Коштів вистачить лише на зарплати: у «Миколаївоблтеплоенерго» знову поскаржились на борги держави за різницю у тарифах

10:51, 20 жовтня, 2023

«Миколаївоблтеплоенерго» розпочинатиме опалювальний сезон з боргами. Підприємство винне НАК Нафтогаз 450 мільйонів гривень. Разом з тим КП досі не отримало 455 мільйонів гривень компенсації з держбюджету за різницю між економічно обґрунтованим і діючим тарифом на опалення.

Про це повідомив директор КП Микола Логвінов в інтерв’ю телеканалу «МАРТ».

Він зазначив, що проблема з виплатами компенсацій держави місцевим бюджетам за погашення різниці в тарифах за тепло є у кожному місті. У Миколаєві сума різниці в тарифах за два останні роки становить 455 мільйонів гривень.

— Це питання не до нас. Це питання до держави. Якщо б держава виконала свої зобов’язання і заплатила би нам різницю в тарифах, то у нас був би навіть залишок коштів. У Нас борг перед НАК «Нафтогаз» менше 400 мільйонів, а держава нам винна 455 мільйонів. У нас була би переплата за газ. У нас іде  судовий процес з НАК «Нафтогаз», хоча він розуміє, що провина не підприємства, а це загальнодержавна проблема. Ми цей суд однозначно програємо, тому що ми винні ці гроші. НАК «Нафтогаз» заплатив судові збори мільйон гривень. Ми програємо цей позов і вже будем винні цей мільйон. Але це проблема в державі, яка взяла зобов’язання виплатити різницю в тарифах і вона її не платить, — розповів він.

Микола Логвінов зазначає, що уряд передбачає наступний розподіл коштів, що поступають на рахунки теплових підприємств: 65 відсотків йде на оплату газу для розрахунків з «Нафтогазом», а 35% — безпосередньо підприємству для підтримання мереж, забезпечення необхідних ремонтів, виплати заробітних плат працівникам. Він зазначає, що по суті цієї суми вистачить тільки на зарплати.

— Нам обіцяють, що проблема буде вирішена, можливо в цьому році, можливо у наступному, але коли саме невідомо. Для того, щоб сезон пройшов нормально, нас змусили відкрити рахунки в казначействі і всі кошти виходять через казначейство. 35%, які нам залишаються в опалювальний період, вистачає тільки на заробітну плату. Їх не буде вистачати на ремонти, на оплату енергоносіїв і не буде вистачати на облгаз на транспортування газу. Це тільки заробітна плата, — додає Микола Логвінов.

Нагадаємо, що станом на лютий 2023 року держава була винна «Миколаївоблтеплоенерго» ₴240 млн за різницю у тарифах.

У оипні 2023 року Миколаївські теплопостачальні підприємства були вимушені звернутись до Кабінету міністрів через необхідність у виділенні понад 500 мільйонів гривень для погашення заборгованості між затвердженим та економічно обґрунтованим тарифом.

Також повідомлялося, що миколаївці станом на кінець червня заборгували «Миколаївоблтеплоенерго» понад 261 мільйон гривень. З них понад 88 мільйонів – борг минулого опалювального періоду, решта 172 мільйони гривень – заборгованість минулих років.

10:51, 20 жовтня, 2023
View full version