• воскресенье

    22 сентября, 2024

  • 15.1°
    Ясное небо

    Николаев

  • 22 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 15.1° Ясное небо

Ще один чорний четвер – монобільшість знову без більшості

196. У мить, коли на табло для голосування депутатів засвітилась ця цифра, вся опозиційна гальорка вибухнула оваціями. Те, чого вони чекали весь день, таки сталося – "Слуга народу" знову не змогла зібрати голоси. Але найгірше, що провалили вони законопроект президента. І хоча парламент відправив його на повторне друге читання, вже очевидно, що монобільшість уперше має серйозну кризу.

І її буде скадніше приховати, ніж небажання голосувати за скасування пайового внеску з будівництва. Бо це питання просто зняли з порядку денного.

А ЧИМ ВИ МЕНІ КОМПЕНСУЄТЕ 20% ПРИБУТКУ ГРОМАДИ?

Те, що в монобільшості проблеми, стало зрозуміло ще зранку.

- У них там третина фракції відмовляється голосувати за пайовий внесок. Крім того, вони можуть не набрати голосів і на касові апарати для ФОП, і на зміни по держслужбі, - розповів зранку журналістам Цензор.НЕТ один з депутатів.

- Вчора навіть Милованов (міністр економіки) просив "Голос" дати голоси під ці законопроекти, - розповів ще один депутат з опозиційної фракції.

Крім Милованова в залі переговори вів лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Журналісти могли спостерігати, як керівник "слуг", вийшовши в кулуари, раптом змінив маршрут, побачивши Святослава Вакарчука.

Той якраз пояснював Олександру Ткаченку, чому він утримався під час голосуванні його законопроекту по Зеонбуду.

За кілька хвилин до того Рада ухвалила за основу законопроект № 2035, яким має на меті розкрити структуру власності єдиного провайдера ефірного цифрового телебачення – компанію "Зеонбуд", яка надає послуги з поширення в мережі Т2 32 телеканалів. За законопроект проголосували 290 народних обранців.

Потім Вакарчук повернувся до зали, а Арахамія кинувся за ним.

- Він вже приходив просити про голоси і до "Голоса", і до "Батьківщини". Тільки до нас не приходить – ми ж головні вороги. Нас треба показово пересаджати, - поскаржився депутат з ЄС.

Правда, його непокоїв не стільки пайовий внесок з нерухомості, скільки зміни в КПК та закон про статус народного депутата про обшуки і доступ до листування, а також новели законопроекту про незаконне збагачення.

Судячи з усього, пошуки ситуативних сателітів результату не дали. Тому Арахамія зібрав навколо себе групу невдоволених і спробував їх ще раз переконати.

- По суті, там головне питання компенсатора. В основному проти мажоритарники з великих міст або міст, де йде активна забудова. Тому вони і питають: А чим ви мені компенсуєте 20% прибутку громади? Ви хочете, щоб я приїхав на округ і мене розірвали? - розповів про предмет розмови один із депутатів "Слуги народу".

Давид Арахамія теж підвердив, що йшлося про пайовий внесок.

- Чому цей пайовий внесок так не подобається бізнесу? Вони кажуть, що це "стрьомний" податок на наміри – побудуєш ти чи не побудуєш, але плати. Крім того, в більшості міст цей податок суперкорупційний, бо мерія вручну вирішує, хто і скільки платить. От ви двоє будуєтесь поряд, а мерія каже: з тебе 10%, а з тебе – 3%. Тільки з тебе грошима, а з нього лавочками, - розповів голова фракції "Слуга народу".

- З іншого боку – це ж цільовий податок – і з нього будуються школи і дитсадки. І навіть, якщо з них щось і крадеться, то щось і будується. І от ми ніяк не можемо домовитися: ми за білих, чи за червоних, - додав Арахамія.

За його словами, в середньому по країні відсоток пайового внеску – 2%, і зараз треба знайти його компенсатор в бюджеті для громад.

Водночас законопроект виявився настільки важливим для Кабміну, що в Раду особисто приїхав ближче до обіду прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

- Скасування цього податку підніме нас достатньо високо в рейтингу doing business, десь на 20 пунктів, - пояснив візит Гончарука Арахамія.

Але навіть година спілкування з прем’єром ситуацію не виправила, і законопроект зняли з розгляду під соусом, що його і так не встигають розглянути.

Зранку депутати ухвалили законопроекти по системі Прозорро, запустили реформу прокуратуру і внесли зміни в закон про держслужбу, розширивши права президента і уряду щодо одноосібних призначень.

Здавалось, день пройде без скандалів. Але тут пішли правки в КПК і закон про статус народного депутата, і монобільшість раптово дала збій.

ЯКЩО ВОНИ ЩЕ РАЗ ВНЕСУТЬ ТАКУ Х**НЮ…!

- О 17 годині частина депутатів мирно вечеряла в столовій Верховної Ради. В залі монотонно розглядались правки.

Аж раптом спікер Дмитро Разумков оголосив перерву.

- Знаєте, чому перерва, - спитав у журналістів один з депутатів-опозиціонерів.
- Ні, - відповіли ті.
- А наші колеги зі "Слуг" нарешті дочитали законопроєкт до статті про обшук і збунтувалися, - весело розповів він.

Право на перерву мають просити дві фракції. Тому спершу побігли до "Голоса", але той відмовився. Допомогла "Батьківщина".

Але за півгодини не вдалося заспокоїти фракцію.

І в найвідповідальніший момент на табло загорілось 196. Річ у тому, що депутати бачать результат на кілька секунд раніше, ніж журналісти на центральному табло. Так само бачить і спікер. Тому на всезагальне здивування Дмитро Разумков зупинив голосування.

Радісне улюлюкання опозиції з ЄС черговому провалу більшості змінилось не менш голосним, але невдоволеним завиванням від дій спікера.

Разумков намагався переконати зал, що він зупинив голосування ще до появи результату і не бачив, які там цифри. Опозиція кричала, що він порушує регламент.

- По фракціях!!! - скандувала склавши долоні рупором опозиція. Вся крім "Голосу". Адже в цьому законопроєкті були норми про прослушку для НАБУ і скасування скандальних "поправок Лозового", і вони довго виборювались такими активістами як Олександра Устінова.

Поки депутати кричали і виступали, Давид Арахамія швидко писав СМС. Потім він підійшов до президії, показав текст Руслану Стефанчуку. Дмитро Разумков сам теж кудись дзвонив.

У спогадах зринала картина, як тиждень тому спікер змушений був 8 разів виходити із зали і дзвонити в Офіс президента через тиск опозиції з вимогою дотримуватись регламенту.

Врешті спікер запропонував відправити законопроєкт на повторне друге читання і закрив сесію.

Лідери фракції вийшли через ложу уряду, щоб не спілкуватись з пресою.

- Оля, Оля, - а що трапилось? Поясни, що там не так у тому законі? - гнався один зі "Слуг" за Ольгою Савченко, яка не підтримала законопроєкт.

Що відповіла Ольга - не було чути через гамір, але після кількох фраз ще один з учасників цього гурту вимовив фразу: "Треба ініціювати фракцію і попросити їх більше не вносити таку х**ню".

Після цього депутати розбились на групки по 3-5 осіб, і обговорювали новели законопроєкту.

- Бл*, так а що вони просто так тепер можуть прийти з обшуком? – питав один з учасників "дискусійних" груп.
- Так ми тепер ходимо під справами зі стелі? Ще й хто хоч буде мене прослуховувати? – дивувався інший.
- А уяви, що буде з бізнесом… - бідкався третій.

В цей час з іншого входу Ради вийшов один з депутатів ОПЗЖ.

- Що я можу вам сказати – добре, що Разумков не став влаштовувати цирк з переголосуванням і просто відправив на друге читання. Але те, що вони вносять у цих правках, – це просто жах. У нас уже не президентська держава від сьогодні, а генпрокурорська. Головний у державі - генпрокурор, - скаржився він.

- Але знаєте, що мене дивує: якби ми в 2012 таке ухвалили, то в нас би через півгодини було 117 нот послів і вимог скасувати закон. А тут всі мовчать і задоволені. Думають, що будуть нас так контролювати. Он і Соросу Фонд Держмайна віддали. І активісти води в рот набрали. А це ж тільки початок всіх цих змін, - попередив він.

ЩО ТАМ З НЕЗАКОННИМ ЗБАГАЧЕННЯМ І ВИДАТКАМИ?

На найближчі дні епіцентром скандалів стане комітет з антикорупційної діяльності. Там зараз розглядають законопроєкти щодо змін керівництва НАЗК, незаконного збагачення та як його називають депутати "стукачества" про корупцію.

Вже на цьому комітеті депутати від опозиції підловили голову комітету Анастасію Красносільську на тому, що в законопроєкті є норми, які прибирають спецперевірку для голови НАЗК.

- Послухайте, це ж нонсенс – ми не можемо секретарку в комітет взяти без спецперевірки, у нас перекладач прем’єра виявився російським шпигуном, а ви хочете її прибрати для керівника НАЗК? – спитала обурена Вікторія Сюмар.

Красносільска спробувала пояснити, що це лише для пришвидшення конкурсу і керівник НАЗК спецперевірку пройде потім, але опозицію це не переконало. Вони вважають, що законопроєкт рихтується конкретно під Віталія Шабуніна (сам Шабунін заперечує наміри йди на цю посаду. - Ред.). І саме тому комітет знизив у четвер віковий ценз для голови відомства – з 35 до 30 років.

Втім кандидатура Шабуніна не влаштовує не лише опозицію, у якої на нього давній зуб. А й частину "Слуг".

- Який ще Шабунін? – невдоволено запитав один із впливових представників партії президента.

Після цього стало зрозуміло, що медовий місяць єдності фракції президента закінчився вже на третьому тижні роботи. А далі почалася звичайна політика, де вічні лише інтереси.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор.НЕТ 

Читайте также: