• Четверг

    19 сентября, 2024

  • 17.8°
    Преимущественно ясно

    Николаев

  • 19 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 17.8° Преимущественно ясно

Татьяна Демченко

Татьяна Демченко

Депутат Николаевского областного совета, глава фракции "Нова держава"

Чи є майбутнє у дитячих санаторіїв «Дубки» та «Південний»?

Депутатське звернення 

Шановний Олександре Васильовичу! 

З 1 квітня 2020 року припинив роботу обласний дитячий реабілітаційний центр (санаторій «Дубки» та санаторій «Південний»), в якому щорічно оздоровлювалося близько 4 тисяч дітей, хворих на серцево-судинні захворювання та інфікованих туберкульозом.

Офіційна причина закриття санаторіїв - коронавірус. А насправді - відсутність коштів в результаті так званих «медичних реформ» та небажання обласної влади фінансувати цей заклад обласної комунальної власності.

В травні ц. р. депутати Миколаївської обласної ради надіслали звернення до ОДА з вимогою відновити роботу НП «Обласний дитячий центр медичної реабілітації» без зменшення ліжкомісць і скорочення персоналу.

Як голова ОДА, Ви особисто неодноразово зустрічалися з трудовим колективом дитячого центру, виїжджали на місце та обіцяли, що питання подальшої роботи обласного дитячого центру буде вирішено позитивно...

Проте на останній сесії обласної ради, при внесенні «Змін до обласного бюджету Миколаївської області», ОДА кошти на утримання дітей в цьому закладі не передбачила. Пропозиції депутатів по зменшенню видатків по ряду обласних програм і бюджету розвитку та направлення їх на дитячий центр - Вами не були почуті. Кошти в бюджеті є на все, окрім реабілітації хворих дітей із малозабезпечених сімей або дітей позбавлених батьківської опіки!

На сьогоднішній день Миколаївська ОДА і Ви особисто усунулися від проблеми відновлення роботи дитячого центру. Заклад не працює і невідомо, коли почне працювати. Заступник голови ОДА О. Трайтлі на засіданнях постійних комісій обласної ради неодноразово заявляв про зменшення до 120 ліжко-місць замість 250 до карантину.

Обласне управління охорони здоров'я 25.06.2020 року своїм листом за вихідним № З461-02-14 вже поставило «жирний хрест» на подальшій долі двох санаторіїв. Керівник дитячого центру Б. Пшонь своїми наказами вже зменшує кількість ліжко-місць. Без рішення сесії обласної ради, без рахування думки депутатів чиновники роблять своє діло.

Вже у серпні поточного року більше 50 працівників цього центру будуть звільнені з роботи, вони вже отримали офіційні попередження... А не далі, як 22 липня ц. р. профспілковий комітет дитячого центру отримав повідомлення від керівника закладу (Б. Пшонь) про нові скорочення штату.

Все йде до того, що дитячий центр, можливо, й буде колись працювати, але в дуже скороченому вигляді. Напевно хтось-таки «поклав око» на землю в центрі Миколаєва на березі річки Південний Буг (де нині розташований санаторій «Південний») і на базу відпочинку в с. Рибаківка на березі Чорного моря. Там нині відпочивають люди звідусіль, і для них карантину немає, тільки, на жаль, не діти з наших дитячих санаторіїв. 

Прошу Вас:

- терміново забезпечити повноцінну роботу КНП «Обласний дитячий центр медичної реабілітації» з мінімальною кількістю 250 ліжко-місць та без скорочення трудового колективу;

- вицілити достатній фінансовий ресурс з обласного бюджету для забезпечення повноцінної роботи реабілітаційного центру до кінця 2020 року та в подальшому. 

Про вжиті заходи прошу проінформувати мене у термін, визначений згідно ст. 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад».