• понедельник

    23 сентября, 2024

  • 22.2°
    Пасмурно

    Николаев

  • 23 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 22.2° Пасмурно

Вадим Меріков: «У боротьбі з корупцією треба міняти підходи»

– Вадиме Івановичу, пройшло більше року з тих пір, як ви очолили Миколаївську область. Яка ваша найбільша удача на цій посаді і найбільша поразка?

– Найвагомішим досягненням, звісно, є те, що в області вдалося зберегти мир і спокій. Це було найважче, зважаючи на ті події, які відбувалися торік.

Крім того, я задоволений, що всі програми, про які ми заявили, коли прийшли до влади, виконуються. Вчасно виплачуються зарплати і пенсії, працюють усі бюджетні установи, до нас ідуть інвестиції, ми розвиваємо морегосподарський та транспортний комплекси, радує успіхами АПК. Ми навіть з бюджету області погасили державні борги наших попередників за 2012-2013 роки.

Дуже важливим є той факт, що прийнято «Стратегію розвитку області до 2020 року» – це позитивно вплине на розвиток регіону. То була колосальна робота із залученням експертів, у тому числі і європейських. Тепер це наша дорожня карта, по якій ми працюватимемо у найближчі 5 років.

А найбільшим розчаруванням є те, що не вдалося подолати корупцію. Боротьба з нею триває на всіх фронтах, але до перемоги ще далеко.

– Так, боротьба з корупцією вже стала своєрідною «притчею во язицех» на всіх рівнях – від державних органів влади до місцевих. І все ж, чи вдалося вам за цей рік якось зрушити це питання у нашій області? Є позитив?

– Позитив є, але не той, який хотілося б. У мене особисто до корупціонерів, які працюють в органах влади, дуже жорстке ставлення. Їх звільняють і віддають під суд попри посади, які вони посідають. Але переловити усіх окремих корупціонерів буде важко, це сізіфова праця, потрібно міняти підходи.

Якісний показник боротьби з відкатами та хабарництвом – електронна система проведення закупівель, внутрішній аудит та відкриті конкурси на посади керівників підприємств і структурних підрозділів.

Миколаївська область активно приєднується до електронної системи проведення закупівель «ПРОЗОРРО». Мною створено робочу групу з розробки та впровадження електронних тендерів.

Уже на першому етапі проведення закупівель навіть на невеликі суми вдалося заощадити бюджетні гроші. Так, наприклад, обласна школа вищої спортивної майстерності при проведенні у вересні закупівлі оргтехніки зекономила майже 33% коштів. І це тільки початок.

Не приховую, що цьому був спротив, подекуди навіть сильний, але це не допомогло. Хто не підключився вчора, зробить це завтра. По-іншому просто не буде. Тут є ще один момент. Потрібні певні зміни до законодавства про державні закупівлі. Ми ж розуміємо, що основні корупційні схеми відбуваються там, де суми перевищують позначку 100 тисяч гривень. Отож ми ставимо ці питання перед народними депутатами, урядовцями.

Але головне, що потрібно змінити для боротьби з корупцією, це свідомість наших людей, підходи до формування тієї чи іншої системи. Як, скажімо, це сталося з реформою міліції. У нову поліцію приходять нові люди, у них інше бачення, інші принципи, вони працюють на нових засадах. Це треба робити і в інших галузях. Тоді й корупцію ми подолаємо значно швидше.

– Свого часу ви сказали, що на восьми поверхах Миколаївської ОДА сидить чимало дармоїдів, від яких мало користі і їх треба скоротити. Зараз ви так само думаєте?

– Оптимізація дуже необхідна. Чиновників забагато. Але потрібно оптимізувати не лише людей, а й функції, які вони виконують. Тут також є чимало зайвого. Ми вже розформували кілька відділів і навіть департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю. Замість нього залишиться управління. Будуть ще скорочення і перестановки. До кінця року ми скоротимо апарат у структурних підрозділах ОДА на 20%.

Щоправда, проблемою залишається зарплата. Вона дуже мала для держслужбовців, особливо нижчих рангів. Це питання також треба вирішувати. Не можна взяти на роботу висококваліфікованого і порядного фахівця і платити йому копійки. Зараз ми звернулися до Кабміну з пропозицією, щоб нам зберегли існуючий фонд зарплати і ми могли перерозподілити його між тими, хто залишиться працювати в ОДА.

– Ви без вагань запропонували звільнити голову Первомайської РДА Віктора Сироту за його хамську поведінку стосовно працівників ДАІ. Таку модель роботи ви застосовуєте до усіх своїх підлеглих?

– Намагаюсь. Якщо подібні інциденти повторюватимуться, я не подивлюсь на жодні заслуги. Той же Сирота начебто був нормальним керівником, але своєю поведінкою дискредитував не лише районну владу, а й усіх нас. З такими людьми нам не по дорозі.

До речі, я звільнив не лише Сироту. Були й інші керівники, які плутали державну кишеню з власною, влаштовували сімейні підряди. Так я реагуватиму і надалі.

– Миколаївщина стала одним з перших регіонів України, якій уряд затвердив перспективний план утворення територіальних громад у рамках децентралізації. Їх буде 28. За основу взято модель «один район – одна громада». Проте саме це викликає найбільше занепокоєння у людей у селах та райцентрах. По-вашому, такий підхід є вірним?

– Так, цей підхід повинен себе виправдати, бо реформа має на меті підвищення рівня життя людей. Інша справа, що не всі ще це розуміють. Ми зіткнулися і з політичними амбіціями, але приємно відзначити, що раціональність та інтереси громад усе-таки переважають. Коли ми приходимо до громади і на фактах і цифрах показуємо їй те, що вона зараз має, і те, що її очікує після об’єднання, люди починають розуміти свою вигоду. Наведу лише один приклад. Більше 30% сільських рад області на своє адміністрування витрачають від 70% усіх податків і зборів, які їм вдається мобілізувати до бюджету. І тільки 20-30% коштів йде на вирішення нагальних проблем громади. Ось вони і йдуть з простягнутою рукою в район, в область, до місцевих підприємців, якщо такі є у селі. Якщо немає спонсорів, то й немає доріг, дитсадків, освітлення і всього іншого, чого потребує громада. Жоден сільський голова, з яким я спілкувався, не заперечив це. При цьому переважна більшість рядових мешканців сіл просто не знають, як місцеві чиновники перерозподіляють бюджет. Зараз, коли вони починають це розуміти, процес пішов швидше. Громади прагнуть до об’єднання, прагнуть стати самодостатніми і фінансово незалежними.

– Людям потрібен час і наочні приклади того, що така децентралізація вигідна. У нас уже є одна об’єднана громада в Очаківському районі…

– Так, є. Це пілотний проект. Ми дали людям час розібратися, і вони зробили усвідомлений вибір. Куцурубська й Іванівська сільські ради Очаківського району підтримали рішення громади об’єднатися в одну громаду з центром у с. Куцуруб. Вже на виборах 25 жовтня люди тут обиратимуть свого голову. Сподіваюсь, що на цьому прикладі, як і на інших, мешканці області переконаються у правильності обраного шляху. Треба просто більше йти до людей, спілкуватися, пояснювати, розповідати. Я сподіваюсь, що впродовж двох років ми справимося з цим завданням.

– А як щодо фінансової децентралізації?

– Тут вже є результати і дуже позитивні. Сьогодні виконання бюджету області за 9 місяців становило 115,4%. Маємо додатково 367 млн. грн. Місцеві бюджети перевиконані на 153%. Вчасно виплачуються зарплати, працюють усі бюджетні установи, ремонтуються дитсадки, школи, будуються місцеві дороги, закуповується комунальний транспорт, як, скажімо, у місті Миколаєві, оновлюються двори і таке інше. Люди вже побачили плюси, і ми не звернемо з цього шляху, треба йти далі.

– Зараз на рівні уряду вирішується питання про введення в областях посад заступників голів ОДА саме з питань децентралізації. Вам це потрібно?

– Дуже потрібно. Якби був такий заступник, робота просувалася б швидше.

– Завершується термін, відведений законом для проведення декомунізації. Наскільки наш регіон просунувся в цьому питанні?

– Так, ми вже чимало зробили, але ще більше треба зробити. Взагалі в області 41 населений пункт, який підпадає під дію закону, в 16 вже проведено громадські слухання щодо перейменування. Створені спеціальні комісії, які займаються цим питанням, деякі населені пункти, вулиці, площі вже перейменовано. Скажімо, у Миколаєві площа Леніна стала Соборною, село Щорсове у Новобузькому районі – Щасливим. У 208 з 386 населених пунктів області розпочато процес перейменування топонімів, у 35 вже прийнято відповідні рішення.

Це питання трохи гальмується тим, що наближаються місцеві вибори. Сільські голови, депутати трохи побоюються, що це може вплинути на вибір людей. Але хочу вас запевнити, що декомунізацію на Миколаївщині ми проведемо. Закон буде виконаний. Процес запущено.

– Наближаються вибори до місцевих рад. Чи не боїтеся ви, що у містах і селах місцеві чиновники, які є у списках багатьох партій, захочуть повернути стару давно відпрацьовану схему і застосувати адмінресурс?

– Ні, не боюсь, хоча і не виключаю, що в окремих випадках це можливо. Але однозначно це не набере таких масштабів, які ми бачили під час правління «бандитської влади». Я за цим слідкуватиму дуже пильно, і реакція буде дуже жорсткою. Крім того, є спостерігачі, правоохоронні органи. Всі вони мають виконувати свої функції і робити все необхідне, щоб таких випадків було якомога менше.

– Ви самі не берете участі у цих виборах, але у списках однієї з відомих партій є обидва ваші заступники. Що ви зробите, якщо їм захочеться використати свої можливості і поагітувати за себе, як це ми неодноразово спостерігали на минулих виборах?

– Вони цього не робитимуть, я не дозволю. Тут подвійних стандартів бути не може: або вони йдуть у відпустку, або агітують після завершення робочого дня – це зрозуміло. Вони знають закони, а якщо раптом таке все ж станеться, зрозуміло, що роботу вони одразу втратять.

– Чи не плануєте ви на час передвиборної компанії і самого дня голосування підвищити заходи безпеки. Адже ми маємо негативний приклад сусідньої Одеси та й інших міст, де час від часу лунають вибухи, страждають люди і майно?

– Ніяких особливих заходів вживати не будемо. Але правоохоронці, влада на місцях працюватимуть у посиленому режимі. Їм надані вказівки забезпечити безпеку під час виборів, ми дуже зацікавлені в тому, щоб усе пройшло мирно, спокійно. Сподіваюсь, що так і буде. Адже наші люди вже довели, що вони толерантні, патріотичні, мирно налаштовані.

– На вашу думку, чия заслуга у тому, що на Миколаївщині на разі все спокійно?

– Заслуга спільна. Ми сформували обласний Антитерористичний центр та Раду оборони, які дуже ефективно працюють. Ви самі знаєте, скільки вони попередили злочинів, скільки затримали антиукраїнських та кримінальних елементів, цілих терористичних груп, які намагалися розхитати ситуацію і у нас, підірвати мости, аеродром і таке інше. Але їм це не вдалося і не вдасться.

Велика допомога у цьому і громадських формувань, які також на практиці довели свою значимість. Вони патрулюють міста, виявляють злочинців. У нас також сформований свій батальйон територіальної оборони, до якого входять майже 500 добровольців. Вони пройшли бойове навчання і готові в будь-який момент взяти до рук зброю і стати на захист свого міста й області.

– Минулий рік вашого губернаторства був доволі важким. Чи не шкодуєте ви, що поміняли крісло нардепа на посаду керівника області – більш складну і відповідальну, особливо в нинішній неспокійний час?

– Ні, не шкодую. Я людина відповідальна. Дав слово Президенту і Прем’єр-міністру і намагаюся їх не підвести. Робота голови обласної адміністрації дійсно набагато складніша, але її треба виконувати. Я не боюся за свої політичні рейтинги, бо коли про це думати, то жодної реформи провести неможливо. Не боюся реалізовувати нові проекти, підтримувати бізнес у нетрадиційних рішеннях.

Головне не зупинятися, не міняти обраний курс. Якщо зупинимося, то зрушити знов вже буде дуже важко. Тому, хоч не все вдається, не все робиться так швидко, як хотілося б, але руки в мене не опускаються. Жодних сумнівів – через кілька років ми матимемо європейську Україну. Для цього ми і працюємо.

– Дякую!

Алла Мірошниченко, Рідне Прибужжя

Читайте также: