Мінкультури за чотири місяці витратило ₴60 млн на нове англомовне медіа, — ЗМІ

Мінкультури запустило англомовний сайт The Gaze чотири місяці тому, щоб знайомити західну аудиторію з «феноменом країн нової Європи та України». За цей час уряд витратив на The Gaze понад 60 мільйонів гривень.

Про це йдеться в розслідуванні NGL.mеdіа.

На розробку і технічний супровід платформи The Gaze пішло 11,6 мільйонів гривень, а на створення контенту — решта грошей. Вартість підписаних договорів на виробництво відео — 35 мільйонів гривень, а текстових новин і статей — 11 мільйонів гривень.

The Gaze розміщує на сайті й на YouTube сім програм. Ось деякі з них: лялькове шоу Hidden Angle, суспільно-політична програма Talk For More, кулінарне шоу Chefs Next Door і гумористичне шоу European Edge. Їх усі виготовляє ТОВ «Маркер Медіа», яке уклало з ДП «Мультимедійна платформа іномовлення» 12 угод на виробництво контенту до кінця року на суму понад 26 мільйонів гривень.

Найдорожчим виявилося кулінарне шоу — один його випуск коштує 261 тисячу гривень. У середньому один випуск збирає на YouTube 900 переглядів. Загалом на YouTube-каналі медіа зараз 6,55 тисячі підписників.

Тим часом кошторисна вартість створення однієї новини становить 4 000 гривень, а статті — 8 500 гривень. Це висока ціна для українського ринку, де платять від 250 гривень за одну тисячу знаків за простий текст, наводять дані журналісти NGL.mеdіа.

Також журналісти стверджують, що значна частина новин The Gaze це посередній рерайт з міжнародних сайтів, таких як Bloomberg, Reuters тощо.

Нагадаємо, що 27 липня Верховна Рада підтримала відставку Олександра Ткаченка з посади очільника Міністерства культури та інформаційної політики України. Останнє, за що соцмережі вибухнули критикою в бік Олександра Ткаченка, стало виділення 400 мільйонів гривень з держбюджету на створення фільмів та серіалів під час війни. Свою позицію він пояснив тим, що кіно знімали завжди, навіть за часів Великої світової війни, як це робили американці та британці, «і не лише за кошти меценатів».

Дивитись повну версію