У Миколаєві відбудеться Відкритий театральний фестиваль «Homo Ludens»

З 1 по 8 жовтня, у Миколаєві пройде Відкритий театральний фестиваль «Homo Ludens» («Людина, що грає»).

У фестивалі візьмуть участь вітчизняні колективи з Києва, Одеси, Ужгорода, Житомира, Херсона, Кривого Рога, Кропивницького, Хмельницького, Рівного, Мукачева, та закордонні — з Польщі, Болгарії, Литви, Грузії, повідомили у Миколаївській міській раді.

Цього року фестивальні лаштунки відкриються для глядачів у тринадцятий раз. У рамках фестивалю пройде науково-практична конференція та презентація нових творів сучасної драматургії. 

Творчі роботи, представлені на фестивалі, буде оцінювати основна та альтернативна експертні ради, що складатимуться з провідних театральних діячів України та світу, а також журналістів, що висвітлюють культурні події Миколаєва і області.

Також планують проведення майстер-класів для учасників та гостей фестивалю від представників експертних рад. По завершенні колективи-переможці отримають дипломи за різними номінаціями.

Фестивальна програма передбачає різні формати:

  • покази на сцені Миколаївського академічного художнього драматичного театру;
  • вистави на базових сценах театрів-учасників в Україні та за кордоном (дистанційно);
  • літературна сцена, що функціонуватиме у Центральній міській бібліотеці імені М.Л. Кропивницького.

В рамках роботи літературної сцени для гостей підготували программу:

  • 2 жовтня о 14:00 на бібліотечному майданчику відбудеться презентація наукових видань та драматургічних антологій Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса за участю Олександри Кравченко.
  • 3 жовтня о 14:00 — любителям театрального жанру надається можливість познайомитись із творчістю генерального продюсера національного фестивалю театрів «Молоко» в Одесі, Миколаєві, Херсоні, експерта Українського культурного фонду, актора та волонтера Михайла Журавля. У виконанні автора демонструватиметься стенд-ап комедія, присвячена українським письменникам на війні «Тихо начитаний».
  • 4 жовтня о 14:00 — зустріч із письменником, професором, заслуженим діячем мистецтв України Василем Неволовим «Творчі мандри через роки».
  • 6 жовтня о 14:00 у день бібліотечного театру Центральної міської бібліотеки імені М.Л. Кропивницького, гості запрошуються на вечір пам’яті поета та воїна Гліба Бабіча — перформанс «Тепла лампова хунта».
  • 8 жовтня о 12:00 завершить фестивальний тиждень у Центральній міській бібліотеці імені М.Л. Кропивницького творча зустріч і автограф-сесія з лауреатом національної премії України імені Т.Г. Шевченка 2022 року Тамарою Горіха Зерня.

Нагадаємо, 1 жовтня у Миколаївському академічному художньому драматичному театрі відкриють Велику залу, яку відновили після російської атаки у вересні минулого року.

Дивитись повну версію