Президентські вибори на Миколаївщині – день голосування

31 березня минуло, всі обговорюють попередні результати виборів. А ми поговоримо про те, як відбувся сам день голосування на Миколаївщині.

В цілому, процес голосування в області пройшов спокійно та без серйозних заворушень. Спостереження за ходом виборів забезпечували як представники кандидатів так і багаточисленні спостерігачі. В тому числі, спостерігачі від громадської організації «Миколаївщина – надійний партнер». Незважаючи на загальний спокій, все ж таки, мусимо звернути увагу на певні порушення.

Перше порушення, про яке ми вже говорили напередодні 31 березня – неготовність держави в цілому до високої активності представників громадянського суспільства. Центральна виборча комісія не забезпечила у достатній кількості бланками посвідчень спостерігачів від громадських організацій окружні виборчі комісії. Це призвело до порушення прав громадян об’єднаних у громадські організації та зайвих труднощів як для ГО, так і для ОВК.

По-друге. Ми фіксували проблеми із списками виборців. На жаль, не всі з бажаючих проголосувати знаходили себе в уточнених списках виборців на виборчих дільницях, навіть, коли бачили себе у попередніх лише кілька днів перед цим. Або просто не знаходили себе, хоча давно живуть за своїми адресами. Ця проблема не була масовою, але помітною.

По-третє. Доволі часто члени виборчих комісій виходили за рамки своїх повноважень і відмовлялись видавати бюлетені власникам ID-карт, або звичайних паспортів, якщо в них була реєстрація відміна від тої, яка була у списках виборів. Хоча підставою для видачи бюлетеня є наявність у виборця документа, що посвідчує особу, та включення його до списку виборців і все. Також, окремі члени ДВК перевіряли дійсність паспортів, хоча, повторюємо, це не належіть до їх компетенції. 

По четверте. На деяких дільницях виборчі комісії всіляко намагалися обмежити та завадити спостерігачам у здійсненні їх повноважень, аж до відмови видавати за їх вимогою копію протоколу про підрахунок голосів. Прикро, що такі комісії знаходили підтримку навіть в окружних виборчих комісіях.

По-п’яте. Ми відмічаємо наявність прихованої агітації у так званий «день тиші» напередодні дня голосування, та в той день голосування. Це коли на зовнішніх рекламних носіях розміщено гасла окремих кандидатів які, і не закликають прямо за них голосувати, але зроблені у кольорах та стилі передвиборчої кампанії цих кандидатів. Формально – порушення закону немає, але всі все розуміють.

Щодо першого – ЦВК слід краще готуватися. Щодо другого – виборцям слід заздалегідь потурбуватися про те, щоб він був у списках. По тертій проблемі - членів комісій слід навчати, або міняти принцип формування виборчих комісій. Ми вважаємо, що підготовкою та організацією голосування та підрахунку голосів на окружному рівні мають займатися визначенні люди на постійній та професійній основі. Тоді буде можливість тривалий термін проводити відбір та навчання членів дільничних виборчих комісій. А партії та кандидати нехай займаються агітацією та контролюють роботу комісій. Зрозуміло, що такі питання слід вирішувати на законодавчому рівні. А поки суб’єкти виборчого процесу напряму формують склад виборчих комісій, їм слід більш відповідально ставитися до цього питання. Щодо четвертого, то знову ж йдеться про рівень підготовки членів виборчих комісій. А, що, до п’ятого, то, очевидно, це питання виборчої культури всіх нас. Для одних – не робити так, для інших – не терпіти це.

І хоча, вищеназвані порушення мали місце, вони не були системними та настільки масовими, щоб суттєво могли вплинути на результат волевиявлення миколаївців. Громадська організація «Миколаївщина – надійний партнер» констатує, що вибори Президента у Миколаївській області пройшли цілком демократично, спокійно, прозоро та чесно. Сподіваємось, що повторне голосування, яке, очевидно, відбудеться 21 квітня, має пройти так саме. 

А ми продовжимо свій моніторинг ситуації. 

ГО «Миколаївщина – надійний партнер»

Смотреть полную версию