• Пятница

    20 сентября, 2024

  • 13°
    Ясное небо

    Николаев

  • 20 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 13° Ясное небо

Игорь Бриченко

Игорь Бриченко

Народный депутат Украины

Миколаївщині — свій фестиваль козацького мистецтва

На Миколаївщині вже давно назріла велика потреба у проведенні всеукраїнського фестивалю аналогічно тому, який відбувається зараз на Дніпропетровщині з ініціативи мого парламентського колеги - почесного командира полку особливого призначення “Дніпро - 1” Юрія Берези. 

Там, у селі Жовтоолександрівка в урочищі Княжі Байраки, на місці першої переможної історичної битви українського народу у війні 1648 року, вже втретє проводять етно-рок-фестиваль «Козак Фест», на якому виступатимуть місцеві та вже відомі музичні колективи - хедлайнери заходу: “Скай”, “Бумбокс”, “Кozak System”, “Тартак”, “Mad Heads XL”, “Naoni”, “Ot Vinta”, “Epolets”, “Каблуками по Брусчатке”, “Кімната Гретхен” та ін.

Крім того, тут будуть кулінарні змагання, козацький ярмарок, гонка кантрі-крос «Міцний козак», театралізоване ландшафтне дійство «Запорожець за Дунаєм», конкурсна програма серед молодих українських виконавців «Музичний герць» з призовим фондом 50 тис. грн.  

Безсумнівно, аналогічні фестивалі такого рівня повинні щорічно проводитися в різних куточках Миколаївської області з її історією, традиціями та культурою. Не виключення в тому - найдавніша пам’ятка с. Щуцьке Доманівського району, а ще - Дикий Сад, Ольвія, Бузький Гард, Кінбурн, Березань, Бейкуш, Трикрати, Актове, Мигія, Вознесенськ чи Очаків: все має свою унікальність і традиції. 

Вважаю, що ініціаторами таких заходів повинні стати, в першу чергу, громадські організації, в тому числі ті, які, як на Дніпропетровщині, об’єднують учасників АТО, волонтерів, професійні спільноти. З одного боку, це можуть стати мікро-проекти, що фінансуватимуться з місцевих бюджетів, з іншого - унікальна можливість оздоровлення та відпочинку для миколаївців та гостей області.  

Якщо буде подібна ініціатива з боку моїх земляків - учасників АТО, я завжди готовий підтримувати аналогічні соціокультурні проекти. Переконаний, що Миколаївщина з її потенціалом ще стане столицею фестивального життя в Україні