• вторник

    24 сентября, 2024

  • 14.6°
    Преимущественно ясно

    Николаев

  • 24 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 14.6° Преимущественно ясно

Аналіз бюджету Миколаївської області на 2014 рік

Бюджет Миколаївської області на перший погляд виглядає краще, ніж бюджет України, принаймні тому, що, на відміну від загальнодержавного, є збалансованим. Заплановані доходи – 2 949 913,596 тис. грн,  витрати – 2 947 112,136 тис. грн. Цифри значні? Здається, так, проте це приблизно 2520 грн на душу населення області. Заплпновано навіть невеличкий профіцит 2,8 млн. грн. Профіцит бюджету… Бальзам на душу економіста. За всі роки незалежності лише двічі держбюджет нашої країни був профіцитним, навіть для розвинутих країн світу профіцит бюджету це свято. Відповідно, або Миколаївська область – взірець для світової економіки, або так потрібно планувати, щоб баланс зійшовся.

В першу чергу, цікаво подивитися, звідки з’являться 3 мільярда гривень. Доходи бюджету Миколаївської області складаються з 3 основних компонентів:

— трансферти (перерахування з державного бюджету) – 2420 млн. грн (82,1%),

— податкові надходження (податки з юридичних та фізичних осіб, податки на власність, збори за використання природних ресурсів) – 463 млн.грн (15,7%),

— неподаткові надходження (доходи від власної підприємницької діяльності, плата за дозволи, ліцензії на певні види діяльності, штрафи та ін.) – 66 млн. грн (2,2%).

Інакше кажучи, доходи місцевого бюджету на 82,1% забезпечуються державним бюджетом України і лише на 17,9% – власними надходженнями. Це найбільш уразлива частина Миколаївського бюджету – залежність від незбалансованого держбюджету, який тримається на зовнішних кредитах.

В 2013 році було заплановано 498 млн. грн надходжень від податків,  в 2014 році цей показник впав на 35 млн. грн. (тобто приблизно на 7% від запланованих податків 2013 року). Хотілося б порівняти з фактичними податковими надходженнями за 2013, але є звіт лише за січень-вересень.

Обсяг податків напряму залежить від стану підприємств. Умовно кажучи, на скільки впаде обсяг виробництва, на стільки ж зменшаться доходи від податків.  За даними Держстату, в січні-грудні 2013 року по відношенню до січня-грудня 2012 року зростання виробництва України зафіксовано тільки у видобутку металевих руд - на 4,6, виробництво основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів - на 11,6%, виробництві виробів з деревини - на 2,6% (галузі, які не представлені широко в нашій області). Інші галузі у 2013 року показали спад по відношенню до попереднього року. «Найбільший спад обсягів виробництва зафіксовано в машинобудуванні - на 13,8%, виробництво хімічних речовин і хімічної продукції - на 17,5%, виробництві коксу і продуктів нафтопереробки - на 11,2%, металургійному виробництві - на 5,8%, текстильному виробництві і виробництві одягу - на 6,2%, виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів – на 5,5%».

У зв’язку із політичною ситуацією, що склалася з основним торговим партнером – Росією, наступного року можна очікувати ще більше падіння обсягів експорту, відповідно, обсяг виробництва скоротиться ще більше. Як наслідок, зменшиться прибуток і скоротяться податкові надходження. Здається, на величину більшу, ніж сім запланованих відсотків. Проте, без відповідних розрахунків, це особисте відчуття на рівні жіночої інтуїції.

Взагалі, статті доходів, чий розмір можливо спланувати заздалегідь з високою точністю (в основному, це доходи від оренди державного і комунального майна), не є бюджетостворюючими і складають менше 1% від всіх доходів.

Таким чином, виконання дохідної частини бюджету в запланованому розмірі буде досить складним і слабо керованим.

Видатки в 2014 році збільшаться відносно планового показника попереднього року з 2686 до 2947 млн. грн. (на 261 млн. грн, 9,7%).  

Безперечним лідером серед видатків є видатки на соціальну сферу. На соціальний захист та соціальне забезпечення планується спрямувати майже 61% від коштів бюджету (з урахуванням коштів з держбюджету).

За цільовим призначенням кошти розподілені так:

505 млн грн планується витратити на заходи охорони здоровя, ще 487 – на освіту.

На шкільну освіту (лише з місцевого бюджету) планується витратити 41,39%, ще 37% – на заклади професійно-технічного навчання. На різноманітні освітні програми і методичну роботу передбачено лише 1% від витрат на освіту.

91% витрат на охорону здоров’я приходиться на утримання лікувальних закладів. 15 млн. грн будуть витрачені на боротьбу з туберкулезом, СНІДом, цукровим діабетом та онкологією.  Ще 5 млн. грн будуть спрямовані на часткову компенсацію вартості лікування хворим на гіпертонію, 8 млн. – на забезпечення необхідних медикаментів для «швидкої допомоги».

На культуру в Миколаївській області в 2014 році планується витратити приблизно 63 млн. грн, з них 25 млн. грн отримають театри, 13 та 12 млн. – бібліотеки та музеї.

Основною статтею витрат Миколаївщини на фізкультуру і спорт стане утримання дитяче-юнацьких спортивних шкіл – 11 млн. грн, а також підготовка спортсменів вищих категорій – 3,7 млн. грн.

На будівництво спрямовуються 18,8 млн. грн, з них 10,6 млн. – на проведення невідкладних робіт та реконструкцію знов-таки об’єктів соціального призначення – лікарень та шкіл. Інші капітальні витрати спрямовані на будівництво об’єктів культури та органів місцевого самоврядування.

На видатки Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації виділено 2,1 млн. грн коштів, але це також кошти на соціальні потреби: компенсація пільгового іпотечного кредитування та надання житла окремим категоріям населення.

Взагалі, на надання житла в бюджеті передбачено 2,3 млн. грн.

18,5 млн. грн в 2014 році має бути спрямовано на утримання шляхів та вулиць. Безпосередньо друга українська біда коштуватиме області 2,8 млн. грн. (інші 85% коштів мають надійти з держбюджету). Більше половини держбюджетних коштів отримає м. Миколаїв, дві третини – 5 найбільших міст (Миколаїв – 17 грн. на душу населення, Вознесенськ – 15, Очаків – 11, Южноукраїнськ, Первомайськ – по 13 грн.). Інші регіони на ремонт шляхів отримають менше 11 грн на душу населення, окрім Миколаївського району, хоча середній показник по області – 13,4 грн. Проте, слід врахувати, що ремонта потребують більше ті шляхи та вулиці, по яких більше їздить автомобілів. При розрахунку витрат прийнято, що на 20% вони залежать від кількості населення і на 80% від кількості автомобілів (точніше, обсягу податку з власників транспортних засобів в 2010 році, хоча за 3 роки співвідношення кількості автомобілів в районах напевно змінилося). Тому розподіл частини держбюджетних витрат на шляхи та вулиці можна вважати рівномірним.  

До речі, аналіз розподілу дотацій та субсидій на різноманітні соціальні пільги та виплати показав відносну рівномірність за районами (окрім м. Миколаїв, для якого питома вага дотацій не співпадає з питомою вагою наявного населення). Хоча така нерівномірність може пояснюватися різним відношенням пільгових категорій населення до загального числа мешканців.

Структура витрат в 2014 році майже не змінилася відносно попереднього року:

Основною зміною у структурі стало зменшення витрат на освіту на 0,66%, проте планується трохи збільшити витрати на охорону здоров’я та соціальний захист на 0,31 та 0,39%.

Майже всі вищеперераховані витрати носять соціальний характер. Мені звичайно хочеться, щоб у «швидкої допомоги» був не лише термометр, працювали театри та миколаївські спортсмени посідали перші місця на Олімпіаді, проте соціальну сферу можна розвивати лише при відповідному економічному розвитку. Інакше це зветься не соціальним бюджетом, а бюджетом проїдання.

В 2014 році на Програму стабілізації та соціально-економічного розвитку територій заплановано 730 тис. грн, на підтримку малого і середнього підприємництва – ще 430 тис. грн. Таким чином, в майже трьохмільярдному бюджеті на економічний розвиток виділено трохи лише близько мільйону гривень – 0,04%. Ще 765 тис. грн заплановані на впровадження проектів - переможців обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 2013 року, проте відсутні дані щодо спрямованості цих програм (чи вони соціальні, чи економічні).

Загалом, аналізуючи бюджет на 2014 рік, на заходи соціального спрямування планується витратити 97,5% від місцевого бюджету. В принципі, соціальне спрямуваня розподілу бюджету з гуманістичної точки зору є позитивним. Я розумію, що вразливі категорії населення слід захищати, проте, як економісту, дуже сумно, що в бюджеті Миколаївської області на 2014 рік майже відсутні витрати розвитку. Нажаль, жити сьогоденням – це тупіковий шлях. Що сталося б з Робінзоном Крузо, якщо б з 2500 вирощених картоплин він з’їв 2499, а одну залишив щоб посадити наступного року… Саме економічний розвиток має бути пріоритетом, оскільки він дозволяє забезпечити дохідну частину бюджету без залучення іноземних кредитів (це стосується держбюджету), які призводять до створення державного боргу і виникнення додаткових витрат по його обслуговуванню.

Звичайно, цей аналіз є поверхневим, неможливо проаналізувати конкретні заходи, на які спрямовані кошти, але загальне враження по бюджету області на 2014 рік таке:

Сильні сторони: заплановані доходи незначно вище витрат, фінансування соціальної сфери (соц. захист, освіта, охорона здоров’я) не знижене відносно 2013, відносна рівномірність соціальних пільг та виплат (пропорційно кількості населення).

Слабкі сторони: майже повна залежність від дефіцитного держбюджету (на 82%), падіння рівня податкових надходжень не відповідає падінню обсягів виробництва, витрати на економічний розвиток дуже низькі. 

Читайте также: