• Пятница

    20 сентября, 2024

  • 14.3°
    Ясное небо

    Николаев

  • 20 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 14.3° Ясное небо

Татьяна Демченко

Татьяна Демченко

Депутат Николаевского областного совета, глава фракции "Нова держава"

Один район – одна громада?

Останнім часом керівництво нашого району та голова Єланецької селищної ради, активно відстоюють цю позицію серед жителів району.

Особисто я - категорично з цим не згодна. Чому?

Ще три роки тому я публічно виступала проти адміністративно-територіальної реформи, в результаті проведення якої спочатку будуть ліквідовані сільські ради (це буде зроблено до кінця цього року), а за ними, через декілька років  буде закрито ряд соціальних об’єктів (школи, ФАПи, дитсадки). Згодом з карти України зникне  чимало сільських населених пунктів… Це моє особисте бачення і дуже хочеться, щоб воно не збулося…

Проте моя позиція  не була почута й врахована.

Нині нова влада чітко заявила про завершення у нашій державі адміністративно-територіальної реформи до кінця цього року. 

У подальшого устрою Миколаївської області, який нещодавно оприлюднено на сайті Міністерства регіонального будівництва, в нашій області буде  всього 4 райони замість 19. 

Єланецький район ввійде до складу Вознесенського району. На території нашого району заплановано дві ОТГ (об’єднані територіальні  громади) – Калинівська і Єланецька.

Якщо жителям сіл Калинівка і Маложенівка в минулому році ніхто не заважав створювати  Калинівську ОТГ, то нині після рішення селян про створення нової ОТГ із центром в с. Возсіятське - районна влада активно працює проти наміру людей.

Виникає ряд  питань. Перше, якщо  наші керівники  дійсно відстоювали позицію: один район – одна громада, то чому ж в минулому році, при повній їх підтримці,  все-таки була створена Калинівська ОТГ? 

Друге питання, а чому вже в цьому році керівництво Єланецької райдержадміністрації разом із ОДА внесли пропозицію на затвердження сесією Миколаївської обласної ради питання  про приєднання до Калинівської ОТГ ще двох сільських рад – Водяно-Лоринської та Малоукраїнської, жителі яких категорично проти цього.

До відома, сесія обласної ради (18.09.2019 р.) не затвердила цю та інші пропозиції по створення ряду ОТГ в області, так як не була врахована позиція багатьох громад і дала невеликий  термін кожній громаді самій вирішувати, із ким їй об’єднуватися.

Третє питання, чи відомо районній владі, що добра половина району (Возсіятська, Ольгопольська, Водяно-Лоринська, Малодворянська, Нововасилівська , Малоукраїнська сільські ради)  відрізані від смт Єланець через повне бездоріжжя?     

 Прикро, що районна влада замість того, щоб відремонтувати дороги до Єланця, забезпечити хоча б елементарний проїзд від  ряду вищеозначених сіл - відмахується від цього питання. У них головний аргумент – це державні дороги, і вони  не мають права виділяти кошти із районного бюджету на ці дороги. Офіційно заявляю - це  не так. Адже ст.91 Бюджетного Кодексу України (підп.10 ) - дозволяє це робити. Було б у районних керівників на це бажання. До слова, на ремонти доріг жодної копійки за останні два роки з районного бюджету не виділялось і не планується.

Дуже сподіваюся, що керівництво Єланецького району  за цей короткий час, що залишився до зими, займеться дорогами та їх узбіччями, а не пустою агітацією проти  створення ОТГ із центром в селі Возсіятське.         Звичайно, не хочеться владі випускати із рук два таких важливих питання, як державна земля та  кошти місцевих бюджетів. Адже  це   функція новостворених ОТГ. 

Вважаю, що чим більше ОТГ буде створено в районі, чим ближче влада буде до людей – тим краще. І школи, дитсадки, ФАПи збережуться, та й села не зникнуть з лиця землі.

Останній аргумент - Закон про добровільне об`єднання громадян ніхто не відміняв. Тому тільки громада  повинна здійснити свій вибір -  з ким  їй об’єднуватися  та будувати своє майбутнє.    

P.S. В селі Возсіятське активно ведеться робота по створенню ОТГ. Сход громадян в селах  Малодворянка і двічі в селі Водяно-Лорино, в селі Семенівка проголосували за приєднання до ОТГ із центром в селі Возсіятське  переважною більшістю голосів.