Чому миколаївську «Казку» оцінили у ₴17 млн: розбираємося з питанням

16:11, 01 вересня, 2023

Вартість активів миколаївського дитячого містечка «Казка» оцінили у 17,1 мільйона гривень, з яких майже третина суми — земля. При цьому протягом останніх 7 років на ремонти у «Казці» лише з бюджету вклали аналогічну суму.

Про це пишуть «НикВести».

Як повідомлялося, восени минулого року дитяче містечко приєднали до Миколаївського міського палацу культури та урочистих подій, аби зекономити на адміністративних витратах.

На сесію міськради 30 серпня 2023 року намагалися винести питання про затвердження передавального акту.

Голова фракції «Євросолідарності» Олена Кисельова запропонувала колегам не включати питання у порядок денний, оскільки її насторожили документи. Вона звернула увагу на відносно невелику суму, у яку оцінили «Казку», а також на відсутність підписів депутатів у листі-погодженні.

— У сканах в нас є матеріали, які дуже цікаві у тому, що «передавальний» баланс становить 17 мільйонів, 5 із хвостиком з яких — за земельну ділянку. Окрім цього, у сканах документів є лист-погодження, в якому зазначені Федір Панченко, Ганна Норд, Дмитро Іванов та інші. Але жодного підпису я не побачила. Може, це технічна помилка, але я пропоную розібратися в цьому питанні краще, — сказала Олена Кисельова.

Голосів для включення питання у порядок денний не вистачило.

У коментарі «НикВести» міський голова Олександр Сєнкевич пояснив, що затвердження передавального акту — один з етапів злиття двох комунальних установ Миколаєва.

— Ще напередодні війни ми вирішили оптимізувати комунальні установи в Миколаєві, не мати додаткових витрат, об'єднати дитяче містечко «Казка» і палац урочистих подій. Зараз, затверджуючи передавальний акт, ми просто затверджуємо сесію передачу майна від однієї комунальної установи до іншої. Нещодавно на одному з інтернет-сайтів я прочитав, що хтось намагається «умикнути» «Казку». Хочу пояснити прості речі. Миколаївська міська рада — головний орган, який вирішує питання щодо розпорядження майном громади. Це всі питання землі, комунального майна і бюджету. Будь-яке питання, що стосується приватизації чи передачі у чиюсь власність, вирішується через міськраду, — сказав Олександр Сєнкевич.

Він також нагадав, що за час його роботи мером у Миколаєві не було приватизовано жодного об’єкта комунального майна.

— На початку моєї роботи міським головою було висунуто об’єкти на приватизацію, але за такою низькою ціною, що вважав це недоречним і неправильним. Тому заветував це рішення, подолати це вето депутати не змогли, — додав мер.

Відповідно до документів, які є у розпорядженні «НикВести», інвентаризацію у «Казці» проводили працівники дитячого містечка — заступниця директора Наталія Федець, завгосп Б. Волков, головний бухгалтер О. Самохіна та бухгалтер Л. Семенова. Представники профільного управління культури або депутатського корпусу задіяні не були.

Цікаво що в аркуші погодження проєкту рішення, який планували винести на сесію, були відсутні підписи секретаря міськради Дмитра Фалька та очільників трьох депутатських комісій: бюджетної — Федора Панченка, гуманітарної — Ганни Норд і ЖКГ — Дмитра Іванова.

Згідно з інвентарним описом активів «Казки», їх сукупну вартість дійсно оцінили у 17 мільйонів 181 тисячу 659 гривень. 5,1 мільйона або 29% загальної суми — оцінка земельної ділянки. Інша частка — вартість усіх будівель, атракціонів, які належать «Казці», декоративних елементів, зелених насаджень, техніки та меблів тощо.

Цікаво, що тільки протягом 2016-2021 років на ремонти об’єктів «Казки» з міського бюджету виділяли суму, аналогічну загальній оцінці, тобто близько 17,1 мільйона гривень. Це та сума, яку можна відслідкувати через систему публічних закупівель ProZorro, що була запущена в Україні 2015 року. За оцінками депутатів, які були у міськраді попередніх скликань, з бюджету Миколаєва у «Казку» вклали суму, що може сягати понад 35 мільйонів гривень. Також покращення у дитяче містечко вніс і підприємець Олександр Скрипін, який навесні 2021 року виграв конкурс на ведення підприємницької діяльності на території містечка. Зокрема, була покладена плитка, проводилися ландшафтні роботи, ремонт електромереж. Однак, скільки грошей він вклав, не повідомлялося. Наразі договір з підприємцем визнаний судом недійсним.

Що ж до даних, які можна знайти у  ProZorro, наприклад, реконструкція павільйону-кафе з підвалом під культурно-ігровий павільйон, яку проводили з 2016 по 2019 рік обійшлася у 8,7 мільйона гривень. Підприємство «Антарес-Буд», яке виконувало роботи, отримало на цей об’єкт два підряди — 5,8 мільйона гривень (у 2016 році) та 2,9 мільйона (у 2018-му).  

Згідно з інвентарним описом, наразі балансова вартість об’єкту складає 4,9 мільйона.

Частина інвентарного опису майна

Капітальний ремонт корабля з басейном, який тривав понад чотири роки, обійшовся бюджету у  5,9 мільйона гривень. Знову ж таки з «Антарес-Буд» заключили два договори — на 2,2 та 3,6 мільйона.   Корабель у «Казці» станом на 2023 рік оцінили у 8,7 тисячі гривень. При введенні його в експлуатацію вартість оцінювали у 36,7 тисячі.

На ремонт каскадного басейну «Водойом», який також тривав кілька років, витратили 2,5 мільйона гривень. Того разу також «Антарес-Буд» отримало два підряди на 1,1 та 1,4 мільйона гривень.

Наразі його балансова вартість зазначена у сумі 12,9 тисячі. Первісну оцінювали у 61,2 тисячі.

Депутатка міськради Олена Кісельова у коментарі «НикВести» зазначила, що усі поліпшення та ремонти мали б вплинути на балансову вартість, але чомусь їх не врахували.

— Вони вирахували амортизацію (зношення, — прим.) об’єктів від початку їхнього введення в експлуатацію у 1983 році і до сьогодні. Але ті ремонти, що робилися за кошти бюджету нашої громади, а це за різними даними може становити від 30 мільйонів гривень, чомусь не відображені. Можливо, не хотіли цим займатися. Можливо, були інші причини. Загалом, я не бачу сенсу поспішати у цьому злитті двох наших установ. Нічого страшного  не відбулося б, аби ми це зробили через рік. Можна залучити незалежну комісію до оцінки майна і зробити все нормально. Адже подібні ситуації завжди викликають домисли та чутки. І «крайніми» зазвичай роблять кого? Міську владу і, в першу чергу, депутатів, — зазначає вона.

Категорично виступив проти затвердження акту і депутат Сергій Кантор.

— Цього не можна робити, і ніхто цього не допустить. Це просто виводять активи з міста. Така балансова вартість говорить, що у «Казці» все кульгає з обліком. Бо коли проводяться капітальні ремонти, вартість цих ремонтів обов’язково включається до вартості активу. Якщо ж у описі копійчана, залишкова вартість, це означає, що ремонти не врахували, — зазначив він у коментарі «НикВести».

Сергій Кантор додає, що загалом злиття дитячого містечка з палацом культури та урочистих подій не вирішує глобальних проблем «Казки».

— Ми будемо трохи економити на якихось адміністративних видатках. Але ніхто не каже про те, що нам треба збільшувати активи та доходи. І це загальна управлінська проблема у Миколаєві. Ми повинні думати, як бюджету міста заробити більше коштів, а не як на чомусь зекономити. Це злиття говорить лише про те, що ця «Казка», на жаль, нікому не потрібна і ніхто не хоче нею займатися, — додає депутат.

Юрій Любаров, керівник міського управління культури, якому підпорядковуються і «Казка», і палац, у коментарі «НикВести» повідомив, що не має відношення до інвентаризації, а тому не може дати оцінку такій балансовій вартості майна.

— Я ніякого відношення до передавального акту не маю. Є ліквідаційна комісія. І яка там сума вказана, що відбувалося — треба питати у них. Сесія минулого року вирішила об’єднати дві юридичні особи. Дали час, щоб провести інвентаризацію, провести перевірки, податкові, підготувати все до закриття однієї юридичної особи і підготуватися до переводу людей і матеріальної бази до іншої. Призначили комісію. Керівник є. Він працює. Всі питання щодо інвентаризації, опису можна задавати йому, — сказав Юрій Любаров.

Мер Олександр Сєнкевич також не заглиблювався в процес інвентаризації і дати оцінку сумі в 17,1 мільйона не може.

— Є бухгалтерські справи, я — не бухгалтер, я не займаюся цими питаннями. Є Держаудитслуба, яка буде потім всі ці бухгалтерські документи перевіряти. Це не стосувалося того, аби «щось занизити і щось продати». Це неважливо, тому що все залишається в громаді, — зазначив міський голова.

А от депутатка Олена Кісельова попереджає про наслідки затвердження такого передавального акту міськрадою. У разі непередбачуваних ситуацій буде неможливо адекватно оцінити збиток, адже сума збитків рахуватиметься згідно балансової вартості майна, пояснює вона. А особливо актуальною проблема стає в умовах війни, коли над Миколаєвом постійно нависає загроза обстрілів з боку російських військ.

Мер у коментарі «НикВести» зазначив, що ніхто не поспішає, і як депутати забажають, інвентаризацію може провести управління комунального майна міськради чи незалежна організація — якщо вони виділять на це кошти.

— На це питання треба глянути глибше, бо деякі проєкти, розпочаті ще за попередніх каденцій депутатів, які найбільше переживають, коли я не був міським головою. І ці проєкти досі не здані в експлуатацію (а таким чином ремонти не можуть бути відображені в балансовій вартості, — прим.). Але разом з цими об’єктами передаються документи на них. Тому переживати за те, що щось зникне, або щось намагаються зменшити, — не варто. Все, що там є сьогодні, залишиться у громаді, — додав він.

 «НикВести» також намагалися отримати коментар директорки дитячого містечка Наталії Димчишиної, однак поки це не вдалося.

Нагадаємо, після того, як Апеляційний суд визнав недійсним договір про передачу бізнесмену Олександру Скрипіну в оренду території «Казки», міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич планує провести новий конкурс з оренди дитячого містечка.

Також повідомлялося про трагічний випадок на території містечка. 13 травня на батуті загинула 3-річна дівчинка. За даними правоохоронців, дитина заплуталася у петлях на стінці батуту, що і стало причиною смерті.

Після трагічного випадку слідчі поліції затримали 45-річну власницю батуту у дитячому містечку «Казка». Наступного дня у Заводському райсуді Миколаєва було прийняте рішення арештувати її.

Заводський районний суд Миколаєва не підтримав накладення арешту на територію «Казки».

16:11, 01 вересня, 2023
View full version