НБУ покращить прогноз зростання економіки на 2023 рік, – Ніколайчук

У Нацбанку очікують щонайменше один додатковий процентний пункт зростання ВВП у 2023 році. Оприлюднений у січні прогноз передбачав зростання економіки цього року на 0,3%.

Про це в ефірі «Business Breakfast із Володимиром Федоріним» сказав заступник голови Нацбанку України Сергій Ніколайчук.

За його словами, спостерігається покращення ситуації в енергетичному секторі.

Заступник голови Нацбанку зазначив, що НБУ не передбачає перебоїв у постачанні електроенергії до кінця року, хоча при складанні попереднього прогнозу очікувалося, що дефіцит потужностей збережеться і протягом другого-третього кварталів.

– Тому з огляду на результати першого кварталу ми очікуємо як мінімум один додатковий процентний пункт економічного зростання цього року, – підкреслив Сергій Ніколайчук.

Також, він зазначив, що збільшення міжнародної допомоги може дозволити уряду фінансувати більший дефіцит бюджету та надати додатковий фіскальний імпульс для економіки.

Він додав, що реалізація проєктів, фінансування та відновлення можуть сприяти швидшому відновленню економіки.

– Це був один із позитивних факторів, який ми не передбачали в січні, але він може мати значення для прогнозу, - зазначив заступник голови Нацбанку.

За словами Ніколайчука, у прогнозі також слід враховувати можливе покращення умов торгівлі через зниження цін на нафту та газ.

– Тому ймовірно, що ми переглянемо наш січневий прогноз у бік підвищення. Конкретні цифри будуть наприкінці квітня, – резюмував він.

Нагадаємо, нещодавно Нацбанк випустив пам'ятну медаль «Миколаїв — місто героїв».

Дивитись повну версію