Державне бюро розслідувань: що воно робить у Миколаєві?

Наприкінці листопада минулого року почало свою роботу Державне бюро розслідувань.

Новий орган правопорядку буде розслідувати злочини, які раніше розслідували слідчі прокуратури. Переважно це злочини, вчинені працівниками ж органів правопорядку (поліцейськими, податківцями, митниками, прикордонниками, співробітниками СБУ), прокурорами та  суддями.

Тобто йдеться про злочини, які пов'язані з їхньою службою. Це катування/тілесні ушкодження, а подеколи й спричинення смерті, незаконні затримання/позбавлення свободи, незаконні стеження/прослуховування та інші перевищення чи зловживання службовим становищем. Проте ДБР має розслідувати й усі інші злочини, які вчиняються працівниками органів правопорядку, прокурорами та суддями. Іншими словами, навіть хуліганство, вчинене суддею, або зґвалтування, вчинене прокурором, буде розслідуватися ДБР.

Виключення становить лише деякі корупційні злочини. Для прикладу, усі корупційні злочини суддів — це не сфера відповідальності ДБР, це компетенція НАБУ. Якщо корупційний злочин вчинено керівником підрозділу або вищим за нього керівником прокуратури області, тоді це так само компетенція НАБУ, а не ДБР.

Важливо відмітити, що ДБР не уповноважене розслідувати злочини посадовців органів місцевого самоврядування, комунальних або державних підприємств. Це компетенція або поліції, або вже згаданого НАБУ. Все залежить від грошового виміру злочину.

Крім того, ДБР буде розслідувати військові злочини. Однак не усі злочини, вчинені військовослужбовцями, але лише ті, які вчинені під час виконання або в раз невиконання військовослужбовцем своїх обов’язків.

Державне бюро розслідувань має нетипову мережу представництва в регіонах. До його структури входить лише 7 територіальних управлінь. Одне з територіальних управлінь розташоване і в Миколаєві. Його компетенція розповсюджується не лише на Миколаївську область, але й на Одеську та Кіровоградську області.

За офіційними даними, станом на початок лютого цього року, слідчі територіального управління ДБР у Миколаєві розслідують 466 кримінальних проваджень. Більшість з них стосуються дій працівників органів правопорядку (240). Другими за чисельністю є військові злочини (212). Також слідчі миколаївського управління ДБР розслідують дії 14 суддів.

Для прикладу, днями на Одещині затримали оперуповноваженого та заступника начальника слідчого ізолятору після отримання від дружини арештованого неправомірної вигоди.

Перед тим було затримано заступника начальника управління департаменту патрульної поліції у Миколаївській області під час отримання неправомірної вигоди від підлеглого.

Раніше на Одещині затримали прикордонника за ймовірний збут наркотичних засобів.

Крім того, розслідується зникнення автомата моделі АК-74 ТК з військової частини, розташованої у Миколаєві.

Як видно з рядуофіційних повідомлень територіального управління у Миколаєві, регіональне ДБР зосередило свою увагу на дрібних корупційних злочинах. Хоча, якпереконує виконувачка обов’язків територіального управління: «Два провадження зареєстровані за фактом катувань, вчинених працівниками правоохоронних органів».

Володимир Петраковський, провідний радник StateWatch, менеджер групи «Реформа органів правопорядку» РПР

Смотреть полную версию