Коли звертатися до логопеда: 9 сигналів, що вашій дитині потрібна допомога фахівця

Миколаїв – одне з міст країни, де за останні роки значно зріс попит на послуги логопедів. Це й не дивно. Пандемія, а за нею повномасштабна війна, яка докотилася й до цієї області, викликають сильний стрес у жителів і позначається також на здоров’ї дітей. Батькам варто це враховувати, коли відмічають проблеми з мовою. Не завжди вони викликані захворюваннями чи певним станом здоров’я, також на порушення впливає і стрес. Також не завжди проблеми можуть пройти самостійно, тому краще своєчасно звертатися до фахівця.

З чого починається співпраця

Перш за все треба відзначити роль логопеда. Це не лікар. Це – педагог. Логопеди володіють психологічними та педагогічними знаннями, проводять діагностику проблем з мовленням. В ході збору анамнезу, фахівці орієнтуються не лише на явні відхилення при розмові, а й проводять певні тести. Логопеди створюють ігрові ситуації, в яких навіть замкнені в собі маленькі вихованці розкриваються, даючи змогу зрозуміти свій рівень розвитку та тип проблем.

Батькам, які підозрюють проблеми з мовою у дітей варто якнайшвидше звернутися до фахівця для визначення діагнозу. Тим більше, що знайти його не проблема. В Миколаєві досить багато спеціалістів цього профілю, а також доступні послуги логопедів онлайн. Дистанційно підібрати спеціаліста як для діагностики, так і подальшої спільної роботи над усуненням порушень функції мовлення. Логопедія не вимагає безпосереднього фізичного контакту з дитиною, вправи можна показувати та контролювати через екран, а масаж, якщо він буде потрібен, цілком можуть робити батьки в домашніх умовах.

Після діагностики складається логопедичний висновок, в якому вказані наявні порушення. Фахівець визначає звуки, які дитина погано вимовляє, темп мовлення. Якщо порушення викликані більш складними патологіями, логопед може рекомендувати батькам звернутися до других спеціалістів вузького профілю: нейропсихолога, сурдолога, психолога, невролога, психіатра, ЛОРа, офтальмолога чи дефектолога. 

Головне не зволікати. Чим раніше почати роботу, тим кращий і швидшим буде результат, і менший стрес для самої дитини.

9 сигналів, що потрібна допомога логопеда

Частіше за все до фахівця звертаються батьки дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. В цей період вже очевидно, чи є проблеми. Проте певні порушення можна виявити навіть у дітей до року. Загалом, найбільш поширеними є такі проблеми:

  1. Відсутність лепету у дитини 6-7 місяців. Ця здібність розвивається в період від 4 до 6 міс. Якщо з 6-7 місяців маля не лепече, то варто звернутися до педіатра, такий стан може бути результатом порушень слуху. Виявивши проблему, вже буде легше зкоординувати роботу логопеду та змалечку працювати над розвитком мовлення, щоб уникнути порушень.

  2. Заїкання. Розвинутися воно може у віці приблизно 2-х років. Проте в 3-4 вже може зникати. В будь-якому випадку при систематичних повтореннях заїкання треба звернутися до логопеда, аби позбутися проблеми чи зменшити її вираження.

  3. Дитина не воліє до групових ігор. Якщо малюк вибирає гру на самоті навіть в компанії інших дітей, це може свідчити про РАС. У таких дітей також спостерігається затримка мовлення. В подібних ситуаціях потрібен контроль лікаря і робота з логопедом, який допоможе напрацювати навички спілкування.

  4. Непослідовний голос. Нетипова пронизливість чи сиплість голосу, яка зберігається більше 2-х неділь явно вказує на хронічну дисфонію. Виправити ситуацію допоможе логопедична терапія.

  5. Непослідовне мовлення. Якщо дитина постійно вимовляє слова по-різному, або називає знайомі речі по-іншому кожного разу, хоча знає їх назву, то може бути ознакою CAS. Рання робота з логопедом допоможе знизити прояви та їх стійкість.

  6. Фонологічні помилки. До 3-х рокі діти все більш-менш правильно розмовляють та їх можна зрозуміти. Але якщо певні звуки не вимовляються або заміщуються, то це може вказувати на слабкі артикуляційні м’язи і необхідність роботи з логопедом.

  7. Затримка мовлення. Деякі діти дійсно починають пізно говорити, десь після 3-х років, але це може бути зумовлено кількома розладами функції мовлення. Точно визначити в чому справа допоможе саме логопед.

  8. Шепелявість. Це поширене явище. Часто діти переростають цю проблему. Але якщо у віці 5-6 років ще зберігається неправильна вимова шиплячих, то треба допомога фахівця.

Дивитись повну версію