Українська природоохоронна група хоче створити два нацпарки на Миколаївщині

Українська природоохоронна група UNCG подала до Міндовкілля клопотання про створення двох нацпарків на Миколаївщині — «Громоклійський» та «Березанський».

Їхня загальна площа понад 22 тисячі гектарів, повідомили в UNCG.

Як відомо, національний природний парк «Громоклійський» охоплює територію Баштанського, Миколаївського та Вознесенського районів Миколаївщини й збережені степові ландшафти басейну річки Громоклія та частково правого берега долини річки Інгул.

Ця територія — одна з найбільш досліджених в межах області, а басейн річки Громоклія один з найбільш збережених басейнів Північно-Західного Причорномор’я. В парку знаходиться 23 вида рослин занесені до Червоної книги України, 13 — до регіонального червоного списку Миколаївщини та 1 вид — до Резолюції 6 Бернської конвенції.

Також важають важливим збереження тваринного світу майбутнього парку, так як більшість видів тварин занесені до Червоної книги та Додатку II Бернської конвенції. Загалом відмічено понад 80 видів птахів.

Національний природний парк «Березанський» охоплює Березанський лиман з прилеглими до нього степовими схилами, пригирлову частину маленького Бейкульського лиману та степи в долинах річок Березань і Сасик. У ньому знаходяться рослини занесені до Зеленої книги України.

Також у межах майбутнього нацпарку відомо про знахідки 62 видів риб у Березанському лимані у різні роки, які занесені до Червоної книги України.

Дослідження плазунів цієї території виявило, крім звичайних видів, і три рідкісні, занесені до Червоної книги: полоз жовточеревий або каспійський, полоз сарматський, ящірка зелена.

Під час міграцій або зимівлі на берегах лиману зупиняються рідкісні види птахів: чапля жовта, коровайка, косар, лелека чорний, пелікан рожевий, пелікан кучерявий, крех середній, савка, лебідь малий, нерозень, гоголь та інші.

«Створення нових нацпарків є важливим кроком для збільшення площі природно-заповідного фонду області, збереження унікальних ландшафтів, рідкісних видів та забезпечення контрольованого внутрішнього туризму», — вважають природоохоронці.

Як повідомлялось раніше, на Миколаївщині реалізується програма Міжнародної матеріально-технічної допомоги для відновлення особливо цінних природних об’єктів.

Дивитись повну версію