Стратегія розвитку Миколаєва: робочій групі презентували дві моделі бачення громади

Робоча група завершила аналітичний етап розробки для розробки проекту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади до 2027 року, а також Плану заходів з його втілення. 12 вересня відбулось чергове засідання учасників групи, де на основі раніше розробленого SWOT-аналізу було представлено три стратегії та два варіанти бачення розвитку Миколаєва у рамках проекту.

«НикВести»долучилися до онлайн-засідання у форматі зум-конференції.

Так, національна експертка ПРООН зі стратегічного планування Олена Нижник представила учасникам фінальний варіант SWOT-аналізу з урахуванням пропозицій, які були висловлені на минулому засіданні. Відтак, він фіналізував аналітичний етап у розробці стратегії. 

На цей раз у презентації експертка детально описала вплив загроз та можливостей на раніше виявлені сильні та слабкі сторони.  Робочою групою було прийняте рішення взяти даний SWOT-аналіз за основу у створенні Стратегії розвитку.

Три сценарії розвитку Миколаєва

Надалі, на основі аналізу експерти створили три сценарії подальшого розвитку Миколаївської міської територіальної громади: оптимістичний, базовий, інерційний або песимістичний. Організатори зазначили, що сценарії формувалися на основі виявлених тенденцій та з урахуванням прогнозів, що стосуються зовнішніх умов та розвитку країни у цілому.

Так, основні умови, які були покладені у розробку сценаріїв:

— Безпекові. Це умови які залежать від темпів та завершення повномасштабної війни, адже за словами експертки, цей фактор впливає не тільки на розвиток Миколаєва та України, а й несе негативні зміни у світовій економіці.

— Зовнішні. Тут маються на увазі зовнішньоекономічні тенденції світової економіки, що впливають на розвиток України.

— Внутрішні. Як правило, це внутрішньоекономічна політика, яка буде проводитися протягом періоду стратегування у Миколаєві та регіоні у цілому.

Саме ці три групи були виділені експертами як основні, що впливають на формування прогнозів та визначення сценаріїв для розробки Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади до 2027 року, а також Плану заходів з його втілення. 

Зовнішні умови

За даними  експертки ПРООН зі стратегічного планування Олени Нижник, війна вносить свої корективи не лише в Українську, а й світову економіку.  Так, у 2023 темпи економічного падіння, порівняно з попереднім роком, посилюються. 

—  Якщо ми говоримо про світ, то у 2023 році, порівняно з 2022 йде значне уповільнення темпів у світовій економіці. Але на 2024-2027 роки вони стабілізуються з невеличким збільшенням. Буде очікуватися дуже помірний приріст на рівні 3%. Ми бачимо, що Єврозона просідає у 2023 році, порівняно з минулим роком. Ну наступні роки ми побачимо невеличкі пожвавлення, які не є суттєвими, це стосується й Америки, — сказала Олена Нижник спираючись на прогнози Міжнародного валютного фонду та Нацбанку.

Також до основних зовнішніх умов, на основі яких робоча група спільно з експертами ПРООН формують стратегію розвитку і бачення Миколаєва є тенденція падіння цін на нафту, нестабільність цін на метали, добрива та зернові та загалом нестабільність світових ринків. 

Виходячи з цього, організатори не можуть говорити про можливість стабільної економіки у розрізі зовнішньоекономічних відносин України. Тим більше, що на це впливають також внутрішньоукраїнські й регіональні фактори: блокування портів та невключення Миколаєва до зернової угоди.

Внутрішні умови

Що стосується внутрішніх умов загальнодержавного рівня, то на перше місце, як основний тренд, експерти поставили інтеграцію України у ЄС. За оптимістичним, його активна фаза має припасти на 2024 рік, однак за базовим прогнозом, який сьогодні визначили як основний, інтеграція активні дії відбуватимуться наприкінці 2024 з переходом на 2025 рік. Відповідно, інерційний або песимістичний сценарій — це план за яким не хотілося б розвиватися. Тож на засідання експертка не приділила йому значної уваги, а зосередила увагу робочої групи на двох перших варіантах.

Стосовно міжнародних організацій які фінансують великі проекти, такі як світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку, за оптимістичним сценарієм уже буде відбуватися у вчасно запланованому обсязі, за базовим сценарієм це може бути не у тих обсягах, які заплановані.

— Ці обмеження, які введені ЄС щодо обмеження ввезення деяких груп товарів. За оптимістичним сценарієм це може бути скасовано протягом поточного року, за базовим це може затягнутися до кінця  2024 року. Податково-бюджетна політика: відновлення системи оподаткування на довоєнний рівень передбачається за усіма трьома сценаріями, — додала Олена Нижник.

Загалом, до внутрішніх умов, які впливають на стратегію розвитку, експерти включили наступні фактори:

— Структурні зміни видаткової частини бюджетів (скорочення видатків на оборону).

— Збільшення фінансово-кредитної підтримки малого та середнього бізнесу.

— Посилення бюджетної дисципліни та контролю за витратами бюджетів усіх рівнів.

— Подальше наближення податкової системи України до системи ЄС.

— Доступ до морських портів.

Виходячи з проведеного аналізу, експерти дійшли рішення взяти за основу базовий сценарій, положення якого передбачають для Миколаївської громади:

—  Інвестиційну привабливість. Тобто буде проведено інвентаризацію земель та створено портфель інвестиційних пропозицій.

— Комплексне оновлення портової інфраструктури та промисловості. За словами Олени Нижник, потужності будуть базуватися на сучасних технологічних процесах, ресурсозаощаджувальних технологіях модернізації виробництва.

— Активізацію малого та середнього бізнесу. Відповідно, цей показник має збільшити трудову міграцію та створити нові робочі місця у громаді. Однак, на відміну від, оптимістичного сценарію, активізація бізнесу відбуватиметься помірно і не так швидко зможе вийти на прибуткові пропозиції.

— Ефективну систему надання основних комунальних послуг.

— Помірне збільшення рівня доходів населення, субвенцій та інших бюджетних процесів.

— Направлення освіти на закриття потреб місцевого ринку праці. 

Дві моделі бачення Миколаєва

Бачення — уява бажаного майбутнього. Це позитивний і мотивуючий фінальний результат. Бачення, за даними Олени Нижник, показує базовий стан розвитку будь-якої громади та повинне відображати її унікальність, у цьому випадку, унікальність Миколаєва.  Відповідно, воно є фундаментом для формування цілей. 

Так, експерти запропонували два варіанти бачення миколаївської міської територіальної громади. Вони були сформовані на основі SWOT-аналізу та опитування місцевого населення.

— Ми запитували, яким ви хочете бачити своє місто. Дуже багато було красивих формулювань. Ми їх узагальнили та побачили, на що спрямоване бачення людей, що найбільше повторюється. Тому, було запропоновано два варіанти бачення. Один більш класичний, другий більш креативний і прив’язаний до вашого лого «Місто на хвилі», — зазначила Олена Нижник.

«Миколаївська громада — неприступна фортеця півдня»

Під таким гаслом експерти презентували перше бачення Миколаєва у рамках Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади до 2027 року, а також Плану заходів з його втілення.

Відповідно до ідей, сформованих у першому бачення, Миколаїв:

— Потужний промисловий центр розумної та екологічно чистої промисловості, з функціональним транспортно-логістичним хабом, що забезпечує інвестиційну привабливість.

— Осередок морського та спортивного туризму з розвиненою інфраструктурою, що володіє унікальними об'єктами історико-культурної спадщини. 

— Місто на хвилі, де висока якість муніципального управління забезпечує динамічний розвиток громади з сучасними муніципальними послугами. 

— Місто, що цінує людей та будує нові партнерські відносини. Це дім, куди хочеться повертатися.

«Миколаївська громада — місто сильних та щасливих людей на хвилі: безпеки, комфорту, конкуренції, партнерства»

Друге бачення було повністю націлене на позиціювання Миколаєва як міста на хвилі. 

— Ці хвилі були конкретизовані. Це буде безпечне місто, комфортне, конкурентне і місто, яке розвиває партнерство. Тобто, це місто в центрі якого є людина і партнерські стосунки: між людьми, владою, громадою та бізнесом, — розповіла Олена Нижник.

За словами експертки, і перше, і друге формулювання чітко визначають сфери, які для них є пріоритетними. Надалі, на основі обраного бачення формуватиметься дерево цілей. Тобто очі основні елементи бачення будуть покладені спочатку у стратегічні цілі, далі в оперативні цілі, а згодом, як зазначила Олена Нижник, кожна ціль буде розшиватися завданнями.

— Для того, щоб ми могли вже починати певну роботу у мене є пропозиція запропонувати два бачення громаді, щоб мешканці проголосували або запропонували своє формулювання бачення. І після того ми його уже консолідуємо, і сформулюємо бачення, яке буде взяте за основу стратегії, — запропонувала експертка ПРООН.

Проектні ідеї

Робоча група з розробки проекту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади до 2027 року провела опитування жителів різних районів Миколаєва, де громадяни могли надати власні проектні ідеї по різних напрямках. Так, найбільш активними в опитуванні були жителі Корабельного району.

Підбивши підсумки, експерти визначили піраміду потреб населення. Результати опитування допомогли конкретизувати пріоритетні напрямки та зрозуміти, на варто звернути увагу у першу чергу.

— Ви бачите, що публічний простір, його організація та облаштування — напрямок з найбільшою кількістю пропозицій.Потім іде транспортна інфраструктура, дороги, велосипедні доріжки, тротуари та усе, що пов’язано з мобільністю. Освіта також актуальна, тут є уже і конкретні пропозиції. Далі у нас йде спорт, відпочинок та дозвілля, — назвала основні потреби населення відповідно до даних опитування Олена Нижник.

У часники робочої групи взяли час на опрацювання наданих експерткою даних та внесення можливих пропозицій до розглянутих документів.

Нагадаємо, робоча група з розробки проєкту Стратегії розвитку Миколаївської міської територіальної громади на період до 2027 року та Плану заходів з її реалізації була утворена 22 травня розпорядженням Миколаївського міського голови.

Дивитись повну версію