Гороно Миколаєва відмовило держпідприємству у перевірці лічильників, щоб заплатити фірмі-прокладці на ₴100 тис. більше

Начальниця гороно Ганна Личко та віце-мер з гуманітарної політики Анатолій Петров

Управління освіти міськради збирається віддати поспіль на перевірку лічильників приватнику, відмовивши єдиному підприємству у Миколаєві, яке може видавати свідоцтва про перевірку.

Результати торгів опубліковані у системі публічних закупівель ProZorro. Наразі триває етап кваліфікації переможця.

У червні Управління освіти міськради оголосило тендер на послуги з перевірки теплолічильників у 60 школах та садках Миколаєва з очікуваною вартістю 767 тисяч 738 гривень.

Виконати роботи підрядник має до 15 жовтня. У техзавданні йдеться про демонтаж приладів, їх обстеження, монтаж та налагодження. Зазначимо, що Управління освіти очолює Ганна Личко, головою тендерного комітету Іван Богданов.

ДП «Миколаївстандартметрологія» одразу запропонувало ціну в 400 тисяч гривень — на 367 тисяч дешевше за очікувану Управлінням освіти. Ще один учасник, приватне підприємство «Югтепломір-сервіс» у процесі аукцину скинуло свою пропозицію з 685 522 тисяч до півмільйона. Незважаючи на різницю у 100 тисяч гривень, відмовили саме державному підприємству.

Основним видом діяльності «Південтепломір-сервіс» є монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціювання. Також фірма займається оптовою торгівлею залізними виробами, водопровідним та опалювальним обладнанням, інжинірингом, геологією та геодезією, ремонтом та техобслуговуванням приладів тощо.

Його засновниками та бенефіціарами, за даними Мін'юсту, є Ірина та Мілена Мігунови, директором — Олексій Шевяков. Статутний капітал підприємства – 1000 гривень.

Згідно з протоколом засідання тендерного комітету гороно, підписаного його головою Іваном Богдановим, ДП «Миколаївстандартметрологія» відмовили через неправильне формулювання у довідці про несудимість уповноваженої особи підприємства, яку саме гороно просило подати у довільній формі.

«Довідка у довільній формі про те, що службова (посадова) особа учасника, яка підписала тендерну пропозицію (або уповноважену на підписання договору), не була засуджена за кримінальне правопорушення, скоєне в корисних мотивах (зокрема, пов'язане з хабарництвом, шахрайством та відмиванням) грошей), судимість із якого не знято або не погашено в установленому законі порядку», — йдеться у вимогах.

«У складі тендерної пропозиції ДП «Миколаївстандартметрологія» надано довідку № 26-08/1624 від 25.06.2021 р., в якій зазначено, що службова (посадова) особа учасника ДП «Миколаївстандартметрологія», яка підписала тендерну пропозицію, заступник директора і маркетингу Данилюк Денис Сергійович, не був засуджений за злочин, скоєний за корисливими мотивами (зокрема, пов'язаний із хабарництвом та відмиванням коштів)», — йдеться у протоколі.

Таким чином, тендерний комітет вважав, що заміна словосполучення «кримінальне правопорушення» словом «злочин» у довідці довільної форми є достатньою причиною для відмови, під чим одноголосно підписалися всі його члени.

Але найцікавіше навіть не це. Відповідно до закону «Про метрологію та метрологічну діяльність», перевірку вимірювальних приладів, тобто. різних лічильників можуть проводити тільки: або державні наукові метрологічні центри, або перевірочні центри та лабораторії, уповноважені на проведення перевірки. Уповноважити їх може лише центральний орган виконавчої влади, у разі Міністерство економіки. Після перевірки видається відповідне свідоцтво.

Про це говорить і представник гороно, відповідаючи на запитання учасників тендеру. Водночас в управлінні зазначають, що не забороняють залучати субпідрядників.

На сайті міністерства є Реєстр усіх уповноважених центрів, лабораторій та підприємств. В Україні таких 60. З них лише один знаходиться у Миколаєві — держпідприємство «Миколаївстандартметрологія».

Таким чином, миколаївські підприємства, які не уповноважені Мінекономіки проводити перевірку, по суті, є «прошарком», який знімає лічильники та несе їх на перевірку до «Миколаївстандартметрології».

Тобто тендерний комітет відмовив учаснику, який, зрештою, швидше за все, і виконуватиме роботи за самою перевіркою (звісно, якщо переможець не пощастить лічильники в інше місто).

Зазначимо, що «Югтепломір-сервіс» не вперше надає подібні послуги бюджетним організаціям та установам Миколаєва. Одним із основних замовників підприємства, згідно з моніторинговою системою DoZorro, є квартирно-експлуатаційний відділ Миколаєва — організація, заснована Міноборони для утримання фонду військових частин. КЕО безпосередньо укладає договори з підприємством на кожен окремий прилад, що дозволяє не проводити тендерної процедури.

Раніше повідомлялося, що переможцем тендеру на послуги з встановлення камер відеоспостереження та точок WI-FI у школах та садах Миколаєва за 3 мільйони гривень стало ТОВ «Мейсіс», у якого раніше бюджетні організації не купували подібні послуги.

Як повідомлялося, участь у торгах взяли два товариства з обмеженою відповідальністю — «Лайт-сервіс» та «Мейсіс». Під час аукціону перша фірма скинула ціну до 3 мільйонів 50 тисяч 250 гривень, друга — до 3 мільйонів 157 тисяч 200 гривень.

В результаті розгляду заявок тендерним комітетом дешевшу пропозицію підприємства «Лайт-сервіс» відхилили. Зазначимо також, що управління виникли претензії і до ТОВ «Мейсіс», про що йдеться в протоколі засідання про визначення переможця. Проте тендерний комітет дав «Мейсіс» можливість виправити недоліки та визначив переможцем.

Дивитись повну версію