• Пятница

    20 сентября, 2024

  • 11.8°
    Ясное небо

    Николаев

  • 20 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 11.8° Ясное небо

Надати відчуття захищеності: як працює простір з підтримки постраждалих внаслідок війни жінок у Миколаєві

Пережиті ворожі обстріли, перебування рідних в окупації, чоловік на фронті, відповідальність за життя дитини, невизначеність щодо того, жити далі в умовах війни – це все про складні психологічні стани жінок. Вони зіштовхнулися з новими, специфічними викликами, та потребують допомоги.

Одним із проектів з підтримки жінок є всеукраїнська мережа просторів «ЗатишноSpace», яка віднедавна працює й у Миколаєві. Про те, як саме її фахівці допомагають постраждалими внаслідок повномасштабної війни жінками – у матеріалі «НикВести». 

За місяць роботи до простору звернулися майже 200 жінок 

Працювати у Миколаєві «ЗатишноSpace» розпочав на початку червня 2023 року. Цей простір – всеукраїнська ініціатива Благодійного фонду «Восток SOS», яку підтримують міжнародні партнери. Головна мета простору, кажуть його спеціалісти –  створити у відвідувачок відчуття захищеності. Саме над цим і працюють спеціалісти, надаючи жінкам психологічну, юридичну та соціальну підтримку.

Роблять вони це декількома способами – проводять групові та індивідуальні терапевтичні заняття, арт-терапію, тренінги й консультації з юридичних та соціальних питань. Обізнаність у багатьох питаннях, робота над своїм психологічним станом та тепле коло однодумців допомагають  жінкам відчувати себе впевненіше та більше захищеними, каже психологиня Анастасія, яка у «ЗатишноSpace» майже з першого дня його роботи.

«Індивідуальні заняття відбуваються у нас за запитами, а групові – тематичні. Я зараз веду терапевтичну групу для жінок. Вона закритого формату, де ми вибудовуємо безпеку та екологічність. Минулого тижня жінки зрозуміли, що «я не одна така» і «поряд є ще одна така, з якою можна трішки погрітися». Ми насправді не робимо якусь глибоку роботу, не копаємося в травмах», – уточнює психологиня.

Разом з колегами вона працює з «емоційним станом жінок». Попит на таку допомогу значний – всього за місяць роботи у Миколаєві до «ЗатишноSpace» звернулося близько 180 жінок з абсолютно різними проблемами. Найчастіше, каже психологиня, із запитом «як знайти точку опори». Це переважно повʼязано з тим, пояснює вона, що жінки зараз самостійно виховують дітей, адже їхні чоловіки на фронті. 

«Війна дуже вплинула на цих жінок. Вони відчувають емоційне вигорання», – додає психологиня. 

Психологиня простору Анастасія

Водночас, каже вона, у просторі працюють над зниженням рівня тривожності та страху у жінок, щоб таким чином повернути їх до більш врівноваженого стану: «Дехто приходить до нас з своїми непережитими почуттями, які були ще на початку війни. Адже у перші дні війни їм потрібно було взяти себе у руки. Тоді психіка деяких працювала таким чином, щоб триматися та не впадати у депресію. Зараз вони видихають і все вилазить назовні». 

У просторі жінкам також надають юридичні послуги: приватно або під час тематичних тренінгів. До прикладу, юристка допомагає вирішити майнові або сімейні питання. 

Водночас соціальна працівниця допомагає жінкам-переселенцям адаптуватися у Миколаєві, знайтироботу, отримати гуманітарну або фінансову допомогу.

«Дуже багато жінок з Херсону зверталися. Ми допомагаємо і направляємо. Хоча б для того, щоб людина не відчувала себе самотньою. Бо стан розгубленості не дає можливості зорієнтуватися. А тут є такий простір, є ми,  допомога», – каже психологиня Анастасія.

Відвідувачки – переселенці з Херсону та Маріуполя

Серед відвідувачок простору – як жительки Миколаєва, так й переселенці з інших областей: Херсонської та Луганської, а також з Маріуполя. Простір, зокрема, відвідують й жінки, рідні яких досі перебувають в окупації. З ними психологині проводять окрему роботу, оскільки зараз ці жінки мають «дуже багато почуттів». «Вони перебувають в очікуванні й не розуміють як жити далі»,  –  каже Анастасія.

«ЗатишноSpace» подбали про комфортні умови для жінок у просторі. Облаштували спеціальну кімнату, де відвідувачки можуть залишити дітей. В ній працює спеціалістка, що доглядає та грає з дітьми під час проведення з жінками індивідуальних консультацій та групових занять. Таким чином вони можуть сконцентруватися на власних потребах. 

Миколаївська студентка Діана відвідує «ЗатишноSpace» з першого дня його роботи. Цей простір, каже дівчина, не тільки допомагає краще зрозуміти себе та як саме змінювати своє життя, а й знайти однодумців. 

«Мені дуже подобаються тут спеціалісти. Вони дуже допомагають жінкам в таких складних умовах. Тут дуже багато цікавих жінок, серед яких я знайшла й друзів. У нас є спільна ціль – допомагати розвиватися один одному та зрозуміти, у якому напрямку рухатися далі. Це надважливо», – каже Діана.

Відвідувачка Діана

Простір «ЗатишноSpace» – це справді можливість для жінок дізнатися одна про одну,і в такій теплій атмосфері пізнавати себе, пояснює психологиня Анастасія. 

«Ми не центр, який навчає. Ми трішки розповідаємо про щось, але переважно робота спрямована на спілкування. Люди живуть у власному світі й кожному здається, що «мені не так важко, є ті, кому важче» – я це чула часто від наших відвідувачок. Вони знецінюють свої почуття. А коли ми починаємо працювати, там насправді накопичилося стільки болю, жаху, тривоги», – розповідає психологиня. 

Найважче у своїй роботі, ділиться Анастасія, – «розуміти масштаби болю, адже історія кожної жінки унікальна». Однак у цій роботі є й приємні сторони, додає психологиня. Наприклад, каже вона, бачити щасливі очі відвідувачок.

«Надихає, коли після групових занять жінки йдуть у натхненному стані. Вони знаходять у цьому всьому надію, яка ж насправді нас дуже гріє. Очі горять і тут я розумію, що є корисною. Роблю справу, яка допомагає», – ділиться психологиня. 

Юлия Бойченко, «НикВести»

Читайте также: