Полювання з тепловізором – результат здивує

13:49, 09 червня, 2023

Двадцять перше століття стрімким ураганом знесло багатовікові правила та внесло корективи у всі сфери людської життєдіяльності. Не залишилася без змін та індустрія полювання. Ще зовсім недавно для пошуку тварин наші батьки та діди користувалися стандартним набором інструментів – навичками слідопиту та примітивною оптикою. З настанням сутінків доводилося завершувати захід та переміщатися з колегами за загальне багаття з підбиттям підсумків, мисливськими байками та смачною вечерею.

З появою доступної нічної та тепловізійної оптики все змінилося. Тепер на полювання можна виходити будь-якої доби. І якщо просунутий нічник здатний вирішити масу завдань при пошуку тварин на коротких дистанціях, то тепловізор дає фору всім без винятку. Навіть бюджетний монокуляр із цінником 400-500$ без проблем бачить на 500 метрів і далі. Причому, на відміну від ПНБ не потрібне ніяке підсвічування, перешкодою для виявлення не є туман, дим або опади. Преміальні тепловізори вартістю від півтори тисячі умовних одиниць і більше мають значно більший функціонал. Побачити тварину вийде з дуже великої відстані, на якій мисливець залишається повністю не поміченим для органів чуття навіть найобережніших представників фауни.

 Що у 2023 році пропонує український ринок тепловізорів

Кількість продавців та всіляких інтернет-майданчиків з кожним роком збільшується. Так само, як снігова куля, зростає і кількість брендів, що пропонують тепловізійні монокуляри на будь-який смак і колір. Початківців насторожує незрозумілі назви та незнайомі компанії виробники. Для того, щоб убезпечити себе при покупці дорогого обладнання, краще звернутися до фахівців. Так, наприклад, київська компанія Оптікс Сторе на ринку понад 12 років. Є власний склад та налагоджені контакти з провідними компаніями. У їхньому каталозі можна купити тепловізор за ціною на opticstore.com.ua яку встановив виробник. Тут є сотні моделей як від флагманів ринку, так і від новачків індустрії. Персонал прискіпливо роз'яснює можливості, відмінності, функціонал кожної моделі. Однією з особливостей є підбір тепловізора під конкретні завдання з урахуванням бюджету.

Вибираємо недорогий, але якісний тепловізор для полювання

На що звернути увагу при виборі та як не заплутатися у такій великій кількості пропозицій. Давайте коротко зупинимося на окремих характеристиках тепловізорів та технічних нюансах, що впливають на функціонал приладів.

1.       Дальність виявлення. Практично всі виробники намагаються вказати дистанцію, на якій прилад побачить стандартний об'єкт. Як правило, це або ростова фігура, розміром 1,8 х5 метрів або габаритніша - автомобіль. Звертайте увагу на показник дальності розпізнавання, саме на цій відстані ви зможете побачити в наборі пікселів звіра або людини, що світиться.

2.       Розмір об'єктива. Ще з денної оптики всім відомо, що чим більше об'єктив, тим краще ви зможете розглянути віддалений об'єкт. Із тепловізорами ситуація аналогічна. Для завдань на коротких дистанціях до 200 метрів можна брати прилади з невеликими об'єктивами – до 35 мм. Якщо бажаєте «бачити» на кілька кілометрів і більше, тоді розглядайте потужну оптику з діаметром передньої лінзи 50 мм.

3.       Матриця. Серцем будь-якого тепловізійного монокуляра є чутливий в інфрачервоному діапазоні сенсор. Тут, як і у випадку з діаметром об'єктива, розмір має значення. Чим більшого дозволу сенсор у тепловізорі, тим краще він бачитиме і кращу картинку ви зможете спостерігати.

4.       Запис відео та Wi-Fi. Набір мультимедійних опцій вже практично за умовчанням вбудовується у всі сучасні тепловізори. Його відсутність не має великого впливу на вартість, натомість надає великий набір очевидних переваг. Всі свої вдалі спостереження ви зможете документувати і насолоджуватися переглядом роликів на великому екрані телевізора або смартфону.

Замість висновків.

Тепловізори – сучасні пристрої, які змінили правила полювання. Навіть недорогий китайський тепловізійний монокуляр зможе підняти на інший рівень якість та результативність вашого полювання.

13:49, 09 червня, 2023
View full version