«Аваков не проти Трампа, Аваков — за Авакова»: що розповіла про українську політику експослиня США

Колишній генпрокурор Юрій Луценко домагався відкликання з України послині США Марі Йованович, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков попередив її про це. Ще один колишній генпрокурор, Віктор Шокін, збрехав посольству США, щоб отримати туристичну візу. Врешті, сам Трамп телефоном долучався до розмови між Луценком та Джуліані.

Це лише декілька фрагментів свідчень, які Конгресу США надала колишня послиня в Україні Марі Йованович. Вона працювала в Києві останні три роки і була терміново відкликана у квітні 2019-го на особисту вимогу Трампа.

Йованович свідчила у рамках розслідування про імпічмент Трампа, яке триває у США з вересня цього року. Минулого тижня процес став публічним, тож усі виступи свідків будуть оприлюднені на офіційному сайті Комітету з питань розвідки Палати представників. 

Першою оприлюднили стенограму допиту Йованович, який відбувся 11 жовтня. hromadske публікує найважливіші тези 317-сторінкового документу.

Луценко домагався звільнення послині США

Марі Йованович терміново відкликали з України до США 24 квітня 2019 року ― через 2 дні після обрання президентом Зеленського. Їй наказали вилетіти з Києва до Вашингтону першим же літаком.

Вже у США співробітники Державного департаменту пояснили ― нею незадоволений президент Трамп. Це стало наслідком інтриг проти Йованович колишнього генпрокурора Юрія Луценка. Перед Конгресом вона засвідчила ― той домагався її звільнення, збирався «завдати [їй] шкоди у США», зокрема поширював проти неї неправдиву інформацію, співпрацюючи з адвокатом Трампа Руді Джуліані.

На думку Йованович, мотивом Луценка спершу було налагодити співпрацю з Білим домом, щоб позбутися критики з боку посольства США в Україні. Посольство наголошувало, що генпрокуратура аж ніяк не реформувалася ― не було результатів у справі про розстріли на Майдані, як і у справах про виведення Януковичем коштів з України, натомість генпрокуратура політизована.

«Луценко сподівався, що внаслідок надання Джуліані інформації, яка того цікавила, він зможе залишитись на посаді», ― сказала Конгресу Йованович.

Натомість Джуліані хотів довести, що саме Україна, а не Росія, втручалась у президентські вибори у США у 2016-му. Крім того, адвокат Трампа хотів, щоб українці звинуватили у корупції Джо Байдена ― потенційного кандидата у президенти США від Демократичної партії.

Упродовж 2018-го і 2019-го Луценко літав у США, комунікував із Джуліані. Водночас наближені до адвоката Трампа американські бізнесмени Лев Фруман та Ігор Парнас усіляко скаржилися на послиню США і хотіли призначення іншого дипломата. До прикладу, вони переконали конгресмена від Республіканської партії Пітера Сешнса написати листа до Трампа, в якому той називав послиню в Україні нелояльною до президента США.

Йованович, відповідаючи на питання конгресменів, коментує чималу кількість інцидентів ― як-от коментар Луценка у квітні 2019-го американському виданню the Hill, де він говорить про «ймовірне втручання України у вибори в США» і справу компанії Burisma.

У своїх свідченнях Йовановіч усіляко заперечує думку, що Україна могла втручатися у вибори у США, а також що є якісь причини проводити розслідування щодо роботи сина Джо Байдена Гантера в енергетичній компанії Burisma. І це ще одна з причин, чому Йованович жорстко критикує Луценка за розповсюдження безпідставної інформації.

Трамп телефоном долучався до розмови Луценка та Джуліані

За словами Йованович, під час зустрічі Луценка та Джуліані у січні 2018-го до їхньої розмови телефоном долучився Дональд Трамп. Як каже Йованович, цю інформацію вона отримала від американського дипломата Джозефа Пеннінгтона. Останньому про це повідомив Євген Єнін ― на той час заступник генерального прокурора України, який відповідав за міжнародні зв'язки.

Голова Комітету: Ви згадали про чутки, що президент Дональд Трамп долучився по телефону до розмови під час зустрічі Джуліані і Луценко. Коли була ця зустріч?

Йованович: В січні 2018-го.

Голова Комітету: І звідки ви дізналися про ці чутки?

Йованович: Від [Євгенія] Єніна. Він був одним із заступників Луценка, коли той був генпрокурором.

Аваков «здав» Луценка посольству США

Йованович засвідчила, що дізналась про комунікацію Луценка з Джуліані від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Той розповів посолці, що Джуліані намагався зустрітися з ним, коли голова МВС у січні та на початку лютого 2019-го перебував у США.

Джуліані особисто дзвонив Авакову, крім того, з міністром комунікували Фруман і Парнас. Аваков не захотів зустрітись з адвокатом Трампа, натомість порадив Йованович бути дуже обережною. «Він (Аваков ― ред.) вважав, що це (допомога Джуліані ― ред.) може стати початком втручання у внутрішню американську політику ― а це дуже небезпечно для України», ― сказала Йованович.

Водночас конгресмени пригадали, що у 2016-му, ще до президентських виборів у США, Аваков написав у Facebook, що «Трамп для Америки небезпечніший за тероризм». Зокрема, конгресмени посилались на видання Politico, яке цитувало пост міністра у соціальній мережі (після перемоги Трампа Аваков видалив цей допис ). 

Конгресмени хотіли дізнатись, чи не вважає Йованович, що Аваков налаштований проти Трампа. У відповідь експослиня зазначила, що Аваков ― дуже прагматичний політик:

Конгресмен: Чи був Аваков налаштований проти Трампа?

Йованович: Я думаю, Аваков не проти Трампа, Аваков ― за Авакова.

Джуліані лобіював відкриття американської візи для Шокіна

За словами Йованович, наприкінці 2018 року до посольства США надійшли документи на отримання туристичної візи до США від Віктора Шокіна.

Йованович: Посольство отримало заявку на туристичну візу від Шокіна — минулого генпрокурора. В ній він вказав, що планує відвідати своїх дітей, які живуть у США. Працівники консульства зрозуміли, чия саме це заявка. І що ця людина відома своїми корупційними діями. Вони спитали мене, я відповіла: «Що б ви робили, якби це був не Шокін, а просто якійсь інший бізнесмен?» Вони відповіли: «Не дали б йому візу».

«Наступне, що ми знаємо, ― Джуліані дзвонив до Білого дому та помічнику Державного секретаря і розповідав, що я заблокувала візу для Шокіна. Тому що Шокін мав приїхати до США, щоб надати йому (Джуліані ― ред.) інформацію про корупцію у посольстві. В тому числі, і про мою корупцію», ― розповіла Йованович.

Водночас експослиня зазначила, що Шокін від початку брехав, адже у поданні на візу у якості мети поїздки до США він вказав, що хоче зустрітись з дітьми, які там мешкають. Але про те, що його справжньою метою була зустріч з Джуліані, нічого не повідомив. За словами Йованович, вона розповіла історію “візи для Шокіна” помічнику державного секретаря з європейських та євразійських справ Весу Мітчеллу, і той цілковито підтримав таке рішення посольства.

США почали придивлятись до Зеленського ще влітку 2018-го

Окремою лінією у всьому свідченні є ставлення Йованович до виборів президента України - 2019. За словами дипломатки, посольство США в Україні ще влітку 2018-го звернуло увагу на зростаючі рейтинги Володимира Зеленського. У вересні минулого року Йованович зустрілася з Зеленським. Водночас дипломатка зазначила, що, починаючи з січня 2019-го, посольство США розуміло, що на виборах переможе саме Зеленський.

Іншого претендента ― чинного на той час президента Петра Порошенка ― вона характеризує як представника «старої еліти». Свої відносини з п'ятим президентом України Йованович назвала «складними», зокрема і через те, що, на її думку, той покривав обох корумпованих генпрокурорів. Крім того, йому не подобалося, що посольство США зустрічається з антикорупційними активістами.

Йованович зазначила, що після перших років президентства Порошенка реформи в країні застрягли, а суспільство усіляко демонструвало несприйняття його політики.

За словами Йованович, ще навесні 2018-го Луценко через Джуліані хотів домовитись, аби Трамп підтримав Порошенка.

Утім, на питання, чи була вона «за Зеленського», з яким, до речі, зустрічалася 20 квітня, за день до другого туру виборів, Йованович пояснила, що не могла бути за нього, бо є дипломаткою і просто не могла знати, яким президентом буде Зеленський. Але і їй, і спецпосланнику Курту Волкеру видавалося, що Зеленський таки спробує зробити реформи. В той самий час, їй було вкрай дивно чути, що Зеленський підтримав Трампа в телефонній розмові, назвавши її «поганим послом». Це було для неї великим і неприємним сюрпризом, хоча сама Йованович пояснює це тим, що українським лідер залежний від американського президента і мав йому піддакувати. Вона ж уже не працювала, тож це було неприємним, але не принциповим.

Максим Каменєв, Наталя Гуменюк, Громадське

Смотреть полную версию