«Намагаюся пояснити сенс російського фашизму», — миколаївський художник розповів, як малює війну

Миколаївський художник Дмитро Молдованов — один з провідних українських примітивістів. Наразі він живе у Парутиному та малює сюжети, які відображують війну в оригінальний спосіб.

Вдома у художника побував кореспондент The Guardian.

Дмитро Молдованов жив у Миколаєві, неподалік військового аеродрому. вранці 24 лютого він прокинувся від вибухів.

— Я виглянув у вікно балкона і побачив літак. Були вибухи. Я відчув хвилю тиску, — пригадав художник.

Дмитро Молдованов вийшов на вулицю. Сусіди будували барикади з баків і шин. Між собою вони зібрали три мисливські рушниці та пару коктейлів Молотова — замало, щоб зупинити ворожий танк.

Коли він того дня повернувся додому, за його словами, думав, що життя закінчиться. 

— Я почав малювати. Потім я заспокоївся, — сказав він.

Молдованов — провідний український художник-примітивіст . Його масштабні, яскраві кольорові полотна багаті символізмом і наповнені привабливими фігурами тварин — левів, леопардів і тигрів. Полотно, над яким він працював, коли Росія почала повномасштабну атаку, називається «Почувши вовків». На ньому зображено трьох оленів, один із яких опущено головою, опущені роги.

Інша робота зображує художника, який сидить на стільці в килимових капцях, а навколо нього падає вогонь. Маленькі люди тікають, один із них штовхає коляску. Горять будівлі. Праворуч від кадру зображено зеленосмугастого тигра, який викидає попіл. Є картина з головами російських правителів — Івана Грозного, Петра Першого та Леніна. До них приєднується і Володимир Путін.

Стиль Дмитра Молдованова вражаюче та надзвичайно оригінально відображає жахи війни, зазначає видання. Російські загарбники постають маленькими кошмарними створіннями: багатоголовими зміями та твариною-танком із рушницею на морді. Ракети, позначені літерою Z — символом вторгнення Москви — смугою пролітають по коричневому небу. П'ятирукий козак танцює та топче міні-демонів.

— Путін – диявол, Мефістофель. Коли він піде, у Москві буде величезна битва за владу. Путін — це концентрат того, у що вірять росіяни. Вони століттями намагаються винищити українську ідентичність, ще з часів Богдана Хмельницького. Я намагаюся пояснити сенс цього російського фашизму, — сказав Дмитро Молдованов.

Свій стиль митець називає символістським. Одним із джерел натхнення був грузинський художник кінця 19-го та початку 20-го століття Ніко Піросмані; інший французький постімпресіоніст Анрі Руссо. У 1988 році, коли Дмитро Молдованов вивчав мистецтво в Одесі, домінуючим стилем був радянський реалізм. Від студентів очікувалося виготовлення акварелі в техніці легкої акварелі. 

Натомість він працював гуашшю, більш сміливим способом. 

— Я людина з півдня. Ми любимо яскраві кольори, — сказав він.

Кінець СРСР і світанок сучасної незалежності України дозволили митцям експериментувати з новими формами, зокрема сюрреалізмом і абстракцією. Дмитро Молдованов заробляв на життя декоруванням магазинів і підприємств, деякий час працював будівельником.

Останні сім років — штатний художник. Він купив розвалений будиночок у селі Парутне, за 40 кілометрів на південь від Миколаєва. Неподалік знаходиться Ольвія, грецьке чорноморське поселення, засноване в шостому столітті до нашої ери, а тепер національне пам’ятник. До війни на його пляжі купався і Дмитро Молдованов, повертаючись з черепками старовинних горщиків і амфор.

Художник говорить, що вторгнення підштовхнуло його до творчості:

— Малюю кожен день. Мені 56. Я усвідомлюю, що час спливає.

Він переїхав у село, намагаючись наслідувати Поля Ґоґена, який шукав натхнення на Таїті. 

— Я щасливий тут. Живу скромно. Це моя Французька Полінезія, — сказав він, вказуючи на маленьку яхту в зарослому саду, яку він збудував з нуля.

Його полотна, натхненні війною, демонструвалися в європейських столицях і зараз показуються в Українському домі в Копенгагені. Коли почався конфлікт, кияни сховалися в підвалі галереї Ya , де проходила виставка Дмитра Молдованова. У каталозі виставки його роботи називають арт-брутом, або аутсайдерським мистецтвом, і відзначають «чарівне зіткнення міфів і класичних сюжетів».

Марксистські плакати знайшли своє місце в його композиціях. Дмитро Молдованов сказав, що став ворогом комунізму у віці 15 років після того, як усвідомив, що СРСР був «гігантським ГУЛАГом». «Дитина перебудови », він брав участь у демонстраціях у Миколаєві проти прокремлівського президента України Віктора Януковича. 

Дмитро Молдованов звинувачує у війні російських ідеологів. Картина, написана минулої осені, показує фашистського філософа Олександра Дугіна, кінорежисера Микиту Міхалкова та російського православного священнослужителя Андрія Кураєва як похмурі обличчя на звіриних лапах. 

— Ці люди впливають на мізки мільйонів росіян. Міхалков великий режисер і свиня. Добро і зло співіснують, — сказав він.

Російські військові протягом більшої частини минулого року обстрілювали село Парутне з населенням 1500 осіб з окупованого Станіслава. Біля сільського будинку культури та військового меморіалу впали касетні боєприпаси. Один чоловік загинув. Обстріли припинилися в листопаді минулого року, коли росіяни покинули місто Херсон і відступили за Дніпро.

Дмитро Молдованов висловив оптимізм щодо того, що Збройні сили України зможуть незабаром звільнити більше території в контрнаступі. А поки він буде продовжувати малювати. 

— Московія три століття окупувала нашу землю. Я сподіваюся, що ми повернемо нашу територію і в той же час звільнимо свій розум від російського впливу, — резюмував художник.

Нагадаємо, у Миколаєві відбулася виставка до Дня Незалежності України «Миколаїв — Нескорений» в рамках проєкту «Міста-Герої» Національної Спілки художників України.

Також повідомлялося про виставку художніх патріотичних плакатів «Миколаїв. Місто-герой» ілюстраторки Юлії Поліщук в Миколаївському Домі офіцерів флоту. 

Дивитись повну версію