Уряд затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік: видатки на оборону складуть половину

13:37, 15 вересня, 2023

Кабінет міністрів на засіданні у п’ятницю 15 вересня затвердив проєкт держбюджету на 2024 рік.

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Загальний обсяг видатків державного бюджету в наступному році має скласти 3 трильйона 108 мільярдів гривень. Власні доходи — 1 трильйон 560 мільярдів гривень.

Сергій Марченко назвав безпеку та оборону безперечними пріоритетами бюджету. Він зазначив, що видатки на цю сферу становитимуть більше 1,5 трильйона гривень.

Відбудеться збільшення фінансування розвитку вітчизняного оборонно-промислового комплексу у 7 разів, до майже 56 мільярдів. Також, 48 мільярдів спрямують на закупівлі дронів.

Окремо закладені кошти на підтримку ветеранів. Вона має збільшитися у 2024 році вдвічі — до 14,3 мільярда гривень.

На соцзахист планують спрямувати 468,8 мільярда. Ці кошти передбачені для виплат малозабезпеченим сім’ям, ВПО, субсидії та пільги, захисту осіб з інвалідністю. Також буде проведено індексацію пенсій. Вперше в бюджеті передбачено виплати для соціального супроводу військовослужбовців, особам постраждалим від домашнього насильства та інші соцпослуги.

Сергій Марченко також пообіцяв підвищення рівня мінімальної заробітної плати, підвищення розміру посадових окладів, підвищення прожиткового мінімуму.

Передбачене збільшення фінансування сфер охорони здоров’я — 201,9 мільярда гривень (+24,4 мільярда гривень) та освіти 178,8 мільярда гривень (+22,9 мільярда гривень). Видатки за програмою медичних гарантій — 158,8 мільярда гривень, або +13,7%.

Також обіцяється підвищення заробітної плати вчителів, фінансування облаштування укриттів та безбар’єрних просторів у навчальних закладах, придбання автобусів, модернізація їдалень та інше.

На підтримку бізнесу  спрямують 30,8 мільярда гривень. Зокрема, для фінансування Фонду розвитку підприємництва передбачається надання грантів. Планується забезпечення українців житлом через Українську фінансову житлову компанію, створення індустріальних парків та інші програми для розвитку економіки.

Щодо місцевих бюджетів, до базової дотації у розмірі 21,1 мільярда гривень, передбачається додаткова дотація у 33,4 мільярда гривень, для підтримки громадам, в яких зменшується надходження до бюджетів.

Нагадаємо, Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Раніше це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

13:37, 15 вересня, 2023
View full version