В бюджеті Миколаєва передбачили кошти на виплату зарплат для ЛШМД до кінця 2023 року, — Сєнкевич

17:45, 29 вересня, 2023

В бюджет Миколаєва до кінця 2023 року закладено кошти на виплату заробітних плат працівникам лікарні швидкої медичної допомоги. 

Про це в ході сесії Миколаївської міської ради розповів мер Олександр Сєнкевич, пишуть «НикВести».

Як відомо, 19 вересня вийшов черговий наказ про скорочення штату співробітників ЛШМД через скорочення фінансування закладу Нацслужбою здоровʼя України. 

Під час засідання сесії депутат міськради Андрій Янтар звернувся до мера з проханням зберегти посади лікарів, наголосивши на унікальності роботи медзакладу. Він також додав, що позиція головного лікаря ЛШМД об'єднати відділення урології та гінекології для такого великого міста, як Миколаїв, є невиправданим рішенням.

В свою чергу, Олександр Сєнкевич заявив, що мови про звільнення медиків не йде, проте за рекомендацією НЗСУ буде зменшено кількість вакансій. Подібну процедуру вже пройшли кілька великих медзакладів Миколаєва. 

Наразі шляхом перерозподілу в бюджет Миколаєва закладена потрібна сума коштів, аби покрити лікарні виплату заробітних плат для колективу до кінця 2023 року.

— Я не лікар, я не маю дуже глибоких знань у медицині. Це питання виникло внаслідок недофінансування лікарні через затримку зарплат у медпрацівників. Деякий час назад я був там з нардепом Пасічним, ми обговорювали питання щодо поліпшення умов лікарні, до нас вийшов колектив і сказав, що зарплату їм затримують, а зарплата в них не така висока, в порівнянні з іншими лікарнями. Це питання дійшло до міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка. Під час візиту він його піднімав. На рівні області було створено комісію за керівництвом Антона Табунщика, яка розслідувала це питання не лише в розрізі ЛШМД, але й по іншим лікарням дослідили це питання. Стосовно ЛШМД їм було надано рекомендацію скорочення ліжкового фонду разом вакансіями, які знаходились без лікарів. Фактично ніхто не казав про звільнення лікарів, мова йшла про скорочення вакансій. В цей час ми з вами виділяємо кошти на те, щоб ЛШМД не уклала достатньої кількості договорів з НСЗУ, як інші лікарні, і їм не вистачає грошей на виплату зарплат. Управління охорони здоров'я своїм розпорядженням зібрало кошти в межах загального фонду і надало їм кошти на останній місяць. Останнім перерозподілом бюджету ми також запланували кошти, які будуть потребувати, аби завершити рік. На даний час ми будемо працювати з цією лікарнею в напрямку придбання додаткового обладнання, відкриття додаткових пакетів, але стосовно скорочення ліжок і об'єднання різного роду відділень я не можу вам надати інформацію. Я не лікар, не був в цій комісії. Це питання стосується всіх великих лікарень Миколаєва: №1, №4, №5. Вони також проводили зменшення ліжок протягом останніх двох років, тому в них це не стоїть гостро, хоча також є і це пов'язано зі зменшенням кількості людей у Миколаєві. Якщо кількість населення зменшилась на третину, це значит, що кількість потенційно хворіючих також менша, кількість пролікованих випадків. Через це вони отримують меншу зарплату. Нещодавно один з депутатів сказав, що тоді і нам треба зменшувати.. Але ми не можемо зробити півтора лікаря там, де працювали два. Нам треба зберігати ці ставки. Ми повідомили про це НЗСУ. Їх відповідь була, що потрібне зменшення кількості ліжок та рекомендація щодо об'єднання цих відділень. Я плану наступного тижня вивчити це питання і ми його дамо публічно, — розповів Олександр Сєнкевич.

Мер пояснив, що ці кошти будуть виділятись з податку на дохід фізосіб, який сплачують військові. Якщо у міста його заберуть, Миколаїв буде не здатний покрити зарплати для лікарні в разі потреби.

— Це питання стосується якраз формули розрахунку праці. Війна вагомо змінила цей розрахунок. В Києві досі не розуміють це питання. Я сподіваюсь, що ми зараз за рахунок цієї комісії з висновками підготуємо свої рекомендації щодо НСЗУ та окремих можливостей сплат. Враховуючи те, що ми сьогодні допомагаємо лікарні з грошей, які ми не повинні надавати їй, а беремо з ПДФО військових, і враховуючи те, що в нас цих грошей в наступному році не буде, ми вже не можемо навіть допомагати своїй лікарні, — заявив міський голова.

Нагадаємо, раніше завідувач хірургічного відділення №2 лікарні швидкої медичної допомоги Ігор Головін на порівнянні двох закладів показав різницю між кількістю пролікованих пацієнтів та заробітною платнею медиків.

Як відомо, 31 березня 2023 року було аналогічне скорочення лікарів та медсестер, проте головний лікар Олександр Демʼянов та заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров стверджували, що воно торкнеться виключно пустих вакансій

Це виявилось неправдою, після чого голова Миколаївської ОВА Віталій Кім виступив з промовою і звинуватив свою команду у тому, що йому «доповіли одне, а вийшло навпаки». Після цього Віталій Кім заявив на сесії міськради Миколаєва, що перед ними поставлено завдання не лише компенсувати втрачений медперсонал, але й знайти нових лікарів, які потрібні Миколаєву. Водночас Юрій Гранатуров заявив, що голова ОВА Віталій Кім має намір знайти державну субвенцію на виплату заробітних плат медикам лікарні швидкої медичної допомоги.

17:45, 29 вересня, 2023
View full version