Забруднення ґрунту: причини та шляхи вирішення проблеми

Забрудненням ґрунтів називають процеси, які призводять до накопичення у кулях шкідливих речовин. Коли їхня кількість перевищує рівень фонового надходження, починається деградація. З цієї причини слід контролювати показники. Отримати про них детальну інформацію допоможе агрохімічний аналіз ґрунту https://microbiolaba.com/analiz-gruntu/, який проводитиметься у спеціальній лабораторії. Але спочатку пропонуємо дізнатися, що таке забруднювачі ґрунту, і яким чином відбувається погіршення стану.

Що таке забруднення ґрунту?

Під цим поняттям мають на увазі критичне підвищення шкідливих хімічних сполук. Тобто забруднення грунтів є результатом нераціонального землеробства, неправильного використання різних речовин для обробки полів та інших видів дій.

У кожному з цих випадків ґрунт втрачає свої біологічні, хімічні та фізичні властивості, оскільки порушуються природні процеси, а живі мікроорганізми гинуть.

Причини забруднення ґрунту

Накопичення пестицидів, радіонуклідів, важких металів та інших шкідливих речовин відбувається з різних причин. Однією є викиди підприємств, які у сфері промисловості. Шкідливі відходи потрапляють у ґрунт, що призводить до змін у складі та зменшення корисних речовин.

Крім цього, забруднення грунту відбувається через недбале ставлення до звичайного побутового сміття та будівельних відходів. Коли це потрапляє на сільськогосподарські ділянки, починаються серйозні зміни у складі, що призводить до руйнації.

Види забруднень ґрунту

Засмічення ґрунту поділяють на кілька видів залежно від типу хімічної речовини. Це можуть бути:

  • важкі метали;
  • викиди промислових підприємств та неорганічні відходи;
  • радіоактивні речовини;
  • пестициди.

У першу категорію входить свинець, цинк, мідь, марганець та залізо. Всі ці сполуки за умовчанням містяться в ґрунті. Але їх кількість настільки мала, що не становить шкоди. Проблеми виникають, коли рівень речовин підвищується до критичних позначок. Згодом на рослинах з'являються хвороби, які призводять до їхньої загибелі. До таких же наслідків призводить забруднення ґрунтів пестицидами, радіоактивними сполуками та викидами.

Основні джерела забруднення ґрунту

Ґрунт постійно піддається впливу дій людини. Зокрема, шкідливі речовини надходять на ділянки зі звалищ, на яких збираються побутові відходи, будівельне сміття, залишки продуктів та життєдіяльності. Крім цього, є й інші джерела:

  • Транспортні засоби. Машини викидають у повітря вихлопні гази, які згодом осідають на ділянках. У них міститься свинець, оксиди азоту та сірки, а також інші хімічні сполуки, що провокують руйнування родючого шару.

  • Промисловість. Під час роботи підприємств також утворюються токсичні відходи, які можуть накопичуватися в ґрунті. Це сполуки миш'яку, солі важких металів та інші шкідливі речовини.

Забруднення землі відбувається також під час сільськогосподарської діяльності. Нераціональне використання спеціальних препаратів для знищення комах на основі отрути.

Наслідки забруднення ґрунтів

Накопичення токсичних речовин у верхніх шарах призводить до того, що її склад змінюється та порушуються всі природні процеси.

Все це призводить до серйозних наслідків:

  • погіршення властивостей очищення та природної фільтрації ґрунту (хімікати потрапляють у ґрунтові води);

  • накопичення токсинів рослин і плодів (впливає і на людей, і на тварин).

Крім цього, погіршується якість та кількість урожаю. Рослини хворіють і згодом гинуть.

Як захистити ґрунт від забруднення: шляхи вирішення проблеми

Щоб запобігти потраплянню токсинів у верхні шари, необхідно дотримуватися кількох простих правил. Зокрема, ретельно підбирати добрива та застосовувати їх відповідно до рекомендацій. Крім цього, захист ґрунту від забруднення передбачає правильну утилізацію відходів.

Якщо сталося так, що показники перевищили норму, потрібно вжити необхідних заходів. У цьому випадку потрібно змінювати техніку землеробства, а при необхідності виконувати хімічне очищення, біоремедацію чи фітосанацію.

Як перевірити ґрунт на забруднення?

Найбільш ефективним методом перевірки рівня засмічення є аналіз ґрунту у спеціальній лабораторії.

Досвідчені фахівці точно визначають вміст шкідливих сполук та визначають ступінь забруднення.

“Джерело: microbiolaba.com”

Дивитись повну версію