«Робиш людям добре, а потім відповідаєш», — Кім розповів, чому військові недорахувалися близько 200 тонн пального від Миколаївщини

17:11, 30 жовтня, 2023

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім розповів, що різниця у близько 200 тонн пального для українських захисників виникла через юридичні питання. 

Йдеться про не підписані військовими акти за отримане пальне, пояснив він журналістам під час брифінгу 28 жовтня, пишуть «НикВести».

За його словами, військові з різних причин не мали юридичної змоги підписати акти, до прикладу: автівка, яку заправляли пальним, не є на балансі частини.

— Я обурений стосовно цього питання, але зовсім в іншому контексті. Перше — ми передали військовим близько 315 тисяч кубів, на частину з яких вони не підписали акти. Якщо чесно, військові ж розуміють, що листи закриваються постфактум. Коли заправляли військовий тягач чи танк, то ніхто не питав «де твій акт?», «з якої частини?». І коли ми збирали наради й казали «хлопці, було ж ось це і ось це — підпишіть акти», то нам казали «ми не можемо», «у нас ці машини не на балансі», «змінився комбриг». Усі розуміли, що вони отримали більше і це треба підписати, але не дуже усім хотілося. Хоча ми й зробили більше планованого, тому що частина палива була з бізнесу, волонтерська, — сказав Віталій Кім.

Очільник ОВА додав, що це питання буде вирішено відповідно до рішення суду. 

— Усі розуміють, що сталося. Коли треба було брати паливо — військові брали, а коли треба було підписувати акти, то не усі змогли це юридично зробити. Наприклад, дійсно, не всі машини були на балансі. Але так сталося, що треба було це закривати. Проте є висновки суду, за якими усе буде закрито. Якщо чесно, я не раз збирав їх й кричав, але ось так вийшло. Ти робиш людям щось добре, а потім за це ще й відповідаєш, — додав він.

Як відомо, видання Nikcenter опублікувало розслідування «Пальне розбрату: як Миколаївська ОВА загубила пального на 4 млн грн». У матеріалі журналісти розповіли, що у березні 2022 року за наказом Миколаївської ОВА на цивільних АЗС міста розосередили 505 тонн дизелю та палива Військово-морських сил.

За місяць, під час аудиту, ВМС не дорахувалися 204 тонн пального. З них 50 тонн на 1,6 мільйона гривень списали через держпідприємство «Миколаївський бронетанковий завод», а 17 тонн — з МКП «Миколаївводоканал», пояснили журналісти. Їх вже повернули військовим за рішенням суду.

Однак більшу частину — близько 136 тонн бензину та дизелю десь на 4 мільйони гривень — військові не отримали й досі.

Військово-морська база судиться в спробах повернути втрачені дизель та бензин з двома компаніями: ТОВ «АЗС Статус» та ТОВ «АВ-Нафта». На їхніх заправках знайшли найбільші нестачі.

Нагадаємо, паливо компанії колишнього нардепа Віктора Медведчука, яке зберігалося на одному з підприємств Миколаївської області, вирішили передати на потреби ЗСУ.

17:11, 30 жовтня, 2023
View full version