Дезінфекція басейну: яку хімію вибрати?

Чистити басейн і обробляти воду від патогенів необхідно, щоб зберегти облицювання чаші, прозорість води, також мати можливість плавати без ризику для здоров'я. Хлор для басейну є найефективнішим, тому що він:

  • Дезінфікує воду та знищує бактерії, віруси та водорості
  • Забезпечує безпеку та захист від інфекцій
  • Розщеплюється та зникає, не залишаючи залишків
  • Легко доступний та простий у використанні.

Як правильно обробляти воду і які види хлорних продуктів бувають ви дізнаєтесь із цієї статті.

Види хлору для дезінфекції басейну

Продукти із вмістом хлору як активної дезінфікуючої речовини випускаються у трьох видах – це:

  • Пігулки
  • Гранули
  • Рідина

Таблетки та гранули для дезінфекції басейну

Перші два є сухими продуктами, розбавляються із чистою водою, а потім додаються до чаші басейну. Маючи однакову дію та ефективність, такі продукти використовуються для першої обробки води або при аномальному забрудненні.

Також серед таблеток варто виділити спеціальні таблетки повільної дії по 20 та 200 г. Використовуйте їх у скіммерах чи дозаторах, щоб забезпечити воді регулярну дезінфекцію.

Рідкі препарати для дезінфекції басейну

Аналог сухим засобам є рідкий гіпохлорит натрію на основі стабілізованого хлору. Він також швидко та ефективно знищує бактерії, віруси, водорості та інші мікроорганізми, забезпечуючи безпечну та чисту воду. Ви можете використовувати препарат вручну або в станції, що дозує.

Активний кисень для дезінфекції басейну

Якщо ви хочете уникнути хлорного запаху у воді, оберіть аналог хлору – засоби на основі активного кисню. Вони можуть мати як рідку, і суху форму випуску.

На відміну від хлору, який може надавати воді басейну запаху або неприємного присмаку, активний кисень не має запаху і смаку.

Вода, оброблена такими продуктами, може бути м'якшою для шкіри та очей, оскільки ця речовина не містить хлору.

Однак активний кисень має недоліки у порівнянні з хлором:

  • Більш високу ціну, що впливає на загальну вартість обслуговування та підтримання басейну.
  • Нестабільний і швидко розпадається у воді, особливо при дії сонячного світла та високих температур. Це вимагає частішого додавання препарату в басейн.

Дезінфекція буде ефективною лише за нормального рівня pH 7.2–7.4. Якщо pH води надто низький або надто високий, дезінфектант може втрачати свою ефективність.

Щоб виміряти та контролювати кислотно-лужний баланс води, регулярно використовуйте тест-набори або електронні прилади для вимірювання pH. Якщо цей показник виходить із діапазону норми, регулюйте його, додаючи відповідні хімічні препарати.

При використанні хімії для басейну важливо дотримуватися рекомендацій виробника та правил безпеки. Керуйтеся дозуванням та інструкціями, що надаються, щоб уникнути перевитрати та неправильної роботи з хімікатами.

Дивитись повну версію