Нардеп Копитін: Мобілізації молоді до 25 років не буде

Засідання комітету ВРУ з питань національної безпеки, фото Ігоря КопитінаЗасідання комітету ВРУ з питань національної безпеки, фото Ігоря Копитіна

Народний депутат України Ігор Копитін заявив, що в Україні не будуть мобілізовувати обмежено придатних чоловіків до 25 років.

Про це член Комітету з нацбезпеки написав у своєму фейсбуці за підсумками засідання, яке відбулось 5 серпня.

«Сьогодні Комітет з нацбезпеки ухвалив відповідне рішення. До цього  чоловіки зі статусом обмежено придатних з цієї категорії підлягали призову. Звісно, така правова колізія сколихнула суспільство. Я встиг отримати чимало запитів від людей щодо несправедливості такої ситуації. Тож коли до Комітету надійшли декілька варіантів закону , що не дозволяють мобілізацію до 25 років, одразу взялися до роботи. У найкоротший час розробили власну комітетську версію законопроекту - саме її  розглянули та прийняли. Зокрема в остаточній версії закону 11379-д передбачається  також звільнення з армії осіб до 25 років, яких встигли мобілізувати через цю колізію», - написав Ігор Копитін.

Раніше повідомлялось, що Комітет з національної безпеки та оборони підтримав законопроєкт 11379-д, який передбачає заборону мобілізації молоді віком від 18 до 25 років.

Що з мобілізацією на Миколаївщині?

Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення Росії працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) на Миколаївщині подали майже 5 тисяч повідомлень про розшук людей, які ухиляються від військової служби.

З 20 травня у підрозділах департаменту з надання адміністративних послуг в  Миколаєві військовозобовʼязані матимуть можливість оновити свої військово-облікові дані. За перший місяць роботи до Миколаївського рекрутингового центру української армії звернулися 163 людини. З них 129 чоловіків та 34 жінки.

За словами Віталія Кіма, Миколаївська область є лідером з темпів виконання мобілізації в Україні. Зокрема, уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вважає, що в регіоні відсутні серйозні порушення прав людини під час проведення мобілізаційних заходів.

Віталій Кім розповів, що жінки почали опановувати нові професії, щоб задовільнити існуючий попит об’єктів критичної інфраструктури та комунальних підприємств.

Загалом за час повномасштабної війни до лав ЗСУ мобілізували 33 тисячі мешканців Миколаївщини. За два роки вторгнення в Миколаївській області відкрили майже 800 кримінальних проваджень проти ухилянтів.

Раніше очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім заявляв, що ухилянти від призову на військову службу не мають права на повне життя та розваги, в той час, коли солдати Збройних сил воюють, захищаючи України. Він вважає, що гроші не мають бути головною мотивацією для захисту держави. На його переконання  мотивацією для служіння в армії має бути щирий патріотизм, адже тільки в цьому випадку можна стверджувати про безумовну любов до батьківщини.

Дивитись повну версію