• Пятница

    20 сентября, 2024

  • 12.4°
    Ясное небо

    Николаев

  • 20 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 12.4° Ясное небо

Цінова політика українців: як змінилися їхні витрати після 24 лютого?

Скільки грошей та на які потреби витрачають громадяни України в умовах війни?

Як змінилися витрати українців з початком війни та що говорять про ціни на продуктовий кошик експерти?

Цінова політика українців: як змінилися їхні витрати після 24 лютого?

Розмір споживчої інфляції в Україні всередині літа зріс майже до 22%. Такі дані оприлюднив Держкомстат. У зв’язку з цим, витрати українців також зросли, і це не дивлячись на те, що багато громадян України втратили роботу через воєнні дії на території країни. На що саме українці почали витрачати більше коштів, а на чому вони економлять, дізнаємось далі.

Як змінилися витрати українців в умовах війни?

Левову частку своїх заощаджень українці витрачають на продукти харчування. За місяць вони “з’їдають” більше половини зароблених грошей. Про це свідчать дані найбільшого державного банку в Україні Приватбанк, який має найширшу мережу платіжних терміналів по всій країні. Разом з цим, люди не шкодують коштів на розваги та відпочинок. Вони продовжують подорожувати, грати в азартні ігри на офіційних сайтах казино онлайн Україна, відвідувати кафе та ресторани, тощо. 

Згідно державних статистичних даних, витрати на продукти харчування від початку літа виросли в середньому на 3%. Аналогічний приріст показують ціни на продукти першої необхідності. Інші джерела витрат виглядають наступним чином:

  • на одяг, взуття та промислові товари люди почали витрачати на 14% більше грошей, у порівнянні з весняними місяцями;

  • витрати на ліки зросли вдвічі;

  • попри значне подорожчання палива (ціни зросли більш ніж на 66%) українці не стали витрачати на нього менше коштів (витрати на паливо збільшились на 24%).

Остання тенденція спровокувала ріст цін на всі групи товарів та послуг. Крім цього, цьогоріч відсутні сезонні розпродажі овочів та фруктів, адже попит на продуктовому ринку в рази перевищує пропозицію. Через це ціни на овочі та фрукти також зросли та тримаються на відповідному рівні. Негативний вплив на ціноутворення чинять також високий рівень світової інфляції, руйнування логістичних ланцюжків, які злагоджено працювали до війни, та обмеження імпорту. 

Чого слід очікувати від цін восени?

Те, що ціни на продукти та інші товари і послуги продовжать зростати, не викликає сумнівів ні в кого. І якщо на початку року експерти прогнозували річну інфляцію на рівні 15-20%, то зараз їхні прогнози менш оптимістичні. Інфляція може сягнути 30% і це далеко не верхня її межа. Проте, побоювання пересічних українців про повернення у лихі 90-ті також безпідставні, адже з такою потужною фінансовою підтримкою заходу гіперінфляції вдасться уникнути.

Коли закінчиться круте піке цін на українському ринку, невідомо. Однак вже зараз очевидно, що воно триватиме доти, доки триватиме війна. 

Читайте также: