• воскресенье

    22 сентября, 2024

  • 21.5°
    Ясное небо

    Николаев

  • 22 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 21.5° Ясное небо

Молодіжне житло для миколаївської молоді

Проблема забезпечення житлом – одна з найбільш актуальних проблем для молоді. Зважаючи на високу вартість житла та рівень доходів населення, далеко не кожний молодий українець до 35 років може зібрати необхідну суму. 

Тому у цій ситуації є декілька виходів. Продовжувати жити з батьками, родичами або винаймати житло. Або ж оформлювати кредит на житло, враховуючи суму, яку необхідно платити за відсотками по кредиту. 

Одним з більш реальних варіантів –  участь у державних, регіональних та місцевих програмах спрямованих на забезпечення молодих сімей та одиноких громадян житлом шляхом надання пільгових довгострокових кредитів. На строк до 30 років під 3% річних. При чому суттєвою перевагою таких програм є те, що при народженні дитини або маючи дитину при оформленні кредиту, молода людина звільняється від виплати відсотків. При народженні другої та кожної наступної, відповідно до Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні»погашається 25% зобов’язань від суми кредиту. 

Умови здаються вигідними, і більш менш реальними, адже плата по кредиту за однокімнатну квартиру в місяць за умови отримання кредиту на 30 років складає приблизно 2500 гривень на місяць з урахуванням оплати за відсотками, приблизно стільки коштує оренда однокімнатної квартири. З часом ця сума буде зменшуватися, адже буде зменшуватися «тіло» кредиту і відповідно відсотки стануть меншими. А за умови народження дітей сума суттєво скоротиться.

Тому пропонуємо розглянути ситуацію з наданням пільгових кредитів у Миколаєві та проаналізувати наскільки ефективно вирішується проблема з забезпеченням молоддю житлом. При цьому потрібно враховувати, що у загальнодержавному рейтингу за результатами 2017 року Миколаївська область посідає 2 місце, у значній мірі за рахунок фінансування з міського бюджету Миколаєва і порівняно з іншими обласними центрами ситуація може здаватися більш ніж задовільною.

Отже, за інформацією Миколаївського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» за період з 2014 по І півріччя 2018 року було надано 170 пільгових кредитів, на загальну суму 99,815 мільйонів гривень з бюджету міста Миколаєва. В чергу на отримання кредиту за цей же період часу зареєструвалося 302 особи/сім’ї. Також варто враховувати, що процес реєстрації на чергу є досить тривалим та достатньо забюрократизованим, тому потенційних бажаючих значно більше.

З наведеної інформації можна зробити декілька висновків. Кількість осіб, що бажають отримати пільговий кредит за вказаний період більше майже у 2 рази ніж кількість тих хто його отримав. Для того, щоб задовольнити тих хто вже зареєструвався у черзі необхідно орієнтовно 15 років при фінансуванні на рівні 2017 року. А враховуючи той факт, що кредит можна отримати тільки до 35 років, напрошується висновок, що значна кількість людей, які є у черзі не скористаються можливістю участі у програмі. 

Проаналізувавши кількість людей, які знаходяться на черзі на кінець кожного з років за вказаний період, на перший погляд, можна відмітити позитивну динаміку з її скорочення. Але якщо проаналізувати дане питання, з'ясовується, що при щорічній реєстрації бажаючих більше ніж виданих кредитів, кількість претендентів зменшається за рахунок тих, хто вибув через досягнення 35 років. А також тих, кому вдалося вирішити своє «квартирне» питання самостійно та переїздом в інше місце проживання та зняття з реєстрації.

Тому можна сказати, що при наявних ресурсах проблема забезпечення молоді через пільгові кредити повністю не вирішуються і не має реальної перспективи для вирішення у найближчий час. 

Враховуючи реформу децентралізації та збільшення фінансових можливостей на місцях пропонуємо переглянути міську програму «Забезпечення молодих сімей та одиноких молодих громадян м. Миколаєва житлом на період з 2018 по 2022 роки». Зокрема, на предмет фінансування, а саме збільшити фінансування і довести його до рівня, який буде давати можливість щорічно виділяти не менше 100 пільгових кредитів, а це орієнтовно 85-90 мільйонів щорічно. Важливо пам’ятати, що ці кошти виділяються як кредитні, які поступово будуть повертатися до міського бюджету. 

Безперечно, така пропозиція може бути розкритикована. Адже для декого пріоритетними є питання ремонту доріг, між квартальних проїздів, дахів та закладів соціальної сфери, придбання необхідного устаткування та іншого. Але потрібно розуміти, що «розмазування» бюджетних коштів, а не концентрація на масштабних проектах та їх системна реалізація може призвести до плачевних наслідків. Адже  незабаром місто може зітнутися з проблемою відсутності людського потенціалу та може опинитися у стані стагнації та соціальної кризи. Ця ситуація у свою чергу призведе до зменшення населення, відтоку капіталу, зменшення доходів міського бюджету і відповідно до зменшення можливостей на вирішення міських проблем. 

Реалізація програми у таких обсягах дасть можливість вирішувати декілька соціальних проблем, які є актуальними для міста, а саме:

1. зменшення міграції молоді, яка працює за рахунок отримання житла у місті;

2. заохочення молоді до активної трудової діяльності;

3. заохочення до збільшення кількості дітей у сім’ях;

4. інвестиції у будівельну галузі та збільшення кількісті зайнятих людей у ній;

5. будівництво нового житлового фонду міста;

6. покращення «клімату» у місті.

Враховуючи соціальну складову даного питання та переваги, які воно несе для міста вважаємо за потрібне більш детально розглядати питання забезпечення молоді житлом, використовуючи наявні кредитні механізми на пільгових умовах за рахунок коштів міського бюджету.

Олег Соколик, Голова ГО «Миколаївщина — надійний партнер»

Читайте также: