«Шлях здолає той, хто їде», — після історії миколаївця Укрзалізниця запустила онлайн-замовлення вагонів для людей з інвалідністю

Спецвагони для людей з інвалідністю

Укрзалізниця запустила сервіс онлайн-замовлень спеціальних вагонів для людей з інвалідністю. 

Про це повідомив депутат Миколаївської міськради від «Слуги народу» Юрій Степанець, який нещодавно стикнувся з проблемою купівлі квитка у спецвагон.

Раніше він розповів, як два дні не міг домогтися від «Укрзалізниці» квитків на потяг «Одеса – Київ». Як виявилося, замовити квитки людям, що пересуваються на візку, можна було лише на вокзалі в певний проміжок часу.

«Відтепер не потрібно приїздити на вокзал, аби забронювати місце. Хоча можливість замовити вагон безпосередньо у касі також залишається у якості резервної», — повідомили в Укрзалізниці.

Сервіс призначено для осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю, пасажирів на кріслах колісних та осіб, які їх супроводжують.

Заявку на інклюзивний вагон необхідно подати через онлайн-сервіс принаймні за 3 доби до дати запланованої подорожі. Упродовж 24 годин оператори візьмуть заявку в роботу та зв’яжуться із замовником послуги.

Отримати та сплатити квитки можна в касі не пізніше ніж за 1 годину до відправлення поїзда.

Статус заявки можна уточнити за номером 0 800 503 111. Відгуки та пропозиції приймаємаються на адресу service@uz.gov.ua.

Юрій Степанець

«Виявляється, що шлях здолає не лише той, хто йде, а ще й той, хто їде. Чи була б така оперативність впровадження сервісу, якби Юра не поїхав до Києва на Український Молодіжний Форум 2023 разом з Рада з молодіжних питань при Президентові України, якби він не зіштовхнувся на шляху з такими квестами, якби він потім в усі можливі рупори не кричав про цю проблему? Невідомо навіть Буданову… Але що не робиться (навіть і таке) — на краще. Я не знаю чи мій допис став каталізатором реалізації цієї послуги, але вона є. І це тішить! Вірогідно, що питання безбар’єрності не вимагають інформаційної тиші та офіційної інформації від Генштабу. Говорити, як виявилось про безбар’єрність мало —треба кричати… треба робити… Чекаємо від Укрзалізниці удосконалення системи, впровадження онлайн оплати та незначні виправлення технічних помилок. Чудові інклюзивні вагони на рейки ви поставили, поставте на них ще й вашу систему! Дякую!», — написав Юрій Степанець та подякував усім причетним до впровадження послуги.

Він також запропонував, що замовлення на вокзалі було можливе в усіх касах, а не окремій, та в режимі 24/7 — як купівля звичайного квитка.

Нагадаємо, депутат Миколаївської міської ради Юрій Степанець вважає, що міська влада має зосереджувати більше уваги на питанні безбар’єрності та доступності міської інфраструктури для людей з обмеженими можливостями.

Дивитись повну версію