• вторник

    8 октября, 2024

  • 20.2°
    Переменная облачность

    Николаев

  • 8 октября , 2024 октября

  • Николаев • 20.2° Переменная облачность

183-й день войны: ВСУ отразили два наступления россиян на Херсонщине

Фото Оперативного командування «Південь»

25 серпня триває 183-я доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Учора надвечір росіяни атакували Миколаїв реактивними снарядами системи залпового вогню «Смерч». Удар було спрямовано на портову інфраструктуру, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Війська РФ двічі протягом 24 серпня намагалися просунутись в херсонсько-миколаївському напрямку.

Диверсійно-розвідувальна група намагалася підійти до нашого спостережного пункту поблизу Благодатного. Вчасно була виявлена та вогневою відсіччю зупинена. Зазнавши втрат, противник відступив.

Спроба ворожого мотострілецького відділення здійснити штурмові дії в напрямку Таврійського, також успіху не мала. Із втратами ворог ретирувався.

Відсутність успіхів на суходолі ворог намагався компенсувати авіаційними та ракетними ударами.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:20 Росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи – звернення Президента України

21:42 Головна рада Асоціації польських журналістів пропонує судити за злочини проти мирного населення України «бандитів у російській формі» та «пропагандистів кремлівського режиму», які закликали «знести» Одесу і Миколаїв.

Їх пропозицію цитує Odessa Journal.

Автори заяви наголошують, що топ-пропагандисти Росії Маргарита Симонян, Володимир Соловйов, Дмитро Кисельов і Ольга Скабєєва мають опинитися на лаві підсудних за військові злочини.

— Це найвідоміші обличчя російської пропаганди. На жаль, їх набагато більше, тому що вільних ЗМІ в Росії зараз немає… Маніпуляції, дезінформація, а головне – розпалювання ненависті та заклики до вбивства невинних людей у незалежній країні ніколи не будуть вважатися журналістикою, а центри російської пропаганди ніколи не стануть ЗМІ,  константують представники медіа Польщі.

21:30 Міністерство оборони США визначиться з офіційною назвою для «операції» по підтримці України і обере генерала, який буде командувати нею.

Про це повідомляє WSJ.

Видання пояснює, що цей крок свідчить про готовність Білого дому визнати факт борьби на стороні союзника у цій війни.

Так само призначення генерала позначить плани Вашингтону на формування постійної команди підтримки України на випадок, якщо війна затягнеться на довгостроковий період.

21:10 Організація PETA, що веде боротьбу за права тварин, допомогла собакам, які знаходилися у миколаївському притулку, що постраждав від російських обстрілів.

Про це повідомляє PETA Deutschland.

Зоозахисники зазначають, що тварини були досить слабкими та наляками від звуків постійних вибухів.

— Ми продовжуємо робити все можливе, щоб вилікувати цих собак, вигодувати їх, зробити період карантину максимально комфортним, а потім знайти для них сім’ї. Щоб звільнити місця для цих тварин, нам терміново потрібно більше прийомних сімей у Німеччині та більше людей, які готові взяти тварин і запропонувати їм новий постійний дім, — наголосили вони.

20:50 Офіційний представник роспропаганди Володимир Соловйов публічно висунув пропозицію «квартал за кварталом» розбити Одесу, Миколаїв і Харків разом з мирними мешканцями, якщо вони залишаться у містах.

Заклики до прямих військових злочинів він робив в етері федерального ТБ РФ, передав журналіст Денис Казанський.

Так званий «журналіст» промовив декілька хвилин ненависті до українських громадян, визнавши, що він займається по-суті терористичною діяльністю.

— Я взагалі терорист, я взагалі сказав: значить так... Три дні — усім вийти мирним із Харкова, Миколаєва, Одеси. Якщо це не буде зроблено - зносимо квартал за кварталом, — зі слів Соловйова.

20:30 У Берліні спостерігають за успіхами України в ударах по Криму і деокупації Херсонської області, паралельно готуючись до підтримки ЗСУ в осінньо-зимній період.

Про це Die Welt розповів Крістіан Меллінг, який консультує канцлера Німеччини Олафа Шольца і декілька федеральних міністерств щодо війни в Україні.

Політичне керівництво ФРН бачить успіхи української армії на південному напрямку.

—  Один урок цієї війни: логістика — це все. Уже на першому етапі війни Росія мала проблеми з матеріально-технічним забезпеченням. На Херсонщині є три мости, якими можна доставити важке озброєння та боєприпаси. Через українські атаки ці мости майже непроїзні. Є надія, що в якийсь момент російські війська в Херсоні вже не зможуть захищатися і відступлять. Україні вдалося атакувати кілька цілей у Криму. Це чинить не лише військовий тиск на Кремль, але і внутрішній, — підкреслив політичний радник.

Він додав, що країнам Заходу потрібно звикати, що війна триватиме ще мінімум півроку, а то й більше.

— У військовому плані зараз йдеться про те, щоб українці пережили зиму. А для цього їм потрібні додаткові партії боєприпасів і зброї. Ми бачимо, що західна військова допомога досягла багато чого, але вона може досягти набагато більшого, — підсумував Крістіан Меллінг.

20:10 У Німеччині запустили перший у світі парк пасажирських потягів, які працюють на водні. Раніше на неелектрифікованих коліях у Нижній Саксонії їздили 15 дизельних поїздів.

Про це пише Associated Press.

Нові потяги виготовила французька компанія Alstom. Вони працюють на електроенергії — для її виробництва використовують водневі паливні елементи. Таких поїздів 14, вони курсують на маршрутах між північними містами Куксхафен, Бремерхафен, Бремерфьорде та Букстехуде.

У компанії Alstom кажуть, що потяги Coradia iLint мають запас ходу до 1000 кілометрів і максимальну швидкість 140 км/год. Завдяки водню, виробленому з відновлюваної енергії, поїзди заощадять 1,6 мільйона літрів дизельного палива на рік.

Зараз водень виробляється як побічний продукт у хімічних процесах, але німецька спеціалізована газова компанія Linde планує виробляти його на місцевому рівні та використовувати лише відновлювану енергію протягом трьох років.

19:45 Європейські санкції проти Росії практично зупинили морський експорт вугілля з цієї країни.

Про це повідомляє Bloomberg.

Видання з посиланням на джерела пише, що найбільша в Росії компанія з видобутку енергетичного вугілля АТ «Суек» з середини серпня не може відвантажувати продукцію. Крім того, на ринку страхування і перестрахування домінують компанії з ЄС, Великобританії та Швейцарії, а введені санкції ускладнюють пошук страховиків для судновласників.

Зазначимо, ембарго на імпорт російського вугілля до Євросоюзу набуло чинності 10 серпня 2022 року. При цьому санкції також забороняють європейським операторам фінансувати і страхувати поставки.

Однак задовго до того, як ембарго вступило в силу, російські вугільники почали перенаправляти експорт в Азію. Росія входить до топ-3 найбільших експортерів вугілля, контролюючи близько 17% світових поставок. Вугільна промисловість становить близько 1% російської економіки.

19:15 Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче відвідати Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі до 5 вересня. Підготовка до місії триває.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Ще до початку повномасштабної війни МАГАТЕ планувало на два тижні відвідати Запорізьку АЕС у вересні 2022 року — це мала бути перша перевірка за останні 16 років. Тож в агентстві хочуть відвідати станцію до 5 вересня, щоби поєднати одразу дві перевірки, кажуть джерела.

До делегації на станцію мають увійти представники органів охорони та безпеки, посадовці, відповідальні за облік ядерного матеріалу. За словами джерел, офіційні особи МАГАТЕ спершу хотіли отримати доступ до станції, щоб переконатися у тому, що запаси збагаченого урану не зникли. Але тепер, схоже, повноваження інспекторів розширять.

Так, залучення експертів із безпеки дозволить агентству потенційно провести оцінку наслідків обстрілу заводу, а ці висновки можна буде використати для притягнення винних до відповідальності, зазначають у Bloomberg.

18:50 Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) хоче відвідати Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Енергодарі до 5 вересня. Підготовка до місії триває.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела.

Ще до початку повномасштабної війни МАГАТЕ планувало на два тижні відвідати Запорізьку АЕС у вересні 2022 року — це мала бути перша перевірка за останні 16 років. Тож в агентстві хочуть відвідати станцію до 5 вересня, щоби поєднати одразу дві перевірки, кажуть джерела.

До делегації на станцію мають увійти представники органів охорони та безпеки, посадовці, відповідальні за облік ядерного матеріалу. За словами джерел, офіційні особи МАГАТЕ спершу хотіли отримати доступ до станції, щоб переконатися у тому, що запаси збагаченого урану не зникли. Але тепер, схоже, повноваження інспекторів розширять.

Так, залучення експертів із безпеки дозволить агентству потенційно провести оцінку наслідків обстрілу заводу, а ці висновки можна буде використати для притягнення винних до відповідальності, зазначають у Bloomberg.

18:30 У Сполучених Штатах обговорюють постачання Україні винищувачів четвертого покоління. Однак насамперед у США зосереджені на тій допомозі, яка може швидко дістатися України.

Про це повідомив заступник міністра оборони США Колін Каль, пише hromadske.

За його словами, поточним пріоритетом щодо авіації є постачання, які українці можуть використати з авіацією, яку вже мають. Приміром, Сполучені Штати передають ракети, зокрема протирадіолокаційні, які можна запускати з МіГ-29.

— Щодо, наприклад, літаків четвертого покоління, навіть якби ми надали їх зараз, вони би прибули лише за кілька років. Тому ми зосередилися на тому, що стосується їхніх винищувачів, що їм потрібно для підтримки поточних зусиль з утримання на сході та, можливо, переходу до контрнаступу, — сказав Колін Каль.

Додає, що перемовини про постачання Україні винищувачів тривають. Обговорення відбуваються в тісній консультації з українцями. Як каже Колін Каль, міністр оборони США доручив своєму офісу працювати з Об’єднаним штабом і Європейським командуванням над «формуванням майбутньої картини українських Збройних сил на середньо- та довгострокову перспективу».

Крім того, заступник міністра прокоментував можливість передання Україні боєприпасів із дальністю до 300 км. На думку Пентагону, на нинішньому етапі війни Україні потрібні боєприпаси з дальністю 70-80 км, які США вже передали.

— За нашим оцінюванням, наразі їм не потрібні ATACMS для обслуговування цілей, які безпосередньо стосуються поточного бою. Ми продовжуватимемо перемовини з українцями про їхні потреби, але вважаємо, що зараз повинні зосередитися на GMLRS, а не на ATACMS, — зазначив Колін Каль

18:12 Україна вже змогла повернути з Росії 53 дитини та готує позови проти РФ за фактами так званого «усиновлення» — викрадених та вивезених українських дітей, каже міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

— Ми в кожному конкретному випадку дізнаємося про інформацію, фіксуємо її, і якщо ми знаходимо дитину на території Російської Федерації, то робимо все, щоб повернути дитину. 53 дітей у такий спосіб вже вдалося повернути, – каже вона.

Раніше у РФ заявили про «усиновлення» тисячі дітей, депортованих із Маріуполя. МЗС України вимагає повернути їх батькам.

17:17 Станом на 16:00 на території Андріївського лісництва триває гасіння  пожежі. Проводиться повітряна розвідка за допомогою квадрокоптера ДСНС.  

До гасіння залучено 60 осіб та 12 одиниць техніки, з них від ДСНС 50 особи та 9 одиниць техніки. Додатково від Головного управління слідує 20 осіб та 1 одиниця техніки.

17:09 СБУ затримала прокурора, який пропонував підслідному військовослужбовцю за хабара уникнути тюремного строку на Миколаївщині 

Затриманий – керівник одного з міських відділів Миколаївської окружної прокуратури, який дислокується у прифронтовому районі області.

Він за гроші посадовець обіцяв «вирішити питання» чинному військовослужбовцю, який є підслідним у  провадженні за скоєння ДТП. щоб уникнути реального строку ув’язнення. У разі доведення вини підозрюваному загрожувало від 3 до 8 років позбавлення волі.

 

Співробітники СБУ затримали фігуранта «на гарячому», у момент отримання неправомірної вигоди.  Наразі йому повідомлено про підозру за п’ятьма КК України.

16:51 Сьогодні, 25 серпня 2022 року, через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів.

Про це повідомляє преслужба «Енергоатома».

— Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції, — підкреслили в «Енергоатомі».

16:41 Міністерство оборони Іспанії 24 серпня оголосило про додаткову військову допомогу для України.

Про це повідомляє El Pais.

До пакета допомоги увійшли близько 20 броньованих машин, 75 палет із боєприпасами для польової артилерії та повну батарею системи протиповітряної оборони. Крім того, виділили 1000 тонн дизеля вартістю приблизно у 2,5 мільйона євро. Бронетехніка та боєприпаси вже надійшли в розпорядження української влади.

16:22 Очільники комітетів із закордонних справ парламентів семи країн-членів ЄС виступили зі спільною заявою, у якій закликають до нових санкцій проти РФ за її війну.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Заяву підписали очільники комітетів закордонних справ парламентів Естонії, Латвії, Литви, Фінляндії, Польщі, Чехії та Данії.

16:03 У Маріуполі вирує масштабна пожежа. Через несвоєчасне гасіння пожежі на заводі «Сателіт» та у мікрорайоні «Східний» полум’я перекидається на інші території міста. Про це повідомляє міськрада Маріуполя.

15:52 Житель Рівненської області організував масштабну схему з продажу гуманітарної допомоги. Шахраю вже оголосили підозру.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Слідство встановило, що до схеми чоловік залучив 7 своїх знайомих. «Волонтери» брали на складах у Київській області гуманітарну допомогу і привозили в Рівне, де продавали. Встановлено щонайменше 20 фактів продажу бронежилетів, бронеплит до них та іншої амуніції.

15:39 Завтра, 26 серпня Миколаївська обласна станція переливання крові очікує на донорів з групами крові I(+), I(-), II(+), II(-) III(+), III(-), IV(+) та IV(-).

Про це повідомляється на каналі станції в Телеграм.

Там також зазначили, що існує потреба в тромбоцитах III(+).

Миколаївська бласна станція переливання крові працює з 8:00 та знаходиться за адресою: Миколаїв, провулок Радіо, 2.

15:23 Сьогодні вдень, 25 серпня, на території Андріївського урочища, що у Миколаївському районі,виникла масштабна пожежа. Вогонь гасять 7 одиниць техніки та 32 вогнеборця.

Про це повідомляє Головне управління ДСНС України у Миколаївській області.

— Повідомлення про верховну пожежу надійшло на спецлінію 101 25 серпня о 12:50, причина встановлюється (не обстріл), — йдеться у повідомленні.

15:10 Президент Росії Володимир Путін підписав указ, яким збільшив штатну чисельність військовослужбовців збройних сил на 137 тисяч до 1,15 мільйона. Відповідний указ він підписав сьогодні, 25 серпня.

14:49 В Енергодарі Запорізької області почалося відновлення електропостачання. Про це повідомляє в Telegram мер Енергодара Дмитро Орлов.

— Після завершення цього процесу розпочнеться підключення каналізаційно- насосної станції. І наступним кроком стане відновлення роботи свердловин на питному водозаборі, — розповів Дмитро Орлов.

14:39 Сьогодні, 25 серпня, на території Херсону та області зникло світло.

Як повідомляє місцеве видання МОСТ, посилаючись на росЗМІ, зникнення світла на території Херсонщини пов'язано з «масштабною аварією». 

На її ліквідацію «знадобиться до 2-х днів».

Ряд місцевих проукраїнських пабліків в Телеграмі повідомляють, що, за попередніми даними, у Херсоні «немає світла, бо біля Антонівського моста впала вишка електропередачі», зазначає видання.

Каховський журналіст Олег Батурин, посилаючись на слова місцевих жителів, припускає, що світла не стало після того як поблизу ліній електромереж «крутились російські БТРи — зокрема, поблизу Любимівки Каховського району».

— Станом на 14:20 світло почало з'являтися у ряді населених пунктів Каховського району - ймовірно, це пов'язано з тим, що населені пункти заживлені від Запорізької АЕС, — пише видання.

14:22 Цього року українці отримають хороші новини щодо ситуації на фронті, проте, коли закінчиться війна, складно сказати.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю Військовому телебаченню.

— Я обізнаний оптиміст або добре проінформований оптиміст, тому я маю певні позитивні надії, що цього року будуть хороші, приємні новини для всього українського суспільства та всього світу. Людям важливо побачити перемогу, — сказав Олексій Резніков.

13:50 У середу, 24 серпня,  відбувся перший відкритий онлайн чемпіонат Миколаївської області з синхронного плавання. Про це розповіла старша тренерка-викладачка Олена Шумилова, передає Суспільне.

У змаганні взяли участь 35 спортсменів із Миколаївської, Одеської, Донецької областей.

Це перший офіційний онлайн чемпіонат Миколаївської області з синхронного плавання. Учасниці представили довільну програму сольного виступу, також виступали дуети у довільній програмі.

13:41 Російські загарбники вивезли в Росію усі 200 тисяч тонн зерна, які зібрали на полях у Луганській області.

Про це повідомив  голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай з посиланням заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Луганської ОВА Любов Безкоровайну в Telegram

—Усі 200 тисяч тонн зерна, зібрані на полях «Агротона», вивезені з Луганщини на Росію.За інформацією аграріїв, які вимушені були залишитися на окупованій території, ситуація в сільському господарстві регіону наближається до катастрофічної, — розповіла Любов Безкоровайна.

13:27 В окупованому Енергодарі мешканці залишилися без електроенергії та водопостачання, повідомив міський голова міста Дмитро Орлов.

Через ворожі обстріли вода і світло зникли в усьому місті. Наразі з'ясовується, чи критичними є пошкодження та чи вдасться їх швидко виправити.

13:01 ЗСУ вкотре вдарили по Антонівському мосту. Окупанти не можуть його ні використовувати, ні ремонтувати — про це повідомила речниця оперативного командування «Південь».

12:59 24 лютого з початком повномасштабної агресії Росії проти України, миколаївець Сергій Гуссіді повернувся до Збройних сил України, служив командиром взводу гранатометників 90-го окремого аеромобільного батальйону. 16 травня поблизу Вугледара Донецької області від осколкового поранення Сергій Гуссіді загинув.

Кореспонденти «Суспільного» зібрали спогади побратимів і вихованців про героя.

12:31 Держсекретар США Ентоні Блінкена назвав ракетний удар по станції Чаплине в Дніпропетровській області звірством.

Він написав у Twitter, що російська влада має понести за це відповідальність.

— Російський ракетний удар по залізничній станції, повній цивільних жителів, в Україні відповідає зразкам звірств. Ми продовжимо разом із партнерами по всьому світу підтримувати Україну та вимагати відповідальності для російських офіційних осіб, - відзначив він.

11:58 На Миколаївщині СБУ викрила чергову проросійську пропагандистку, яка виправдовувала злочинні дії російських окупантів та пропагувала війну.

За даними слідства, встановлено, що мешканка  Южноукраїнська підтримувала РФ та розповсюджувала у соціальній мережі відео та фото матеріали, що виправдовують злочинні дії російських окупантів і заперечують збройну агресію Росії проти України.

Наразі зловмисниці повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого за ч. 2 ст. 436-2 (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) КК України.

За вчинене зловмисниці загрожує до 5 п'яти років позбавлення волі.

11:16 Після заяви Давіда Арахамії, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім вирішив відкликати кандидатуру Олександра Омельчука на посаду голови Миколаївського району області.

«Виправляємо кадрові помилки. Відправили прохання залишити без розгляду призначення Олександра Омельчука. Разом до перемоги», — написав Кім у телеграмі.

10:44 Вночі російська армія обстріляла чотири райони Дніпропетровщини. Є постраждалі, серед них діти, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

У Великомихайлівці зруйновані кілька будинків. Восьмеро постраждалих. Серед них троє дітей. Найменшій дівчинці 2 роки. Усі у лікарні.

Нікопольський район ворог тричі накривав важкою артилерією. Минулося без постраждалих.

Криворізький район — поцілили по Апостолівській та Широківській громадах. Село Кошове залишилося без світла. Кілька реактивних снарядів прилетіли і в один з районів Кривого Рогу. Є руйнація житла. Люди не ушкоджені.

На Дніпровський район росіяни скерували ракету. Наші військові її збили.

10:38 У Чаплиному завершено пошукові роботи. Загинуло 25 осіб, двоє з них – діти.

 —Внаслідок обстрілів житлового сектору та залізничної станції загинуло 25 осіб, з них двоє - діти. 11-річний хлопчик загинув під завалами будинку, ще одна 6-річна дитина - під час пожежі в авто біля залізничної станції. Постраждала 31 особа», — повідомив у телеграм-каналі заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

Удар ЗС РФ по Чаплиному стався 24 серпня, на 31-у річницю Незалежності України. Російські ракети влучили у приватний будинок та об'єкт залізничної інфраструктури, зокрема, у станцію, де внаслідок вибуху згоріли кілька вагонів пасажирського поїзда та припарковані поряд автомобілі, у тому числі з людьми.

09:36 За чергову добу  рятувальники  4 рази гасили пожежі, які виникли внаслідок ворожих обстрілів.

24 серпня вогнеборці загасили пожежу ремонтної майстерні одного з приватних сільськогосподарських підприємств Миколаївщини. Площа горіння склала 500 кв. м.

Того ж дня через «прильоти» горів ліс та господарча споруда на території Галицинівського лісового урочища.

25 серпня після підступних вранішніх обстрілів горіли житлові будинки у Миколаєві та смт Березнегувате на площах по 50 кв. м. кожен.

09:15 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 25 серпня:

Вранці, 24 серпня, ворог обстріляв приватне сільськогосподарське підприємство у с. Котляреве, Шевченківської громади. Через потрапляння боєприпасів та їх уламків зайнялась ремонтна майстерня. Внаслідок пожежі знищено сільгосптехніку та покрівлю майстерні. Постраждалих немає.

Також протягом дня, 24 серпня, під ворожими обстрілами було с. Новомиколаївка Первомайської громади. Внаслідок обстрілів частково зруйновано господарські споруди, також були влучання по відкритих територіях за межами населеного пункту. Постраждалих немає.

Орієнтовно з 21:30, 24 серпня, по 05:00, 25 серпня, були обстріли за межами населених пунктів Широківської громади. Близько 23:00 обстрілів зазнало с. Червона Долина. Влучання були в сільгоспбудівлі домогосподарств. Постраждалих немає.

Тривають обстріли Березнегуватської громади. Так, внаслідок ворожих обстрілів вранці, 25 серпня, в смт Березнегувате зруйновано житловий будинок. Постраждалих немає. Також протягом минулої доби було обстріляно прилеглі території сіл Лепетиха та Кавказ. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

08:40 Вночі 25 серпня, орієнтовно о 03:30, Миколаїв знову зазнав обстрілів. За попередньою інформацією, ворог завдав удару ракетами типу С-300. Відомо про влучання в приватний житловий сектор, повідомили в Миколаївській ОВА.

Внаслідок цього відбулось займання приватного будинку. Також пошкоджень зазнали декілька домівок. Попередньо без жертв та постраждалих. Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється,

Пресофіцер адміністрації Дмитро Плетенчук додав, що без даху над головою залишилася 5-ти річна дівчинка з бабусею і дідусем. Батько — оборонець Маріуполя, в полоні. Мати — на фронті.

Також, за інформацією Оперативного командування «Південь», учора ввечері росіяни атакували Миколаїв реактивними снарядами системи залпового вогню «Смерч». Удар було спрямовано на портову інфраструктуру.

07:50 Авіацією ЗСУ було нанесено 4 удари по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян в Бериславському районі Херсонщини, зокрема й по системах протиповітряної оборони в Новій Каховці.

Ракетно-артилерійськими підрозділами в рамках виконання вогневих завдань нанесено удари по Каховському мосту. Результати влучань уточнюються.

Вороже військо «схудло» на 12 рашистів, 3 одиниці броньованої автотехніки та склад боєприпасів.

Уражено командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 33-го мотострілецького полку та 7-ої військової бази.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

07:20 Через тиждень Миколаїв має отримати допомогу з Італії. Італійський «караван миру» з ініціативи «Зупиніть війну зараз» 31 серпня має привезти до Миколаєва гуманітарну допомогу, пише сайт Avvenire.

Благодійна асоціація планує зустрітися з місцевими волонтерами і цивільними. Представники місії також планують провести ніч в бомбосховищі разом із містянами, які щовечора ховаються там.

У цій поїздці Миколаїв також планує відвідати італійський єпископ, монсеньйор Джованні Річчіуті.

Читайте также: