• понедельник

    7 октября, 2024

  • 18.8°
    Слабый дождь

    Николаев

  • 7 октября , 2024 октября

  • Николаев • 18.8° Слабый дождь

244-й день войны: россияне ведут активную оборону и пытаются удержаться на Херсонщине

Фото: Костянтин Ліберов

25 жовтня триває 244-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку противник веде активну оборону та намагається утримати зайняті рубежі, повідомляють в Оперативному командуванні «Південь».

Наносив вогневе ураження по наших позиціях та прилеглих до лінії фронту громадах, в тому числі із застосуванням РСЗВ, ствольної артилерії, мінометів.

Здійснював атаки і по тилових громадах Миколаївського району, де пошкодив панелі сонячних батарей, але без людських втрат.

Двічі за день силами до взводу і до відділення, відповідно, на двох різних напрямках ворог намагався провести наступальні дії. Під вогневим впливом артилерії і в ході стрілецького бою зазнав втрат і відступив.

Проведення повітряної розвідки противником зазнало невдачі в Бериславському районі — безпілотний шпигун типу «Орлан-10» був знищений під час виконання підступної задачі.

4 рази ворожа авіація як армійська, так і штурмова, наносила удари по позиціях вздовж лінії зіткнення. Гідною відповіддю стало збиття зенітно-ракетними підрозділами протягом бойового дня і трьох ударних гелікоптерів Ка-52.

Спроба застосування дрона-камікадзе по наших позиціях в Херсонському районі також зазнала невдач від стрілецької зброї наших відважних воїнів. «Shahed-131» приземлений без реалізації функції призначення і передано на вивчення фахівцям.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


22:47 Ввечері 25 жовтня у Дніпрі через падіння уламків російської ракети виникла пожежа на автозаправці.

Мінімум двоє людей загинули, троє поранені, повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Заступник голови ОП Кирило Тимошенко повідомив, що росіяни стріляли по місту, в цей час осколки снарядів влучили у АЗС.

«Дніпро. Зайнялася автозаправна станція БРСМ. Російські терористи запускали свої ракети по місту, але уламки снаряду впали на місцеву АЗС. Триває ліквідація вогню», — написа він.

21:18 Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак під час звернення висловився про російсько-українську війну.

«Путинська війна в Україні дестабілізувала енергетичні ринки та ланцюги поставок по всьому світу. Попередній уряд припустився помилки. Мене обрали лідером моєї партії і вашим прем’єр-міністром, частково, щоб виправити їх», — сказав він.

20:45 Українські військові на Херсонщині знищили 13 цілей росіян, у тому числі два склади з боєкомплектом, танк, МТ-ЛБ, шість одиниць військової автомобільної техніки, повідомляє ОК "Південь".

18:23 Росіяни не збираються самостійно відступати із Херсона, каже секретар РНБО Олексій Данілов.

Він назвав ситуацію у Херсоні «непростою» та додав, що не очікує самостійного відступу російських військ із міста.

— У них є свій план, який, я думаю, ми розуміємо, – зазначив секретар РНБО.

18:00 У міськраді Одеси пропонують дерусифікувати 96 вулиць та провулків

— Ми вирішили прибрати майже всіх російських та радянських письменників, які не мали відношення до Одеси (Блок, Шолохов, Гаршин, Грибоєдов, Чернишевський і т.п.), – повідомив член історико-топонімічної комісії міськради Одеси Олександр Бабіч.

Так, з мапи міста зникнуть такі прізвища: Ціолковський, Васнецов, Шишкін, Мічурін, Кибальчич, Засулич, Фігнер, Дмитро Донський, Невський, Нахімов, Кутузов, Лідерс, Дежньов, Єрмак.

17:50 Колишній голова Нацбанку Шевченко заявив, що не ховається від слідства і закликав НАБУ до fairplay

Він заявив, що, перебуваючи на консульському обліку в країні ЄС, офіційно повідомив НАБУ та САП про своє фактичне місцезнаходження.

17:22 Іранські дрони-камікадзе, якими атакують Україну з території Білорусі, можуть запускати з Чорнобильської зони, йдеться в розслідуванні моніторингової групи «Беларускій Гаюн». 

Більшість року Поліський радіаційно-екологічний заповідник — фактично закрита територія. Там немає нікого, крім охорони. Є місця, де не ловить мобільний звʼязок та інтернет.

16:50 Міністерство цифрової трансформації закупить 11 комплексів безпілотників PUMA-LE для Збройних сил України в рамках ініціативи «Армія дронів».

Про це повідомив віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram.

— Купуємо для ЗСУ 11 потужних комплексів безпілотників PUMA-LE. Їх вартість понад 540 мільйонів гривень. Дрони оснащені звичайною та тепловізійною камерою з 6-кратним зумом. Це дозволяє виявляти противника вдень, вночі та за будь-якої погоди, – написав він.

16:41 Змін в характері дій або чисельному складі підрозділів збройних сил республіки Білорусь, які розміщені на посиленні кордону з Україною, не відмічається.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко, пише Укрінформ.

— Якщо говорити безпосередньо про лінію кордону, то там ситуація залишається контрольованою, стабільною. Змін в характері дій або чисельному складі підрозділів ЗС Білорусі, які знаходяться на посиленні кордону з Україною, ми не відмічаємо. Вони змінюються на ротаційній основі. Але звісно, що й підрозділи розвідки і підрозділи ДПСУ уважно стежать за ситуацією вглиб території Білорусі, – повідомив Андрій Демченко.

16:27 Росія нібито готова розмовляти і зі США, і з іншими країнами, і з Папою Римським, щоб знайти «можливі розв'язки» війни в Україні. Головну перешкоду цьому у Кремлі вбачають у небажанні вести переговори самою Україною.

Про це йдеться у заяві прес-секретаря президента РФ Володимира Путіна Дмитра Пєскова.

— Ми готові це все обговорювати і з американцями, і з французами, і з понтифіком. Ще раз повторюю, Росія відкрита для всіх контактів. Але ми маємо виходити з того, що Україна кодифікувала не продовження переговорів, — сказав Дмитро Пєсков, коментуючи пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона, котрий попросив Папу Римського про зусилля для встановлення миру в Україні.

16:08 Російські війська ще у квітні 2022 року зруйнували водопровід, через який Миколаїв отримував питну воду. Військові експерти вважають, що це сталося не внаслідок випадкового влучання, а внаслідок навмисного використання вибухівки.

Про це йдеться у розслідуванні BBC.

Трубопровід «Дніпро-Миколаїв» пошкодили у Херсонській області 12 квітня. Жителям Миколаєва обіцяли відновити постачання питної води через крани упродовж місяця-півтора. Але досі жителі міста мають стояти у чергах до пунктів видачі питної води.

Водою, яка зараз тече з кранів миколаївців можна митися, користуватися в побуті, використовувати для пральних та посудомийних машин, однак вона непридатна для пиття та приготування їжі.

Журналісти проаналізували фотографії з соцмереж, на яких видно пошкодження водопроводу, а також супутникові знімки. Пошкодження сталися у найбільш вразливому місці — там, де трубопровід виходить на поверхню з-під землі.

15:51 Україна 60% державного бюджету направляє на оборону та потребує грошей на відновлення.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час панельної дискусії на Міжнародній конференції з питань відновлення України у Берліні, пише Укрінформ.

— 60% нашого бюджету іде на оборону, ще 16% – на соціальні потреби. Медицина та освіта також велика стаття. Але також нам вдалося 125 млн євро направити на швидке відновлення останнім часом. Цього недостатньо, це лише 5% об'єктів, які зруйновані. Нам потрібна ваша допомога, – сказав глава уряду.

15:36 Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликала українців, які з початку повномасштабної війни виїхали за кордон, за можливості не повертатись до України на зиму.

Про це вона сказала в ефірі національного телемарафону, пише Українська правда.

— Буду просити не повертатися, нам треба пережити зиму. На жаль, мережі не витримають. Ви бачите, що робить Росія, всі це бачать. Повернутись зараз – це знову ж наразити (на небезпеку – прим.) себе, своїх дітей, своїх всіх вразливих родичів, які можуть бути або хворі, або маломобільні, або старшенькі. Тобто – не треба цього робити. Якщо є можливість, залиштесь поки що перезимувати за кордоном, — закликала Ірина Верещук.

15:25 Відновлення територіальної цілісності України і контролю над Кримом означатиме прихід туди Європейського Союзу, розвиток ринку та залучення інвестицій, повернення справедливості й нормальності.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час онлайн-виступу на першому парламентському саміті Кримської платформи, повідомляє Укрінформу.

— Реінтегрувати Крим буде нелегко після років такої окупації, але завдяки співпраці ми і це зможемо забезпечити. Ми змінимо ситуацію повністю. Повернення українського прапора в Крим – це повернення звичайної для усіх європейців нормальності, повернення того, що є в кожній з ваших країн – безпекової нормальності, економічної, правової, соціальної, культурної. Повернення українського прапора – це прихід на півострів Європейського Союзу в повному сенсі цих слів, —  зазначив Володимир Зеленський.

15:12 Світовий банк виділив Україні додаткові 500 мільйонів доларів на фінансування термінових потреб.

Про це пише Reuters.

Кошти допоможуть відновлювати електричні мережі, водопостачання і підготуватися до зими.

Зазначається, що кошти виділили напередодні конференції з відновлення, яка відбудеться 25 жовтня у Берліні, де лідери країн, експерти з розвитку та генеральні директори обговорюватимуть план відбудови України після війни.

14:49 Служба безпеки України повідомила про підозру міністру транспорту РФ Віталію Савєльєву, який брав участь у підготовці та проведенні збройної агресії проти України.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Встановлено, що високопосадовець сприяв міноборони країни-агресора у переміщенні особового складу, озброєння та військової техніки окупантів до кордонів нашої держави та у захоплені райони. Переправлення ворожих колон здійснювали залізничним транспортом через територію тимчасово окупованого Криму.

14:31 Станом на 13:50 прийнято рішення про стабілізаційне відключення електропостачання для всіх 10-ти груп графіку аварійних відключень.

Про це інформує Миколаївська ОВА.

Там також опублікували повний перелік груп споживачів.

14:15 Король Великої Британії Чарльз у вівторок, 25 жовтня, офіційно затвердив Ріші Сунак на посаді прем'єр-міністра країни після того, як учора він був обраний лідером Консервативної партії.

Як передає Sky News.

— Ріші Сунак офіційно став прем'єр-міністром (Британії – ред.) після аудієнції у короля в Букінгемському палаці, —йдеться у повідомленні.

14:07 Прем’єрка Італії Джорджія Мелоні заявила, що Рим не піддасться на енергетичний шантаж Путіна і залишиться партнером хороброго українського народу, який протистоїть російській агресії.

— Це найкращий спосіб відстоювати наші національні інтереси, –—  сказала Мелоні

13:54 РФ вже втратила на війні в Україні щонайменше 23 бойові гелікоптери Ка-52, повідомляють у британській розвідці.

Це ті втрати, які можна підтвердити, і це 25% усіх вертольотів такого типу, що є в російській армії.

У розвідці вважають, що через неможливість захопити перевагу в небі російська армія покладається на гелікоптери значно більше, аніж на літаки, і відправляє їх на більш ризиковані операції.

13:33 Школяр з Івано-Франківська розробив дрон-міношукач для військових, повідомив міський голова Руслан Марцінків.

«Наш одинадцятикласник, учень природничо-математичного ліцею Юрій Тумир, розробив дрон-розвідник міношукач. Каже, що спочатку виникла ідея зробити машинку, яка шукає міни. А потім методом проб і помилок вирішив зробити квадрокоптер за технологією 3D друку», — написав мер.

Як розповів сам юний винахідник, його дрон-міношукач дозволяє проводити розвідку території, тобто, летить по наперед заданому в застосунку маршруту, обстежує територію й позначає, на яких координатах розташовані міни.

12:37 США розглядає постачання ППО Hawk Україні, повідомляє Reuterns з посиланням на американського чиновника.

ППО Hawk - був введений в експлуатацію в 1960 році і пройшов вже 4 модернізації. Максимальна дальність HAWK – 40 км, максимальна висота, на яку можуть підніматися ракети – 18 км, мінімальна – 30 м. Імовірність збиття цілі – 85%.

12:08 Внаслідок вторгнення РФ в Україні загинули 430 дітей, ще щонайменше 821 – поранені, повідомляє Офіс генерального прокурора.

Найбільше дітей постраждали в Донецькій (419), Харківській (260), Київській (116), Миколаївській (77), Запорізькій (70), Чернігівській (68), Луганській (64), Херсонській (57) і Дніпропетровській (31).

11:49 Україна повернула тіла 25 полеглих воїнів, повідомили в Мінреінтеграції.

— Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула ще 25 своїх героїв [...]. Процес повернення тіл відбувається відповідно до норм Женевської конвенції, — повідомили у відомстві без детальних подробиць.

11:09 Міністерство цифрової трансформації закупить 11 комплексів безпілотників PUMA-LE для Збройних сил України в рамках ініціативи «Армія дронів».

Про це повідомив віцепрем'єр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у Telegram

—Купуємо для ЗСУ 11 потужних комплексів безпілотників PUMA-LE. Їх вартість понад 540 мільйонів гривень. Дрони оснащені звичайною та тепловізійною камерою з 6-кратним зумом. Це дозволяє виявляти противника вдень, вночі та за будь-якої погоди, - написав він.

Також завдяки антенам безпілотники долають відстань до 60 км. Така дистанція допоможе захисникам пробиратися в тил ворога. Дрони перебувають у польоті близько 6 годин і підіймаються на висоту до 3 кілометрів. Це робить їх непомітними для окупантів.

10:07 У Миколаєві викрито «підпілля» держзрадників. Двом мешканцям міста повідомлено про підозру за фактом співучасті у державній зраді в умовах воєнного стану. Судом обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Про це повідомили у прокуратурі Миколаївської області та СБУ.

За даними слідства, 54-річна жінка разом зі своїм 27-річним сином під кураторством спецслужб країни-агресора, за гроші, погодились на відеозйомки замовних сюжетів для кремлівських інформресурсів. У своїх «сюжетах» підозрювані знімали місця ворожих обстрілів, прихильність більшості жителів Миколаєва до РФ та зневагу до діючої влади України, закликали до захоплення південного регіону, коментуючи це згідно наданому «кураторами» тексту.

Для маскування підривної діяльності, зрадники видавали себе за «блогерів», які нібито інформують громадян про внутрішню обстановку на Миколаївщині.

— Ще одним завданням зловмисників був збір розвідданих про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони у прифронтових районах, за що зрадники отримували фінансову винагороду. Також вони «зливали» агресорам відомості щодо наслідків регулярних ракетно-артилерійських обстрілів обласного центру, —зазначили у СБУ.

09:22 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:30 ранку 25 жовтня

 Миколаївський район:

Вчора, 24 жовтня, о 09:12, з 14:20 до 14:47 та з 15:30 до 16:45 ворог завдавав ударів по території аквазони Очаківської громади. Постраждалих немає.

Також, як повідомляє ОК «Південь», вчора противник здійснював атаки по тилових громадах Миколаївського району. Внаслідок чого пошкоджено панелі сонячних батарей. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо постраждалих та пошкоджених житлових будинків уточнюється.

Вчора, орієнтовно об 11:00, 16:30 та 21:50 ворожих ударів зазнав населений пункт Широківської громади. Влучання було у дитячий садок та по відкритих територіях. Також внаслідок обстрілу пошкоджено житловий будинок (вибито вікна, уламками посічено дах) та зруйновано господарські прибудови. Постраждалих немає.

 У Первомайському та Вознесенському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією районних військових адміністрацій та Оперативного командування «Південь».

07:45 Протягом минулого дня авіацією ЗСУ було відпрацьовано 5 атак по позиціях ворожої протиповітряної оборони, по опорному пункту та скупченню ворога, його озброєння та техніки.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 246 вогневих завдань, зокрема і по мінометних та артилерійських позиціях ворога, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Підтверджені втрати противника:

40 окупантів

3 танки

зенітно-ракетний комплекс «Оса»

6 одиниць авто-бронетехніки

3 склади з боєприпасами в Бериславському та Каховському районах.

Суттєво пошкоджено 6 ворожих танків, символічно затрофеєно російський «Урал».

 

Читайте также: