зими, коли МОЗ відсторонив з посади ректора Катерину Амосову, доктора наук і дочку відомого українського кардіохірурга і академіка Миколи Амосова.

Деякі студенти оголосили це через страйк, а частина викладачів виступила на підтримку пані Амосової і проти призначеного МОЗ в.о. ректора професора хірургії Михайла Захараша.

Страйк тривав недовго, а в березні МОЗ визнала роботу Амосової незадовільною і з нею розірвали контракт. Сама пані Амосова назвала це розправою і почала судитися з відомством Уляни Супрун за повернення на посаду.

Новий навчальний рік у Богомольця теж почався зі скандалів. Призначений в середині серпня новий в.о ректора Юрій Кучин до свого робочого кабінету заходив у супроводі поліції. Під вишом проходили акції студентів проти його призначення. З'являлись повідомлення, що активістів били невідомі. Деякі викладачі, зокрема, у Вченій раді вишу, називали пана Кучина нелегітимним і відмовилися виконувати його накази.

На початку вересня п'ять проректорів вишу, яких МОЗ називає прибічниками пані Амосової, оскаржили в суді призначення Кучина на посаду, а всі його рішення назвали незаконними.

Після цього серія призначень і звільнень в університеті продовжилася. Утворилося певне двовладдя. Поки МОЗ замість Кучина призначав вже третього в.о. ректора, в університеті працював свій в.о. керівника Ярослав Цехмістер, який видавав свої накази. Наприклад, в день, коли стало відомо, що МОЗ призначив в.о. ректора Олександра Науменка, його взагалі звільнили з університету.

У Facebook паралельно існує дві сторінки вишу, які постять протилежні заяви - одна на підтримку кадрів від МОЗ, інша розміщує схвальні пости про Амосову.

Крім бійок і протестів події в університеті Богомольця супроводжувалися блокуванням приміщень і зникненням документів. У МОЗ взагалі заявили про зрив навчального процесу.

Каламутять воду

МОЗ звинувачує пані Амосову у спробах утриматися на посаді, у тому числі за допомогою групи лояльних студентів і викладачів.

— Колишня адміністрація всіма засобами намагається утриматись при владі у начебто навчальних закладах, де викладачі та студенти є якимось феодальним спадком, - заявила Уляна Супрун. У МОЗ кажуть про спротив людей системи і називають це ще одним доказом необхідності змін.

У МОЗ повідомили, що отримали скарги від викладачів, яких звільняють через небажання підтримати колишню ректорку.

Катерина Амосова, яка після звільнення стала професором кафедри внутрішньої медицини, а наприкінці серпня стала головою Вченої ради вишу, заперечує будь-який вплив на викладачів і звинувачує відомство Уляни Супрун у бажанні проштовхнути на місця своїх людей. На її думку, МОЗ взагалі не має права присилати в університет Богомольця своїх в.о.

За її словами, йдеться про порушення автономії та самоврядування університету. За відсутності ректора виконувати його обов'язки може лише проректор, якого обрала Вчена рада.

— У МОЗ займаються безпрєдєлом і каламутять роботу, - описав конфлікт довкола університету Богомольця голова наглядової ради вишу Юрій Щербак, назвавши конфлікт рейдерством. З критикою на адресу МОЗ виступила низка викладачів вишу під час Вченої Ради вишу, яку провели наприкінці серпня.

Це балаган

— Я не намагаюся розібратися, хто там правий, хто там лівий. Але мені прикро, що найкращий (у минулому!) мед виш країни перетворили на таке посміховисько, - розповіла ВВС News Україна аспірант університету, яка попросила не називати ї ім'я.

Вона зазначила, що під час цих всіх подій деякий час не працював електронний деканат і сайт універу.

— Краще б системою навчання так зайнялися, як вибором ректора ... одна дурниця відбувається, - пишуть у Facebook студенти університету Богомольця.

Дії колишнього керівництва університету Богомольця підтримує студентський парламент. Проте деякі студенти заявляють, що він занадто лояльний до колишнього керівництва.

— Час створювати незалежне студентське самоврядування, яке буде захищати студентів, незалежно від того, хто буде ректором, - заявив Олександр Соколенко, студент шостого курсу, публікуючи відеозвернення у Facebook.

Ввечері у вівторок, 11 вересня, у відділі кадрів вишу так і не знали, хто ним керує. Попри наказ МОЗ на сайті вишу в.о. ректора значився пан Цехмістер. Там саме публікувалися інтерв'ю пані Амосової.

Смотреть полную версию