Скільки ж туристів відпочило в Криму? Суперечлива статистика сезону 2019 року

У Криму з початку 2019 року відпочило понад сім мільйонів туристів, сказав в інтерв'ю ТАСС заступник голови російського парламенту Криму, постійний представник півострова при президенті Росії Георгій Мурадов. Він стверджує, що в Криму «побитий рекорд туристичного потоку за пострадянські роки».

Раніше в російському міністерстві курортів і туризму Криму повідомляли, що анексований півострів у 2018 році зустрів 6,8 мільйона туристів, що майже на третину більше показників 2017 року, а прогноз російської влади Криму на 2019-й склав 7,5 мільйона туристів. При цьому на частку відпочивальників із материкової частини України в таких звітах припадає приблизно мільйон осіб. Про те, чи можна довіряти цим цифрам, і наскільки Крим зараз привабливий для туристів, йшлося в ефірі Радіо Крим.Реалії.

Керівник «Асоціації індустрії гостинності України», ексміністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександр Лієв нагадує, що більшу частину туристичного потоку на півострів до анексії забезпечували українці, і наводить Крим.Реалії свої оцінки сезону 2019 року.

– Звісно, підбивати підсумки року ще зарано, попереду ще грудень. Зазвичай їх підбивають сезонно або за роками. Літній сезон ми вже обговорювали, і вийшло, що він був трохи гіршим за торішній: і щодо українського туристичного потоку, який все ж таки є, і щодо російського. Звісно, українці потроху знаходять собі альтернативу Криму, хоч це і складно. Потік скоротився на 30 тисяч за літо ‒ це відомості Державної прикордонної служби про перетин адміністративного кордону. Методика дає нам можливість відокремити туристів від потоку людей, які їздять до Криму з іншими цілями. Є спеціальний коефіцієнт, який щотижня різний, це складно пояснити. Грубо кажучи, дуже узагальнено, це 10% від пасажиропотоку. А реальні цифри всього туристичного потоку до Криму упродовж минулих трьох років складають 1,1-1,15 мільйона осіб, із яких мільйон ‒ росіяни і приблизно 100-150 тисяч ‒ громадяни України.

На початку жовтня голова комітету з туризму, курортів і спорту російського парламенту Криму Олексій Черняк сказав РИА «Новости», що на півострів за вісім місяців «прибули 900 тисяч туристів з України». Наприкінці жовтня російський міністр курортів і туризму Криму Вадим Волченко, з посиланням на результати анкетування шести тисяч відпочивальників, повідомив, що лише 4% від загального туристичного потоку до Криму склали іноземці, з них 40% ‒ туристи з материкової частини України, яку російські чиновники на півострові вважають сусідньою країною. Тобто, всього 1,6% від загального потоку.

Таким чином, якщо брати за основу офіційний російський показник у сім мільйонів туристів, кількість тих, хто приїхав із материкової частини України, складе 112 тисяч, що набагато менше за 900 тисяч, про які говорив Черняк.

Олександр Лієв розмірковує про те, як у звітах російських чиновників і депутатів у Криму могло з'явитися таке значне розходження.

– Я не думаю, що у них є мета інформувати когось про реальну статистику. У них немає навіть думки про те, що кримчанам потрібний туризм. Якби це було так, вони самі звільнили б Крим від російської окупації, повернули б його в міжнародне правове поле ‒ і туристи б з'явилися. Якщо російські чиновники намагаються відзвітувати перед президентом Володимиром Путіним, йому взагалі не цікаві туристи, а Крим потрібний був для розміщення військових баз. Черняк і Волченко намагаються вистрибнути один поперед іншого й перед своїм керівництвом ‒ може, їм дадуть додаткову медальку. А реальні цифри порахувати не так складно. Перед початком сезону той же Волченко доповідав, причому вже чітко, про кількість готелів і санаторіїв, які працюють: вона скоротилася в Криму майже на третину, а весь тіньовий блок ‒ міні-готелі й тому подібне ‒ російська влада закриває, забороняє.

На думку Олександра Лієва, навіть відкриття Керченського мосту не робить Крим доступнішим для росіян.

– Навіщо оминати Сочі, де відмінна інфраструктура, де збудували величезні комплекси під Олімпіаду, де дешевше ніж у Криму? Навіщо їхати туди, де всього цього немає, а ще набережною ходять військові та лякають «українськими терористами»? Окрім того, міст фактично скасував пільги на авіасполучення. Раніше уряд Росії дотувала цей напрямок, і квитки були дешевші, а зараз подорожчали на 24%. Це помітне підвищення, яке призвело до скорочення авіапотоку. Цікаво, що в підсумку кримські санаторії непогано завантажені, вони постраждали найменше. Просто півострів має унікальні лікувальні властивості, замінити які вкрай важко. Навіть українці, які їдуть до Криму, обирають ці оздоровниці. А загалом для туризму важливі логістика, ціна, якість сервісу та якість самого продукту, а також безпека.

Головний редактор українського порталу «Новини турбізнесу» Тетяна Козлова стверджує, що зараз немає причин масово їздити на відпочинок до Криму з материкової частини України.

– З отриманням безвіза громадяни країни стали активно літати до Туреччини, у Єгипет, на Кіпр, тому що є дуже багато чартерів, лоу-костів, потік збільшується. Що стосується Криму, то я можу спиратися на інформацію своїх знайомих, у яких на півострові залишилися будинки та родичі. Одна дівчинка написала, що навіть жодного разу не купалася в морі, поки була у рідні, тому що їй не хочеться «купатися в фекальних стоках». Пляжний сервіс, море та сонечко ‒ це єдине, що може спонукати людину поїхати в подібне місце, але у Криму цього немає. Найкрасивіший Південний берег обнесений парканами, Батилиман забудовується, в Алупці пляжів немає через те, що не ремонтують берегоукріплювальні споруди. Привабливість нульова. Раніше не було безвіза, не було окупації, і можна було махнути в Крим на довгі вихідні. Ось чому було багато українців на півострові.

Голова громадської організації «Курортний Крим», творець сайту kurortexpert.com Олександр Бурдонов також вказує на суттєві суперечності в підрахунках кількості туристів до і після анексії півострова.

‒ Наприкінці 2013 року Кримстат давав відомості, що кожен рік упродовж декількох років у колективних засобах розміщення відпочивало 750-800 тисяч туристів. Ми щорічно опитували людей, і в пік сезону виявляли співвідношення тих, хто відпочиває в санаторіях, і хто зупинився у приватників. З 1999 року воно було приблизно 20% на 80%. Одномоментна ємність колективних засобів розміщення була 150 тисяч, у результаті отримуємо 800 тисяч туристів, які одномоментно відпочивають у пік сезону. Це підтверджує трафік потягів ‒ 50 тисяч на добу. А сьогодні нам дають статистику у 2014-2016 роках: або 50% в приватному секторі, або 70% в приватному секторі. Так почекайте: співвідношення один до чотирьох чи один до одного?

Олександр Бурдонов пропонує застосовувати комплексний підхід ‒ наприклад, враховувати, що турист привозить із собою гроші, споживає товари та послуги в місці перебування та залишає за собою сміття. На думку голови громадської організації «Курортний Крим», перехресне зіставлення відомостей із різних джерел могло б дати реалістичнішу картину курортного сезону в Криму, однак російська влада традиційно спирається на методики, пов'язані з підрахунком тих, хто прибув через міст або через аеропорт.

Владислав Ленцев, Крим.Реалії

Смотреть полную версию